پرسش: مدیر یکی از سازمانهای ایرانی هستم که با برخی از سازمانهای دیگر در تعامل و ارتباط هستیم اما متاسفانه در چند سال گذشته با برخی از این سازمانها در حوزه مالی به مشکل برخوردیم و حتی با یکی از این سازمانها بعد از گذشت دو سال از نظر مالی به نتیجهای نرسیدیم. به همین دلیل قصد داریم با دقت بیشتر با سازمانهای دیگر ارتباط بر قرار کنیم اما از نظر نوع سازمانها از منظر حقوقی اختلاف نظر شدیدی با مدیران میانی سازمان دارم. از نظر شما سازمانی با شرایط ما با چه نوع سازمانهایی میتواند ارتباط مناسبی را برقرار کند که از ریسک کمتری برخوردار باشد؟
پاسخ کارشناس: بهصورت کلی هنگامی که با شرکتهای حقوقی سر و کار دارید باید به نوع شرکت آنها توجه ویژهای داشته باشید؛ چون برخی از سازمانها بهصورت تضامنی، مسئولیت محدود و نسبی هستند و هر یک از این شرکتها در اختلافات حقوقی شرایط متفاوتی را برای سازمان شما رقم میزنند. از طرفی نوع تعامل و موضع شما نیز در این رابطه بسیار حائز اهمیت است.
اگر سازمان شما از موضع بالایی در این خصوص برخوردار است، میتواند حق انتخابی را در این خصوص داشته باشد که با کدام یک از شرکتهای موجود ارتباط مناسبی را برقرار کند.بهصورت کلی پیشنهاد میشود مشاور حقوقی را برای سازمان انتخاب کنید که در این خصوص مشاورههای لازم را به شما بدهد.
به صورت کلی سازمانهایی که مسئولیت محدود هستند هنگام ضرر و ورشکستگی سازمان، هر یک از شرکای سازمان به اندازه سهمی که در سازمان دارند باید ضرر شرکت را پرداخت کنند و این نوع سازمانها ریسک زیادی را برای شما به همراه خواهد داشت اما سازمانهایی که بهصورت نسبی هستند، در صورت متضرر شدن هر یک از شرکا به اندازه سهمی که در داخل شرکت دارند باید از اموال خارج سازمان ضرر سازمان مقابل را پرداخت کنند و در نهایت سازمانهایی که بهصورت تضامنی هستند در صورت متضرر شدن هر یک از شرکای سازمان به اندازه کل خسارت وارده از اموال خارج و داخل سازمان متعهد به پرداخت به سازمانهای دیگر هستند.بهصورت کلی سازمانهایی که تضامنی هستند شرایط مناسبتری در این خصوص دارند و سازمان شما اگر با این نوع سازمانها ارتباط و تعامل برقرار کند با ریسک کمتری مواجه میشود.