صحبت از سرمایهگذاری در بازار مسکن و زیرشاخههای مرتبط با این بازار بزرگ شاید در شرایط فعلی که رکود گریبانگیر بخش مسکن در اقتصاد کشور شده است، قدری غیرمنطقی به نظر برسد اما رسالت صفحه مدیریت سرمایهگذاری «فرصت امروز» تنها معرفی فرصتهای مطلوب در جهت سرمایهگذاریهای موفق و سودآور نیست بلکه همانطور که در برخی گزارشهای پیشین این صفحه نیز رعایت شد معرفی بازارها و حوزههای سرمایهگذاری ناکارآمد و راهکارهای ورود و موفقیت در این بخشها یکی از دغدغههای اصلی گروه مدیریت سرمایهگذاری «فرصت امروز» به شمار میرود.
حالت کژدار و مریز این روزهای بازار مسکن و صنایع وابسته به آن و بیشتر زیر بخشهای مرتبط با آن بیشباهت به فعالیت در سایر بخشهای تولیدی کشور نیست. در شرایط این روزهای اقتصاد ایران سرمایهگذاری در هر حوزه و بازاری نیازمند بررسی دقیق و موشکافانه چالشها و موانع موجود در آن بخش است البته برخی از بخشهای اقتصادی همچنان مامنی مطمئن برای سرمایهگذاری و سودآوری بهشمار میروند. داشتن یک ایده نو در شرایط بازار نامطلوب و شناخت صحیح بازار یکی از مهمترین نکاتی است که قبل از اقدام به سرمایهگذاری در هر بخشی باید به آن توجه شود. «فرصت امروز» در این نوبت به سراغ فعالان و تولیدکنندگان بازار تیرچه کرومیت رفته تا این بازار گسترده و شرایط فعالیت و موفقیت در آن را بررسی کند...
تیرچه کرومیت چیست؟
به طور کلی سازههای ساختمانی به دو دسته عمده تقسیمبندی میشوند؛ سازههای فلزی و سازههای بتنی که هر یک بنا به شرایط اقلیمی خاص هر منطقه کاربردهای متفاوتی دارند. مهمترین مزیت سازههای فلزی در سرعت بالای اجرای عملیات ساختمانی است ولی به همین دلیل نیاز به نقدینگی بالاتری دارد. تیرچههای کرومیت نوعی از سقفهای پیش تنیدهاند که در سازههای فلزی کاربرد فراوان دارند. اجزای اصلی و بخش اعظم تشکیلدهنده و تمام اجزای اصلی و فرعی این تیرچه از ورق تهتانی، میلگرد زیگزاگ و برشی، ورقهای نبشی و فوقانی از آهن است. مزیت اصلی این نوع تیرچهها نیز در سرعت بالاتر اجرای کار است.
پس از اجرای عملیات ساخت اسکلت فلزی و اجرای آن، عملیات اجرای سقفها آغاز میشود. سرعت کار در ساختمانهای اسکلت فلزی بسیار بالاتر از ساختمانهای با اسکلت بتنی است. در ساختمانهای بتنی عملیات اجرایی هر سقف پس از اتمام ستونها شروع میشود که مدت زمانی حدود 10 تا 15 روز زمان لازم دارد. در ساختمانهای سازه بتنی عموما از تیرچههای سفالی استفاده میشود.
شروع سرمایهگذاری و امکانات لازم
مهمترین اصل در شروع این کار و سرمایهگذاری در این فعالیت داشتن امکانات مکانی و زمین مناسب است. کارشناسان و فعالان این حوزه براین باورند که کمتر از پنج تن تولید در روز به لحاظ اقتصادی به صرفه نخواهد بود. برای شروع از این سطح که بهصورت حرفهای میتوانید کار را دنبال کنید، سرمایه اولیهای در حدود 200 تا 250 میلیون تومان نیاز دارید. برای این کار باید زمینی به وسعت 800 تا 1000 متر در اختیار داشته باشید که بسته به شهر یا منطقهای که در آن قصد اقدام به این کار را دارید قیمتهای زمین متفاوت است. علاوه براین یک مسئله مهم در این کار داشتن برق سه فاز، داشتن نیروی انسانی ماهر و متخصص و تامین مواد اولیه مناسب است.
بنابراین بهتر است در مکانیابی این کار دسترسی به منابع مواد اولیه و مصالح مرغوب را مدنظر قرار دهید. دسترسی و نزدیکی به بازار مواد اولیه میتواند تا حد زیادی از هزینههای حمل بکاهد. برای تولید در این سطح به 12 تا 15 نیروی کار احتیاج دارید؛ هشت تا 10 نیروی متخصص در زمینه جوشکاری و چهار تا پنج نیروی کار ساده که وظیفه خوراکدهی و تسهیل کار برای جوشکارها را به عهده دارند. یک نیروی حسابداری نیز درکنار کار نیاز است.
با این سطح از تولید، برای اجرای هر سقف در ساختمانهای معمولی و متوسط که بین 60 تا 120 متر مربع مساحت دارند، یک روز زمان نیاز است. برای تامین برق سه فاز نیز باید حدود 10 تا 15 میلیون کنار بگذارید. لکتیفایر سه فاز یا همان دستگاه جوش از ملزومات اصلی در فرآیند تولید است که در چنین سطحی تا 10 دستگاه برای پیشبرد کار لازم است که در بازار حدود دو میلیون تومان قیمت دارد. همچنین چهار دستگاه خم زیگزاگ ( 5/2 میلیون) و شابلون نیاز دارید که با توجه به نوع و سطح تولید متغیر است.
برای گرفتن مجوزها یک ماهی زمان نیاز است و طی سلسله مراتب خاصی انجام میشود که تحت نظر سازمان نظام مهندسی اعطا میشود. در نهایت هزینههای حقوق و دستمزد نیروی کار هم بین 20 تا 25 میلیون تومان برایتان آب میخورد. با آغاز فرآیند تولید به مواد اولیه از قبیل آهن (ورقهای 10 سانتی با ضخامت 12 میل و نبشی ) و میلگرد برای اجرای خم زیگزاگ نیاز دارید. حدود 200 هزار تومان هم در روز مصرف سیم جوش برای این کار است که به عبارتی ماهانه تا شش میلیون تومان بر هزینههای جاری میافزاید.
یک سود معقول
در مجموع از تمام این مواد اولیه حدود 150 تن در ماه مصرف کارگاهی در این سطح است که به طور میانگین و بهصورت خام و قبل از عملیات جوشکاری هر کیلوگرمی 2020 تومان برایتان تمام میشود و در نهایت هزینه تمام شده هر کیلوگرم2190 میشود که با توجه به قیمت تیرچه آماده در بازار (2300 تومان) 110 تومان به ازای هر کیلوگرم سود کار است. به این ترتیب ماهانه با سودی معادل 15 میلیون تومان مواجه خواهید شد. از سوی دیگر چون خریدهای عمده در بازار از صرفه بیشتری برخوردار است بنابراین با گسترش کار و افزایش سطح تولید میتوانید درصد سود خود را تا دو برابر (معادل 20 درصد) در مقیاسهای بالا افزایش دهید.
شرایط بازار، فرصتها و تهدیدها
رضا جعفرنژاد یکی از فعالان بازار در رابطه با شرایط بازار در گفتوگو با «فرصت امروز» اذعان کرد: به طور کلی فعالیتهای تولیدی در کشور همواره با موانع و مشکلاتی همراه است ولی به دلیل رکود فعلی بازار مسکن، مشکلات کاری و بازار نامناسب در زیربخشهای این بازار بسیار مشهودتر است. بنابراین ورود به این کار در شرایط فعلی بازار باید با مطالعه و شناخت کافی از بازار صورت گیرد.
وی در ادامه با اشاره به مشکلات فروش در بازار و مسائل مربوط به بازاریابی کار افزود: افراد علاقهمند به سرمایهگذاری در این کار ابتدا میتوانند در حوزه بازاریابی و فروش تیرچههای آماده، نقش حلقه واسط را بین تولیدکنندگان و پیمانکاران ساختمانی بازی کنند و در ادامه با سنجش مناسب از شرایط بازار و اطلاعات کافی اقدام به تولید کنند.
سعید حیدری یکی از فعالان بازار و تولیدکننده این محصولات در گفتوگو با «فرصت امروز» گفت: در حال حاضر بازار در حالت اشباع قرار دارد و طی چند سال اخیر با ورود افراد غیرحرفهای و کارگاههای غیرمجاز و بدون مجوز و استفاده از مصالح نامرغوب بازار این محصول از وضعیت مناسبی برخوردار نیست.
وی با اشاره به سودهای نامتعارف که با استفاده از مصالح نامرغوب برای برخی تولیدکنندگان به دست آمد. شرایط فعلی بازار را نامطلوب ارزیابی میکند. حیدری با اشاره به مسائل مالیاتی و بحث مشاغل اتباع خارجی افزود: بسیاری از شرکتها و تولیدکنندگان از اتباع خارجی در فرآیند تولید استفاده میکنند که به دلیل مشکلات بیمهای کار و همچنین مسائل مالیاتی مجبور به احداث کارگاههای غیرمجاز در خارج از شهر شدند لذا در حال حاضر حدود 70 درصد افراد و تولیدکنندگان در خارج از شهر در قالب کارگاههای غیرمجاز فعالند.
حیدری که از فارغالتحصیلان کارشناسی ارشد عمران است مهمترین عامل ضعف بازار را 70 درصد تولیدکنندگان غیرمجاز این فعالیت دانست و گفت: در شرایط فعلی مهمترین نکته در ورود به بازار اتصال به تامینکنندگان مواد اولیه با کیفیت و قیمت مناسب است. شاید در شرایط تولید در 2 سال گذشته وضعیت مطلوبی در بازار حاکم بود و به دلیل انبوه ساختوسازها در بازار فروش و سفارش کار مشکلی وجود نداشت اما در حال حاضر فضای بازار و رکود در بازار مسکن از یک سو و و نوسانات قیمتی به خصوص در زمینه تامین مواد اولیه از سوی دیگر باعث شده این شرایط در بازار به وجود آید.
وی کارگاههای غیرمجاز را مهمترین تهدید بازار ارزیابی کرد و در توصیه به سرمایهگذاران اظهار کرد: نزدیکی به بازار مواد اولیه را بهعنوان یک عامل مهم در ورود به بازار در نظر بگیرند و استفاده از بازاریابی مناسب را در دستور کار خود قرار دهند. وی ادامه داد. استفاده از کارگران مجرب و بهرهور در موفقیت و عدم موفقیت کار بسیار اثرگذار است.