طرح آماک پس از اجرای برجام و حل مشکلات مربوط به تامین تجهیزات در مراحل اجرایی قرار گرفت. به گزارش« فرصت امروز»این طرح که به جمع آوری گازهای ترش همراه نفت اختصاص دارد تاکنون به دلیل تحریم ها و مشکلات مالی متوقف مانده بود، اما طرح با توجه به شرایط اضطرار در استان خوزستان و دیداری که به تازگی رئیس جمهور از آن داشته، به عنوان اولویت اصلی وزارت نفت تبدیل شده به طوری که وزیر نفت از اجرای آن در 15 روز آینده خبر داده است.
معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست در این خصوص اعلام کرده است: طرح آماک می تواند هوای خوزستان را بهبود بخشد. علاوه بر نقشی که این طرح در کاهش آلودگی هوا دارد، همچنین می تواند در حفظ و صرفه جویی منابع انرژی و گازها نیز موثر باشد.
بیژن زنگنه، وزیر نفت نیز درباره طرح آماک به نمایندگان مجلس گفت: این طرح طی ۱۵ روز آینده تمام می شود و قرار است گازهای اسیدی به پتروشیمی رازی برده شود و از سوزاندن این گازها در فضای شهرها جلوگیری به عمل آید.
فاز دوم طرح آماک برای جمع آوری 241میلیون فوت مکعب گازهای ترش همراه نفت (بنگستان) در میادین اهواز و مارون و منصوری و آبتیمور و کوپال طراحی شده است. بودجه 324 میلیون دلار برای اجرای این طرح سرمایه گذاری شده که با هزینه های جانبی 530میلیون دلار هزینه اجرای طرح است. با اجرای این طرح روزانه حداکثر ١٨میلیون فوت مکعب گازهای اسیدی جمع آوری و از طریق یک خط لوله ٩٦ کیلومتری به پتروشیمی رازی ارسال خواهد شد.
چرایی تاخیر در اجرای طرح آماک
اما درباره چرایی تاخیر در به سرانجام رسیدن این طرح، علی کاردر، معاون وزیر نفت در آخرین نشست خبری خود اعلام کرد: متاسفانه در دوران تحریم به دلیل ممنوعیت حضور برخی شرکت ها در پروژه های نفتی ایران زمینه اجرایی شدن این طرح فراهم نشد، به طوری که شرکتی که باید برای راه اندازی کمپرسورهای مربوطه به ایران می آمد به دلیل تحریم ها نیامد، اما در دوران پسابرجام با مذاکرات موفق شدیم این طرح مهم در حوزه زیست محیطی را به مرحله اجرا در آوریم و امیدواریم طرح آماک تا نیمه اول اسفندماه به سرانجام برسد. اجرایی شدن فاز دوم آماک از دستاوردهای برجام در شرکت ملی نفت ایران است.
همچنین رسول راکی علیپور رئیس پالایشگاه شیرین سازی کارون در این باره گفت: فاز دوم و زیست محیطی این طرح که برای جمع آوری 14 میلیون فوت مکعب ناخالصی و گاز اسیدی است هم اکنون 97درصد پیشرفت دارد و تا دو هفته آینده به بهره برداری می رسد.
قدرت الله آقایی، سرپرست طرح آماک در شرکت مهندسی و توسعه نفت، نیز درباره طرح آماک اعلام کرد: بیش از ٣٢٠ میلیون دلار سرمایه گذاری مستقیم در طرح آماک شده است. جلوگیری از سوزانده شدن گازهای ترش در محدوده شهرهای اهواز، رامهرمز، شادگان و جلوگیری از انتشار مواد آلاینده اسیدی در این مناطق و کاهش گازهای گلخانه ای، مهم ترین هدف طرح آماک است.
متاسفانه پیش از اجرایی شدن طرح آماك، گازهای ترش آلاینده همراه نفت لایه بنگستان به میزان 241 میلیون فوت مكعب در روز در مشعل های واحدهای بهره برداری می سوخت که باعث انتشار روزانه حدود 9 هزار تن مواد آلاینده در محیط زیست می شد. با اجرای فاز نخست این طرح از سال 84 تا 88 بخشی از گازهای اسیدی و گلخانه ای مهار شد، اما قرار است که با فاز دوم آن تمامی این گازهای اسیدی کنترل و جمع آوری شود.
البته با توجه به گفته وزیر نفت مبنی بر اینکه رئیس جمهور اجازه داده است تا ۳درصد منابع حاصل از طرح های مناطق نفت خیز صرف خود این مناطق شود، بدین ترتیب پیش بینی می شود که مشکل استان خوزستان در بخش گازهای همراه و گلخانه ای حل و فصل شود.
مجری فاز دوم این طرح شرکت متن است و تلاش های خبرنگار ما برای مصاحبه با مدیرعامل متن به سرانجام نرسید، اما درباره چرایی تاخیر در اجرای کار پیش از این بیژن عالیپور، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفته بود که علت اصلی ضعف پیمانکار اجرایی است.
پیش از این فاز اول طرح آماک شامل ایستگاه های اهواز ١، اهواز ٢، اهواز ٣، منصوری، مارون ٣، کوپال، آب تیمور و پالایشگاه شیرین سازی راه اندازی و ٢٨٠ کیلومتر خطوط لوله جریانی و حدود ١٠٠ کیلومتر خطوط انتقال نیرو و چندین پست برق احداث شده است.
گفتنی است که واژه «آماک» مجموعه ای از حروف اول میدان های نفتی است که گازهای همراه نفت تولیدی آنها در قالب یک طرح به مرحله اجرا در می آید. حرف «آ» نشانه آب تیمور، حرف «م» نشانه منصوری و مارون، حرف «ا» نشانه اهواز و حرف «ک» نشانه کوپال است.