کیفیت و قیمت، حرف اول را در تولید میزند و رقابت تولیدکنندگان برای فروش بیشتر در بازارهای داخلی و خارجی با کاهش هزینهها و افزایش کیفیت محصول امکانپذیر است. این دو عامل مهم و تاثیرگذار چالش اصلی این روزهای صنایع تولیدی ما بهویژه صنعت پوشاک است و تولیدکنندگان داخلی را در مقابل کالاهای وارداتی (رسمی و قاچاق)، زمینگیر کرده است.
صنعتگران پوشاک که در دولت گذشته پیشنهاد ساخت شهرک صنعتی تخصصی پوشاک را داده بودند، سرانجام خواستهشان در دولت یازدهم پذیرفته و کلنگ نخستین شهرک صنعتی تخصصی پوشاک چهارشنبه گذشته (2 دی)، با دستور تلفنی حسن روحانی، رئیسجمهوری، در شهرری زده شد. حالا صنعتگران پوشاک کشور به آینده این شهرک و این صنعت امیدوار هستند و چشماندازهای روشنی را در برندسازی و حضور در بازارهای جهانی ترسیم میکنند. به گفته حامد اسماعیلپور، مدیرعامل شرکت تولیدی پوشاک غنچه، تمامی زیرساختهای این شهرک برای تولید پوشاک باکیفیت و دارای استانداردهای بینالمللی طراحی شده است.
بازارهای منطقه منتظر تولیدات کیفی صنعتگران ایران
وی در گفتوگو با «فرصت امروز» اظهار میکند: هدف اصلی از ساخت این شهرک تخصصی، برندسازی و حضور صنعت پوشاک ایران در بازارهای جهانی است. مدیرعامل شرکت غنچه که تا سال 89 بازار صادرات نیز داشته، میافزاید: بازارهای خارجی مناسبی در اطراف کشور داریم که در دوران پسابرجام باید روی آنها کار کنیم. بنابراین ابتدا باید تولیداتمان را به روز و کیفیتر کنیم و با کاهش هزینهها، قدرت رقابتمان را افزایش دهیم. شرکتهایی که میتوانند برند برتر باشند و تولیداتشان در حد استانداردهای بینالمللی باشد میتوانند در این شهرک مستقر شوند.
فروش پوشاک بدون واسطه و ارزان
محمود نبوی، مدیرعامل شرکت سیلون و رئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران، در گفتوگو با «فرصت امروز»، با ابراز خوشبینی از ساخت شهرک صنعتی تخصصی پوشاک، میگوید: در این شهرک ابتدا برندهای بزرگ و واحدهایی که تولید درجه یک و قابل صادرات دارند، مستقر میشوند و در مرحله بعد واحدهای تولیدی کوچکتر با هم جوینت شده و در قالب یک شرکت بزرگتر در شهرک حضور خواهند یافت.
وی ادامه میدهد: روبهروی این شهرک، بازار و مجتمع فروشگاهی و نمایشگاهی نیز ساخته میشود تا تولیدکنندگان بتوانند بدون هزینههای جانبی و بدون واسطه محصولاتشان را به فروش برسانند. همچنین این فروشگاهها فرصت مناسبی برای مصرفکنندگان ایجاد میکند تا پوشاک درجه یک و با قیمت مناسب تهیه کنند.
آینده صنعت پوشاک تغییر میکند
نبوی که عضو کارگروه شهرک صنعتی تخصصی پوشاک است، میافزاید: اجاره فروشگاههای پوشاک 40درصد در قیمت تمام شده تاثیر دارد به همین دلیل و برای کاهش هزینههای اینچنینی بازار فروشگاهی در کنار شهرک ساخته میشود تا هم برای تولیدکننده و هم برای مصرفکننده، به صرفه باشد. در این بازار، پوشاک بهصورت رقابتی عرضه میشود و تولیدات درجه یک با قیمت مناسب، فرصت رقابت با پوشاک وارداتی (واردات رسمی) را نیز خواهند داشت.
مــدیــرعــامـل سیلــون میگوید: این شهرک با سایر شهرکهای صنعتی تفاوتهای زیادی دارد. در این شهرک تمامی واحدهایی که حضور دارند مرتبط با صنعت پوشاک هستند. تلاش ما این است که تا یک سال آینده این شهرک به بهرهبرداری برسد و اگر دولت هم حمایت کند، شهرک صنعتی پوشاک، آینده این صنعت را تغییر خواهد داد.
ترکیه الگوی موفق شهرک صنعتی پوشاک
احمد صادقیقهرودی، مدیرعامل پوشاک قهرود نیز به «فرصت امروز» میگوید: اگر کارها از روی اصول انجام و برنامهها در چارچوبهایی نظاممند اجرا شوند، میتوان به آینده صنعت پوشاک و واحدهایی که در این شهرک مستقر میشوند، امیدوار بود. نمونه موفق شهرک صنعتی تخصصی پوشاک در ترکیه (بورسا) ساخته شده و میتوان از آنها الگو گرفت.
وی میافزاید: فروشگاهها و نمایشگاههایی که در کنار این شهرک ساخته میشوند سمبل این شهرک خواهند بود و در صورت استقرار امکانات طراحی، مد، صنایع جانبی و هتل و سایر امکانات رفاهی، افزون بر فروش داخلی میتوان به بازارهای صادراتی هم چشم داشت.
صادقی قهرودی تاکید میکند: تولیدکنندگان و صنعتگرانی که در این شهرک مستقر میشوند باید پیش از همه تفکر ملی داشته باشند و منافع صنفی را به منافع شخصی ترجیح دهند. باید دید که دولت تا چه میزان در ساخت شهرک صنعتی تخصصی پوشاک حمایت میکند. البته تنها خواسته ما از دولت برطرف کردن موانع تولید و صادرات و روان کردن قوانین است.
ساختار تولید ایراد دارد
این تولیدکننده پوشاک نوزاد که تا چندی پیش به اروپا نیز صادرات داشته، میگوید: وضعیت تولید در حال حاضر خوب نیست. مشکل اصلی ساختار تولید است که ایراد دارد و سنتی است. قیمت تمام شده تولید بالا رفته و قدرت خرید مردم کاهش یافته است. در این بحبوحه، قاچاق بیرویه پوشاک هم به این بیسروسامانی دامن زده و باید هر چه زودتر ساماندهی شود.
وی در خصوص کیفیت و توان رقابت تولیدکنندگان پوشاک ایرانی، توضیح میدهد: ما تولیدکنندگان خوبی داریم که توان رقابت در بازارهای جهانی را دارند، اگر راه را درست برویم، شهرک صنعتی تخصصی پوشاک مکان مناسبی برای تولید، فروش و حتی بازار صادراتی مناسبی برای پوشاک خواهد بود. گفتنی است کلنگ شهرک صنعتی تخصصی پوشاک در کیلومتر 35 اتوبان تهران ـ قم مقابل فرودگاه بینالمللی امام خمینی(ره) به زمین زده شد.
این شهرک قرار است در زمینی به مساحت 160 هکتار با تمامی امکانات زیرساختی مانند طراحی، دوخت، تولید لباس، فروش، صنایع جانبی، امکانات رفاهی و تفریحی ساخته شود. شهرک تخصصی پوشاک، نخستین شهرک صنعتی است که بهصورت تخصصی به یک صنعت اختصاص خواهد یافت و تمامی تولیدکنندگان زنجیره پوشاک در این شهرک حضور خواهند داشت.