آلومینیوم به عنوان یکی از فلزات پرکاربرد در صنایع مختلف، جایگاه خود را در اقتصاد جهان پیدا کرده است، خودروسازی، ساخت وساز، حمل ونقل، الکترونیک و... از جمله صنایعی هستند که آلومینیوم در آنها کاربرد ویژه و مهمی یافته است.
بر این اساس می توان گفت آلومینیوم در اقتصاد کنونی جهان نقش مهمی ایفا می کند و از همه مهم تر اینکه، آینده بسیاری از صنایع تولیدی جهان، با این فلز گره خورده است و جایگاه مهم آلومینیوم در اقتصاد جهانی، طی سال های آینده غیرقابل انکار است.
چین: عمده ترین تولیدکننده آلومینیوم
چین بیش از نیمی از تقاضای آلومینیوم جهان را در سال 2017 تامین می کند و بر این اساس، یکی از تولیدکنندگان قابل توجه صنعت آلومینیوم در سطح جهان به شمار می رود. جالب است بدانید که کشور چین یکی از تولیدکنندگان مطرح آلومینیوم در سطح جهان به حساب می آید و طبق آمارهای گرفته شده، مازاد تجاری زیادی در صنعت آلومینیوم در سال 2012 داشته است. در این میان، عواملی مانند رشد جمعیت این کشور و بالا بودن میزان ساخت وساز، در رشد تجارت آلومینیوم این کشور تاثیرگذار بوده اند.
رشد 5.8درصدی تقاضا برای آلومینیوم
با توجه به مزایایی که آلومینیوم نسبت به دیگر فلزات دارد، تقاضای زیادی نسبت به آن در بسیاری از صنایع جهان دیده شده است و بر این اساس تا سال 2017 تقاضای جهانی آلومینیوم به افزایش 5.8درصدی می رسد که البته هر سه نوع آلومینیوم اولیه، ثانویه و بازیافتی آن را شامل می شود. جالب است بدانید این مقدار برابر با 82.5میلیون تن متریک آلومینیوم است و در این میان بیش از نیمی از تقاضای حجم اضافی تولید آلومینیوم را کشور چین پوشش می دهد.
ساخت وساز، بزرگ ترین بازار مصرف آلومینیوم
با توجه به رشد شهرنشینی و بهبود روند ساخت وساز در جهان، خصوصا در کشورهای در حال توسعه، بیشترین میزان مصرف آلومینیوم در صنعت ساخت وساز دیده می شود. به دنبال بالا رفتن درآمدها و بهبود الگوهای سبک زندگی در بسیاری از مناطق کمتر توسعه یافته جهان، توجه بیشتری به کیفیت بخش مسکن شده و بازبینی و ساخت وسازهای نوین، توسعه زیادی پیدا کرده است، بر این اساس، آلومینیوم به عنوان یکی از پرکاربردترین لوازم ساخت وساز نقش مهمی در این روند ایفا می کند.
وسایل نقلیه موتوری، دومین بازار بزرگ آلومینیوم
همچنین صنعت خودروسازی و وسایل نقلیه نیز دومین بازار مصرف آلومینیوم در سطح جهان به شمار می رود. امروزه تولید وسایل نقلیه در بسیاری از مناطق جهان، با حجم بسیار بالایی صورت گرفته و آلومینیوم نیز به عنوان یکی از مواد اولیه این صنعت، نقشی کلیدی دارد. بنابراین می توان گفت دو بخش ساخت وساز و وسایل نقلیه، به ترتیب بزرگ ترین بازارهای مصرف آلومینیوم در سطح جهان محسوب می شوند.
همچنین تلاش های تولیدکنندگان وسایل نقلیه موتوری به منظور تولید وسایل نقلیه سبک تر نیز یکی از دلایل مهم روی آوردن این صنعت به سوی آلومینیوم است، چراکه نسبت به استیل، وزن بسیار سبک تری داشته و استفاده از آن در وسایل نقلیه، باعث کاهش وزن چشمگیری خواهد شد، به همین دلیل در بسیاری از کارخانه های تولیدکننده وسایل نقیه در چین، هند و سایر کشورهای در حال توسعه، شاهد تقاضای روزافزونی نسبت به آلومینیوم هستیم.
حضور آلومینیوم در صنعت بسته بندی
صنعت بسته بندی نیز یکی دیگر از موارد کاربرد آلومینیوم در سطح جهان است که خصوصا در سال های اخیر، در کشورهای در حال توسعه تقاضای زیادی داشته است. امروزه بسیاری از مواد غذایی و آشامیدنی جهان در بسته های آلومینیومی بسته بندی می شوند و این رویکرد، رقیبی جدی برای بسته بندی شیشه ای و پلاستیکی محسوب می شود؛ خصوصا در کشورهای در حال توسعه که حضور زنان به عنوان نیروی کار در صنعت بسته بندی افزایش پیدا کرده است، سهولت کاربرد آلومینیوم در صنعت بسته بندی، باعث روی آوردن بسیاری از کارخانه های این کشورها به سوی این فلز شده است. همچنین یکی دیگر از مزایای استفاده از قوطی های آلومینیومی، امکان بازیافت آنهاست که این فاکتور نیز یکی از عوامل اساسی توجه به این فلز در صنعت بسته بندی جهانی است.
آینده آلومینیوم
آلومینیوم یکی از منابع مهم اقتصاد جهانی به شمار می رود که خصوصا در سال های آینده جایگزین فلزاتی مانند مس، فولاد، آهن و فولاد ضدزنگ خواهد شد. سبک تر بودن، امکان بازیافت آن، سازگار بودن با محیط زیست و کاهش خطرات سوخت های فسیلی از جمله عوامل مهم روی آوردن اقتصاد جهانی به سوی آلومینیوم است که انتظار می رود در سال های آینده نیز این تقاضا بیشتر شود.
در حال حاضر میزان تولید آلومینیوم در سطح جهان حدود 50میلیون تن در هر سال است، اما با توجه به مزایایی که این فلز نسبت به دیگر فلزات دارد، آینده اقتصاد جهانی را تحت الشعاع قرار داده و بخش مهمی از تجارت جهانی را در سال های آینده از آن خود خواهد کرد.