به تازگی فهرستی از 50 میلیاردر برتر جهان منتشر شده است که نکات جالبی در آن به چشم میخورد. مثلا اینکه 46/1 تریلیون دلار ثروت در اختیار این 50 نفر است که این رقم از تولید ناخالص ملی سالانه استرالیا، اسپانیا و مکزیک بیشتر است. در میان این 50 نفر 29 نفر یعنی بیش از نیمی از آنها آمریکایی هستند. اما شاید جالبترین نکته این ردهبندی 50 نفره حضور یک بازرگان از قاره سیاه در این فهرست است. در واقع تنها یک مرد در کل قاره بزرگ آفریقا هست که در فهرست 50 میلیاردر نخست جهان حضور دارد: یک بازرگان نیجریهای به نام آلیکو دانگوته. براساس این فهرست، دارایی دانگوته 14/3میلیارد دلار است. این رقم با 5/2درصد تولید ناخالص ملی نیجریه برابری میکند.
بخش عمدهای از ثروت او حاصل سهم 90درصدیاش از شرکت سیمان دانگوته است. شرکت دانگوته نه فقط در نیجریه که در چند کشور دیگر شامل زامبیا، سنگال، تانزانیا و آفریقای جنوبی هم کارخانه دارد. در سال 2011، سرمایهگذاری 4میلیارد دلاری برای ساخت یک مرکز در ساحلعاج انجام شد. دانگوته که 35 سال است مقام ریاست و مدیرعاملی «گروه دانگوته» را دارد، فعالیتهای بشردوستانه هم انجام میدهد.
او که در رأس «بنیاد دانگوته» قرار دارد بانی چندین کار آموزشی، کشاورزی و بهداشتی بوده است. از جمله فعالیتهای بشردوستانه میلیاردر سیاهپوست، اختصاص روزانه 12هزار دلار برای برنامه غذایی مبارزه با سوءتغذیه بوده است. او 20 ساله بود که کسبوکاری در حوزه تجارت کالا، سیمان و مصالح ساختمانی تاسیس کرد. او بهسرعت کارش را توسعه داد و در دوران شکوفایی اقتصادی در نیجریه به واردات خودرو پرداخت.
چهار سال بعد در سال 1981 او «گروه دانگوته» را تاسیس کرد که در حوزههای مختلف فعال است. این گروه اکنون در صنایع غذایی و نوشیدنی، تولید پلاستیک، املاک و مستغلات، صنایع لجستیک، مخابرات، فولاد، نفت و گاز فعال است. بیل گیتس، ثروتمندترین مرد حال حاضر جهان درباره دانگوته در مجله تایم مینویسند: «الیکو ثروتمندترین مرد آفریقا است و فعالیتهای کسبوکاریاش باعث رشد اقتصادی در سراسر قاره آفریقا شده است.
این فوقالعاده است، اما من او را بیشتر بهعنوان فردی میشناسم که دائما در جستوجوی راههایی برای از بین بردن شکاف بین کسبوکارهای خصوصی و فعالیت در زمینه بهداشت عمومی است.»بنیانگذار مایکروسافت همچنین موفقیت دانگوته را در خارج کردن نام نیجریه از کشورهایی که فلج اطفال در آن شایع است ستود. در ماه ژانویه، دانگوته و گیتس اعلام کردند که کمکی 100میلیون دلاری برای کاهش سوءتغذیه در نیجریه، پرجمعیتترین کشور آفریقایی و پیشروترین اقتصاد این قاره اختصاص میدهند.
این دو همچنین قراردادی را امضا کردند که برنامههای ایمنسازی در ایالات شمالی نیجریه را تقویت میکرد.دانگوته در رده چهلونهم پولدارترین مردان جهان قرار گرفته است. این فهرست را هر سال موسسهای بهنام Wealth-X تهیه میکند. این موسسه پایگاه دادهای پرونده بیش از 110هزار نفر از ثروتمندترین مردم جهان به لحاظ دارایی خالص را میسنجد.
معیارهای سنجش Wealth-X مدل ارزیابی اختصاصی است که دارایی هر فرد را محاسبه میکند و سپس ثروت خالص برآوردشده را با نرخ ارز مبادلهای، مالیات محلی، نرخ پسانداز، عملکرد سرمایهگذاری و سایر فاکتورها هماهنگ میکند و نتیجه نهایی که همان لیست پولدارترینها است بهدست میآید. حداقل ثروت برای قرار گرفتن در این فهرست 14/3میلیارد دلار است و نکته جالب اینجاست که اکثر افراد حاضر در این فهرست پولدار بهدنیا نیامدهاند.
بیش از دوسوم این پولدارها کاملا خودساخته هستند و با تلاش خود برخی از نامدارترین شرکتهای جهان مثل آمازون، برکشایر هاتاوی، گوگل، نایک و اوراکل را بنا نهاده و مدیریت میکنند. بیل گیتس آمریکایی از مایکروسافت، آمانسیو اورتگا اسپانیایی از ایندیتکس، وارن بافت آمریکایی از برکشایر هاتاوی، جف بزوس آمریکایی از آمازون و دیود کوچ آمریکایی از شرکت صنایع کوچ، 5 میلیاردر برتر دنیا هستند. بهجز کوچ که آن هم تنها بخشی از ثروتش برایش به ارث رسیده، تمامی برترینها میلیاردرهای خودساخته هستند.