به تدریج به برگزاری جشنوارههای فجر نزدیک میشویم. نشستهای خبری در توضیح این امر مهم با حضور مدیران جشنواره و اهالی رسانه برگزار میشود و ترجیعبند برگزاری این جشنوارههای هنری یک سوال مشترک است که از سوی اهالی رسانه مطرح میشود؛ بودجه این دوره جشنواره چقدر است؟ سوالی که همواره با پاسخی مشابه از سوی دستاندرکاران جشنواره این گونه پاسخ داده میشود؛ با کمبود بودجه مواجهیم.
اما امسال در بین جشنوارههای مختلف فجر یک اتفاق جدید افتاده است؛ کاهش تصدیگری دولت در برگزاری جشنواره موسیقی فجر. برای نخستین بار اسپانسر در کنار جشنواره موسیقی فجر قرار گرفته تا بار بزرگ اقتصادی را از دوش هنرمندان بردارد. آنطور که معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفته است: «امسال تمام تلاش خود را انجام دادهایم که تا حد امکان تصدیگری دولت را کم کرده و مجموعهدولت تنها بهعنوان حمایتکننده و حامی حاضر باشد؛ اتفاقی که امیدواریم در سالهای آینده نیز ادامه پیدا کند و حامیان غیردولتی در آن حضوری فعال داشته باشند تا جشنواره بیش از پیش پررونق باشد و دولت به جای مدیریت هزینه، جای خود را به مدیریت در حوزههای مختلف بدهد.
البته بدون شک رسیدن به این مرحله، کار سختی است و ممکن است نظریات مختلفی دربارهآن وجود داشته باشد، برای مثال بسیاری بر این باورند که باید تمام اتفاقات جشنوارهموسیقی فجر توسط دولت انجام شود؛ اتفاقی که تاکنون و تا حدی امسال نیز وجود داشته است؛ به هر روی صرفنظر از این ماجرا، مهم این است که بتوانیم جشنوارههایی را برگزار کنیم که با استقبال خود مردم بتواند روی پای خود بایستد و با کمترین حمایتهای مالی و بیشترین حمایتهای سیاسی و اجتماعی دولت برگزار شود.»
در بین جشنوارههای مختلف معاونت هنری تنها جشنواره موسیقی فجر از سایه معاونت امور هنری، دفتر موسیقی و انجمن موسیقی درآمده است و جشنوارههای تئاتر فجر (زیرمجموعه مرکز هنرهای نمایشی و انجمن هنرهای نمایشی)، تجسمی فجر (زیرمجموعه مرکز هنرهای تجسمی و موسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر) برگزار میشود و به عبارت دیگر تا به امروز هنوز هیچ حمایتکننده مالی در کنار این دو جشنواره مهم قرار نگرفته و همچنان برگزاری این جشنواره منوط به حمایت دولت است.
گرچه به واگذاری جشنواره موسیقی فجر انتقاداتی شد که نشان از نگرانی اهالی رسانه و هنرمندان داشت، اما باید امیدوار بود که روند به خوبی برگزار شود و از همه مهمتر امیدوار بود که این روند در سالهای آینده ادامه یابد. اگر برگزاری این دوره از جشنواره به خوبی انجام شود، میتوان امیدوار بود که بخش اقتصادی در کنار بخش هنری قرار خواهد گرفت.
در اینصورت هنرمندان و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تنها در بخش هنری کار تمرکز میکنند و دغدغه اقتصادی از روی دوش آنها برداشته میشود، در اینصورت سوال اهالی رسانه و پاسخ دستاندرکاران جشنواره تغییر خواهد کرد و از آنها پرسیده خواهد شد که جشنواره امسال چند حمایتکننده مالی دارد؟
روزنامهنگار هنری