سرپرست مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران و دبیر همایش آب در نشست خبری این همایش، حل بحران آب را در گرو تحقق اهداف کلان آب در برنامه ششم دانست.
محمدحسین شریعتمدار با اشاره به اهمیت مسئله آب در سنت ایرانیان، از قول مساعدت و همکاری وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی برای نامگذاری رسمی این روز و همچنین دعوت از ان. جی. او های فعال برای مشارکت در برگزاری همایش آینده در اتاق ایران خبر داد.
او بهره وری و تعادل بخشی منابع آبی را دو هدف عمده برای مقابله با بحران آب دانست و گفت: بهره وری آب تا دو سال پیش 1/07کیلوگرم به ازای یک مترمکعب بود، درحالی که با تمرکز بر این موضوع در سال 93 و 94 به 1/2 رسید و این افزایش رشد 12 درصدی بهره وری را نشان می دهد.
به گزارش فرصت امروز شریعتمدار این بهبود را اگر چه اندک، اما حرکتی دانست که می توان به ادامه آن امیدوار بود و در این صورت بهروری آب سالی 6درصد افزایش خواهد داشت. او با ارائه تحلیلی گفت: اگر مصرف سالانه 70 میلیارد مترمکعبی آب در کشاورزی را در نظر بگیریم، در طول پنج سال برنامه ششم 21میلیارد متر مکعب آب در این بخش صرفه جویی خواهد شد و طبیعتا این بهره وری مزایای اقتصادی متعدد دیگری برای ما خواهد داشت.
به گفته شریعتمدار، حتی اگر 30درصد از این رقم کسر شود، یعنی به 15 میلیارد مترمکعب برسد جریان بحران آب متوقف خواهد شد. سرپرست مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران به برنامه ششم اشاره کرد و گفت: در این برنامه اهداف تعریف شده ای وجود دارد و اگرما پنج سال براساس این برنامه که قرار است منابع آب ساماندهی شود، پیش برویم، می توانیم امیدواریم باشیم که از بحران آب گذشته ایم.
دبیر همایش آب اتاق ایران شعار امسال این همایش را «نجات آب، فرصت ملی، رسالت جهانی» عنوان کرد و گفت: مسئله آب باید به دغدغه همه جامعه تبدیل شود و تنها با مشارکت همه مردم، مسئولان، نخبگان و. . . است که اثرات این بحران کمترخواهد شد، چراکه بحرانی است که در آینده ما را با مشکلات بیشتری درگیر خواهد کرد.
سرپرست مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی ایران درباره رویکرد دولت در این حوزه و استفاده از نظرات بخش خصوصی گفت: اتاق در مورد آب وظایف دولت را ندارد، اما به بحران آب حساس است و در سال گذشته در برگزاری همایش پیشنهادها و راهکارهایی به دولت داد.
اتاق درباره معضل ریزگردها، دریاچه ارومیه و گاوخونی و دیگر تالاب ها مشاوره هایی به دولت داد و دولت نیز انصافا در این چند ساله تقریبا پیشنهادهای ما را پذیرفته و یک مدیریت جدید با محوریت اتاق در حوزه آب در حال شکل گیری است.
بخش خصوصی به دنبال عضویت در شورای عالی آب
عباس کشاورز، معاون پژوهشی مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران دیگر مسئول حاضر دراین نشست، در پاسخ به سوال «فرصت امروز» در خصوص عدم عضویت بخش خصوصی در شورای عالی آب گفت: بخش خصوصی به این موضوع انتقاد دارد و در این مورد نشست هایی با فعالان این بخش در اتاق برگزار شده و اتاق در حال حاضر به دنبال این است که بتواند با پشت سرگذاشتن موارد قانونی، امکان حضور در این شورا را برای بخش خصوصی فراهم کند.
او با اشاره به قانون شورای عالی آب در سال 79 گفت: در قانون این موضوع پیش بینی نشده است. در این شورا علاوه بر دولتی ها، دو متخصص صاحب نظر پیش بینی شده است. ما در حال پیگیری هستیم اگر دولت موافقت کرده در آیین نامه وارد شود و اگر لازم شد باید موضوع را برای ایجاد یک قانون جدید به مجلس ببریم.
عباس کشاورز در این نشست همچنین درباره موضوع استفاده و حقابه آب های مرزی این موضوع را پیچیده خواند و گفت: از ابتدای انقلاب تا دولت یازدهم حرکتی در این جهت انجام نشده بود و برای نخستین بار دراین دولت مطرح و اقداماتی انجام شد و موضوع درحال پیگیری است.
به گزارش «فرصت امروز» همایش بزرگداشت روز ملی آب روز چهارشنبه با حضور مهمانان داخلی و خارجی و سازمان های فائو، یونسکو، معاونت های وزارتخانه های نیرو، کشاورزی، سازمان محیط زیست و برخی فعالان بخش خصوصی در اتاق ایران برگزار خواهد شد.