مارک تواین گفته است که اگر اولین کاری که باید در هر روز صبح انجام گیرد این باشد که قورباغه زنده ای را قورت دهید، در بقیه روز خیالت راحت است که سخت ترین و بدترین کاری را که ممکن است در تمام روز برایت پیش بیاید، انجام شده است. شاید طلایی ترین نقل قول این کتاب، عبارت جاودانه مارک تواین باشد. کتاب برایان تریسی راهکارهای مختلفی را برای غلبه بر تعلل و امکان پیشرفت بیش تر را ارائه می-دهد که یکی از شناخته شده ترین کتاب ها در سراسر جهان محسوب می شود. برای مثال یکی از قوانین آن، کارآمدی اجباری می باشد که به این موضوع اشاره دارد که اگرچه ممکن است زمان کافی برای تمامی اقدامات وجود نداشته باشد، با این حال با اولویت بندی حتما می توان مهم ترین ها را انجام داد. این کتاب فصل دارد که در هر یک روشی جالب را مورد بررسی قرار می دهد که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
1-قدرت نوشتن
درست به مانند توصیه تمامی متخصصان مدیریت زمان، توصیه آقای تریسی نیز این است که مواردی را که قصد انجام آن ها را دارید در ذهن خود نگه نداشته و مکتوب نمایید. این امر باعث می شود تا امکان یادآوری مداوم آن ها وجود داشته باشد. درواقع هنگامی که یک مورد نوشته می شود، تعهد افراد به انجام آن نیز افزایشی چشمگیر را پیدا می کند. این فصل با جمله ای از ناپلئون هیل شروع می شود که می گوید: برای موفقیت یک ویژگی وجود دارد که انسان ها باید آن را داشته باشند و آن هم مشخص بودن هدف است. یعنی فرد باید بداند که چه چیزی را واقعا می خواهد. نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشید این است که تعیین محدوده زمانی برای انجام هر یک از اقدامات و اولویت دادن به آن ها در این مرحله الزامی است. این اقدام نه تنها برای اهداف روزانه، بلکه برای هر هدف و برنامه ای کاملا کاربردی خواهد بود. به همین خاطر از همین امروز لازم است تا عادت به نوشتن و مکتوب کردن موارد را در خود ایجاد نمایید.
مطلب مرتبط: برایان تریسی از رازهای موفقیت می گوید
2-برنامهریزی از قبل
برنامهریزی آوردن آینده به زمان حال است که بتوانید از همین حالا کاری برای آن انجام دهید. این فصل با این عبارت شروع می شود و به این موضوع اشاره دارد که شما از قبل باید برنامه ریزی های خود را انجام داده باشید. این امر باعث می شود تا امکان فعالیت سریع و صرفه جویی در زمان مهیا باشد. نکته ای که نباید فراموش کنید این است که در برنامه ریزی باید اتفاقات غیرمترقبه را نیز مدنظر قرار دهید. به همین خاطر حداقل یک ساعت زمان اضافی، الزامی خواهد بود. همچنین لازم است تا به قانون 90/10 توجه داشته باشید. برطبق این قانون، اگر فردی 10درصد اوقات کار روزانه اش را به برنامه ریزی اختصاص دهد، کارایی او نسبت به زمانی که بدون برنامه ریزی فعالیت می کند، 10 برابر خواهد بود که این مسئله به معنای صرفه جویی 90درصدی در کار است.
3-قانون 20/80
براساس این قانون که از آن تحت عنوان اصل پارتو نیز نام برده می شود، 80 درصد دستاوردها حاصل 20 درصد فعالیت ها می باشد. این مسئله در رابطه با هر چیزی صادق است. برای مثال 80درصد درآمد یک شرکت از 20 درصد مشتریان به دست می آید. به همین خاطر سنجش این 20 درصد ها الزامی بوده و باعث می شود تا موفقیت برای شما به دست آید. درواقع همه ما وقت کافی را داریم، به شرط آنکه بخواهیم درست از آن استفاده کنیم. در نهایت شما باید تنها بر روی کارهای مهم تمرکز کرده و در برابر وسوسه برای انجام اقدامات کوچک و کم اهمیت، مقاومت نمایید.
4-توجه به پیامد اقدامات
میزان موفقیت هر فرد بستگی به این موضوع دارد که تا چه حد می تواند همه نیروی خود را روی یک کار متمرکز نماید. در این رابطه ضمن تمرکز بالا، ضروری است تا دید آینده نگارانه داشته باشید. این امر باعث می شود تا امکان فعالیت در یک حوزه برای طولانی مدت مهیا باشد. این باور را در خود شکل دهید که هیچ گاه برای انجام تمامی فعالیت ها زمان در اختیار نخواهد بود. به همین خاطر بهتر است تا به جای مواردی که نتایج کوتاه مدت را به همراه خواهد داشت، تنها بر روی بلندمدت ها سرمایه گذاری نمایید. در نهایت شما باید قبل از انجام هر فعالیت، به نتیجه آن توجه کرده و در صورتی که ضرورتی را برای کار و رندگی شخصی شما ندارد، کنار بگذارید.
5-روش تنبلی سازنده
پس از برنامه ریزی روزانه، ضروری است تا اقدامات را براساس میزان ارزش و ضرورت، مرتب نمایید. این امر باعث می شود تا همواره این اطمینان را داشته باشید که در حال انجام کارها به ترتیب درست هستید. در نهایت شما باید تغییراتی را در عادت های گذشته خود اعمال کرده و از ادامه رفتارهای وقت گیر، خودداری نمایید. بدون شک با یک برنامه درست و تعیین اولویت ها، امکان سنجش آن ها کاملا میسر خواهد بود. درواقع شما باید برای انجام اقدامات کم اهمیت، کاملا تنبل باشید.
6-روش الف ب پ ت ث
شما باید برطبق اولویت ها اقدام نموده و همواره ترتیب انجام فعالیت ها را رعایت نمایید. این امر باعث می شود تا یک برنامه کاملا درست را در پیش گیرید. نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشید این است که در هنگام انجام فعالیت الف، ابدا نباید به فعالیت ب توجه کرده و ذهن خود را مشغول آن نمایید. این امر کمک خواهد کرد تا امکان انجام سریع و یا کیفیت اقدامات مهیا باشد.
مطلب مرتبط: نگاهی به کتاب عادت های اتمی
7-قدرت تمرکز
تمرکز امری کاملا حیاتی بوده و باعث می شود تا امکان کسب بالاترین نتایج از اقدامات به وجود آید و برای این هدف سنجش دستاوردها می تواند شما را نسبت به کافی بدن میزان تمرکز، به اطمینان لازم برساند. خوشبختانه امروزه برای این موضوع، راهکارهای متعددی معرفی شده است که لازم است تا آن ها را مورد توجه قرار دهید. در نهایت هنگامی که به عملکرد خود در حوزه -های مختلف امتیار دهید، می توانید برای بهبود آن ها برنامه ریزی درستی را داشته باشید.
8-قانون سه مورد
در لیست هر فردی سه اقدام وجود دارد که دارای اهمیت به مراتب بالاتری در مقایسه با سایرین قرار دارد. شما باید این سه مورد را ضرورت های اصلی زندگی خود دانسته و همواره به آنها پایبند باشید. نکته دیگری که نباید فراموش کنید این است که تعادل امری بسیار مهم است. درواقع بدون داشتن یک تعادل درست در رابطه با کار و زندگی شخصی، هیچ برنامه ای نمی تواند به شما کمک نماید. به همین خاطر ضروری است تا به شکلی حرفه ای در این رابطه اقدام نموده و در صورت وجود مشکل، از افراد دارای تجربه استفاده نمایید.
9-تهیه مقدمات
انجام هر اقدامی به یکسری مقدمات و امکانات نیاز دارد که عدم توجه به آن ها باعث می شود تا سرعت انجام کار به شدت کاهش پیدا کند. به همین خاطر شما باید قبل از شروع هر فعالیتی از آماده بودن شرایط لازم اطمینان داشته باشید. با این حال این موضوع نباید باعث ترس از شروع کردن شما شود.
10-پیشرفت مداوم
پیشرفت مداوم همواره بهتر از لحظه ای و کوتاه مدت آن بوده و باعث می شود تا در نهایت به بهترین نتایج دست پیدا کنید. برای این موضوع ضروری است تا هر روز بهتر از دیروز خود باشید. منظور از این بخش تغییرات بنیادی نبوده و حتی یک نکته مثبت نیز کاملا کافی است. این نکته را نیز فراموش نکنید که برای هیچ حوزه ای نقطه پایانی وجود نداشته و همواره می توان بهتر شد. در این رابطه با جمع اقدامات هرچند کوچک، متوجه تغییرات بسیار بزرگی خواهید شد. به همین خاطر هیچ گاه قدم های کوچک را بی ارزش تلقی نکنید.
11-بهبود مهارت های کلیدی
مهارت بیشتر باعث خواهد شد تا فعالیت ها در زمان کوتاه تر با کیفیتی بهتر و کم ترین میزان سختی انجام شود. به همین خاطر نیز هر فردی باید مهارت های ضروری کسب و کار خود را فرا گرفت و آن ها را بهبود بخشد. در این رابطه مطالعه مداوم امری کاملا ضروری محسوب می شود. درواقع به عقیده بسیاری از بزرگان، با مطالعه یک ساعته به صورت مداوم در رابطه با یک موضوع، پس از گذشت تنها سه سال به سطح حرفه ای ها دست پیدا خواهید کرد. نکته ای که در این رابطه باید توجه داشته باشید این است که در این رابطه شما می توانید از زمانهای مرده خود نیز استفاده کرده و با این اقدام دیگر بهانه ای برای کمبود وقت را نخواهید داشت.
مطلب مرتبط: نکاتی که می توان از کتاب عادت های اتمی اثر جیمز کلییر آموخت
12-توجه به استعدادها
به صورت مداوم این پرسش را از خود بپرسید که در چه کارهایی فراتر از حد تصور هستید. این امر کمک خواهد کرد تا استعدادهای خود را پیدا کرده و با توجه به آنها، پیشرفت سریعی را تجربه نمایید. درواقع اگرچه تقریبا همه چیز اکتسابی است، با این حال نمی توان استعداد و علاقه افراد را نیز کتمان نمود. درواقع با توجه به این موارد شما بهترین نتایج را به دست خواهید آورد.
13- توجه به محدودیت ها
درست به مانند استعداد، هر فردی از محدودیت هایی نیز برخوردار است. شما باید به آن ها توجه داشته و آن ها را قبول نمایید. درواقع بسیاری از افراد به دلیل عدم واقعگرایی، بدترین مشکلات را برای خود به وجود می آورند با این حال این امر به معنای متوقف شدن نبوده و تنها به این امر اشاره دارد که باید حقیقت را پذیرفته و راهکاری درست را اتخاذ نمایید.
14-اعمال فشار
از اینکه به خودتان سختی وارد نمایید، نباید واهمه داشته باشید. درواقع ویژگی بزرگ انسان این است که می تواند به شرایط عادت نماید. به همین خاطر با اعمال فشار بر روی خود، این مسئله پس از مدتی به عادت شما تبدیل خواهد شد. در نهایت فراموش نکنید که برای اطمینان از عدم زیر پا گذاشتن برنامه ها، لازم است تا حتی تنبیهی را نیز مشخص نمایید.
15-شخصیسازی
افراد با یکدیگر تفاوت داشته و این مسئله باعث می شود تا تقلید از اقدامات فردی دیگر ابدا نتیجه بخش نباشد. برای مثال ممکن است یکی از همکاران، در یک ساعت سه فعالیت را انجام دهد و استراحت بیشتری را داشته باشد. درواقع وی در حال انجام کارها به شیوه مورد علاقه خود و با توجه به ویژگی هایی که دارد، می باشد. به همین خاطر شما نیز باید به دنبال یک برنامه شخصی سازی شده باشید و سرعت کار مخصوص به خود را رعایت نمایید. همچنین فراموش نکنید که نیاز به استراحت و خواب افراد با یکدیگر متفاوت بوده و نباید از متفاوت بودن و داشتن سبک زندگی مخصوص به خود، واهمه داشته باشید.
16-ترغیب به فعالیت
این امر بسیار طبیعی است که افراد استراحت کردن را به انجام یک کار سخت ترجیح دهند. با این حال این هنر شما است که چگونه خودتان را به انتخاب مورد دوم ترغیب نمایید. نتایج تحقیقات حاکی از آن است که بیش از 90 درصد احساسات افراد، ناشی از نحوه صحبت کردن با خود می باشد. این موضوع به خوبی این نکته را به اثبات می رساند که هر فرد بالاترین تاثیر را بر روی خود دارد. در این رابطه مثبتاندیشی و روحیه دادن به خود امری کاملا حیاتی خواهد بود. درواقع در بین افراد موفق جهان، حتی یک مورد بدبین و منفی باف را مشاهده نخواهید کرد. در نهایت شما باید خودتان را اولویت اول قرار دهید. درواقع اگر مراقب خودتان نباشید، هیچ فردی این کار را برای شما انجام نخواهد داد.
17-کنترل گرداب تکنولوژی
زندگی چیزی بیش از افزایش سرعت است. این جمله گاندی را باید بسیار مهم دانست. درواقع پیشرفت تکنولوی با تمامی مزیت هایی که به همراه داشته است، در صورتی که مدیریت نشود، کیفیت زندگی را کاهش خواهد داد. درواقع سرعت بالا در همه چیز یک مزیت نبوده و لازم است تا بدانید که در چه مواردی تنها باید از تکنولوژی استفاده نمایید. برای مثال اگرچه در حال حاضر با یک تماس می توان با هر یک از افراد خانواده صحبت کرد، با این حال آیا این اقدام هم رده بازدید مستقیم است؟ درواقع شما باید این نکته را فراموش نکنید که شما ارباب تکنولوژی هستید و نباید اجازه دهید که این مسئله از کنترل شما خارج شود. در آخر فراموش نکنید که هیچ دستاوردی هنگامی که از درون احساس خوشبختی نکنید، موفقیت واقعی محسوب نخواهد شد.
18-کوچکسازی
شما باید هر چیزی را کوچک نمایید تا انجام آن ها دیگر دشوار به نظر نرسد. با این اقدام تمایل و سرعت انجام کارها نیز افزایشی معجزه آسا را پیدا خواهد کرد.
19-ایجاد زمان بیشتر
این امر که همواره به زمانی که در حال استفاده از آن هستید، توجه داشته باشید و برطبق یک جدول زمانی پیش بروید، باعث خواهد شد تا عملا با معضل به تعویق انداختن کارها مواجه نشوید. همچنین این موضوع کمک خواهد کرد تا بتوانید راهکارهایی را برای ذخیره زمان خود ایجاد نمایید. در این رابطه حتی یک دقیقه نیز ارزشمند بوده و با جمع آن ها می توان یک ساعت و حتی چند ساعت بیش تر را برای خود ایجاد نمود.
20-ایجاد حس اضطرار
حس اضطرار باعث خواهد شد تا افراد تحت هر شرایطی کار را به اتمام برسانند. این امر در حالی است که اگر امکان انجام آن در زمان دیگری وجود داشته باشد، طبیعی است که تمایل به تعویق انداختن آن به وجود آید. درواقع شما باید این بار را در خود شکل دهید که همین الان باید یک کار را به اتمام برسانید و وقتی دیگر برای آن وجود ندارد.
مطلب مرتبط: بررسی نکات مدیریتی کتاب رهبری
21-تکگرایی
اگرچه همواره توصیه می شود که برای استفاده بهتر از زمان خود بهتر است تا چند فعالیت را به صورت همزمان انجام دهید، با این حال این مسئله تنها برای اقدامات کم اهمیت کاربردی بوده و ابدا نباید در رابطه با اقدامات مهم که به تمرکز بالا نیاز دارند، از این روش استفاده نمایید.
در نهایت هنگامی که تمامی این 21 مورد به عادت رفتاری شما تبدیل شود، موفقیت مداوم شما تضمین شده خواهد بود.