چند بار تا حالا در حالی که مشغول تماشای ویدئوهای کوتاه در تیک تاک، اینستاگرام یا یوتیوب بوده اید، زمان از دست تان در رفته است؟ احتمالا اغلب مردم دنیا چنین تجربه ای را بارها و بارها در طول روز پشت سر می گذارند. خب راستش را بخواهید، ویدئوهای کوتاه جذابیت زیادی دارند. آدم اول خیال می کند تماشای ویدئوهای کوتاه ریسک ساعت ها اتلاف وقت پای شبکه های اجتماعی را کاهش می دهد. با این حال در عمل چندین برابر از زمان هر فرد صرف تماشای این مدل ویدئوها می شود. ماجرا در اینجا دقیقا مثل فرق میان فیلم و سریال است. در حالی که خیلی ها برای اینکه زمان کمتری را پای فیلم بگذارند سری به سریال ها می زنند. دست آخر هم چند روز پشت سرهم پای تلویزیون نشسته و یک سریال طولانی را در فشرده ترین حالت ممکن تمام می کنند.
بازاریاب ها از مدت ها قبل به اهمیت ویدئوهای کوتاه و به طور کلی محتوای فشرده پی برده اند. خب مردم دنیا وقتی پای محتوای بازاریابی وسط باشد، خیلی دست و دلباز نخواهند بود. در عوض ترجیح می دهند همه چیز با نهایت سرعت پیش رفته و خیلی زود هم تمام شود. به همین خاطر اگر خیال کرده اید ویدئوهای طولانی تان در یوتیوب طرفدارهای زیادی خواهد داشت، کاملا در اشتباهید.
از زمانی که تیک تاک با رویکرد متفاوتش نسبت به ویدئوهای کوتاه راهی بازار شد، بسیاری از برندهای بزرگ دنیا مثل یوتیوب و اینستاگرام سراغ سرویس هایی برای رقابت با این غول چینی رفتند. نتیجه امر هم جذابیت بسیار زیاد ویدئوهای کوتاه در طول سال های اخیر است. با این حال سوال اصلی ما در این میان دلایل جذابیت این فرمت ویدئو است. چرا ویدئوهای کوتاه در مقایسه با هر نوع محتوای دیگری تا این اندازه جذابیت دارند؟ این مسئله به این سادگی قابل طرح و بررسی نیست. به همین خاطر ما قصد داریم در این مقاله صفر تا صد آن را زیر ذره بین ببریم.
شما در این مقاله نه تنها با دلایل محبوبیت ویدئوهاب طولانی آشنا می شوید، بلکه روانشناسی پشت پرده آن را نیز مرور خواهید کرد. خب اجازه دهید بدون حتی یک لحظه اتلاف وقت برویم سراغ اصل ماجرا.
اولین کاری که باید انجام دهید، تعریف دقیق ماهیت ویدئوهای کوتاه است. اصلا چه چیزی ویدئوی کوتاه را شکل می دهد؟ این سوالی است که هر بازاریابی باید به دقت از خودش بپرسد؛ چراکه بی توجهی به این سوال می تواند خیلی راحت او را درگیر اشتباهات بزرگی کند.
مطلب مرتبط: کسب درآمد از طریق اشتراک گذاری ویدیوهای کوتاه در یوتیوب
ما در روزنامه فرصت امروز ویدئو را محبوب ترین فرمت محتوای دنیا می دانیم. با این حال شما برای پی بردن به اهمیت این محتوا نیاز به آشنایی با انواع ویدئو هم دارید. اگر سری به یوتیوب زده باشید، اغلب ویدئوهای آموزشی که یک دوره کامل را شکل می دهند، بالای شش ساعت هستند. خب افرادی که دنبال یادگیری اکسل یا فوتوشاپ هستند، معمولا باید 6 تا 8 ساعت از وقت شان را به تماشای ویدئوهای جامع این حوزه اختصاص دهند. با این حال ویدئوهای کوتاه تری نیز در این میان به چشم می خورد. جایی که معمولا ویدئوهای کمتر از یک دقیقه جذابیت زیادی دارد.
وقتی صحبت از ویدئوهای کوتاه می شود، محوریت اصلی با مدت زمان کمتر از یک دقیقه است. خب کاربران در دنیای مدرن عجله زیادی دارند. اگر شما یک برند دنبال شهرت باشید، معمولا کسی حوصله تحمل ویدئوهای طولانی تان را نخواهد داشت. این امر حتی درباره برندهای بزرگ دنیا نیز مصداق دارد. به همین خاطر شما باید حرف تان را در کوتاه ترین زمان ممکن بیان کنید. این امر می تواند جذابیت کارتان را افزایش داده و در عین حال چالش برانگیز هم باشد؛ چراکه خلاصه کردن محتوای ویدئویی اصلا کار ساده ای نیست.
ما در اینجا قصد نداریم روش های خلاصه کردن ویدئو یا طراحی ویدئوهای کوتاه را با شما در میان بگذاریم. همین که بدانید ویدئوهای کمتر از یک دقیقه در قالب ویدئوی کوتاه دسته بندی می شود، کافی خواهد بود. بقیه بحث را در بخش های بعدی دنبال خواهیم کرد.
سوالی که در این بخش باید بدان بپردازیم، در واقع بخش اول مسئله مقاله مان را پوشش می دهد. اینکه چرا بازاریاب ها باید حتما سراغ محتوای کوتاه بروند، در پیوند با سلیقه مخاطب قرار دارد. خب ما همیشه در روزنامه فرصت امروز معتقدیم بازاریاب ها برای اثرگذاری بر روی مخاطب نیاز به تحلیل الگوی رفتار آنها دارند. استقبال عمومی کاربران نیز دلیل محکمی برای این مسئله است.
قبول دارم صرف تغییر رفتار کاربران شما را برای استقبال شدید از ویدئوهای کوتاه قانع نمی کند. به همین خاطر ما در ادامه قصد داریم برخی از دلایل دیگر را نیز در این میان مورد بررسی قرار دهیم.
جلب توجه سریع
امروزه کاربران در شبکه های اجتماعی اصلا حوصله اختصاص زمان زیاد برای یک محتوا را ندارند. در عوض دوست دارند به جای یک ویدئو یک ساعته، 10 ویدئو با مدت زمان کمتر مشاهده کنند. به علاوه، خیلی وقت ها دست شان دائما روی دکمه دور تند بوده و ویدئو را با حداکثر سرعت تماشا می کنند. این امر می تواند توانایی یک برند برای انتقال درست پیام را محدود کند. به همین خاطر استفاده از ویدئوهای کوتاه راهی برای جلب متعادل نظر مخاطب خواهد بود. این در حالی است که اگر حواس تان نباشد، ویدئوی طولانی شما در میان انبوهی از ویدئوهای دیگر گم خواهد شد.
ما در روزنامه امروز بنابر تجربه فهمیده ایم که ویدئوهای کوتاه جذابیت بیشتری برای مخاطب دارد. مثلا در یوتیوب وقتی یک ویدئو دو دقیقه ای به پست مخاطب می خورد، انگیزه اش برای تعامل با مخاطب بی نهایت بیشتر می شود. درست به همین خاطر شما هرگز نمی توانید محتوای طولانی را با سلیقه مخاطب هماهنگ سازید.
مطلب مرتبط: ترندهای بازاریابی با ویدئوهای کوتاه
شما را نمی دانم، ولی وقتی من با محتوای کوتاه رو به رو می شوم، مطمئن خواهم بود که قرار نیست دردسر زیادی برای فهم پیام اصلی آن داشته باشم. به علاوه، خبری از اتلاف گسترده وقت آدم هم نخواهد بود و این مسئله ای است که شما باید همیشه به طور جدی مورد توجه قرار دهید. وگرنه اصلا بعید نیست برندتان در حوزه بازاریابی شکستی تمام عیار را تجربه کند.
بازگشت سرمایه بیشتر
ویدئوهای کوتاه هزینه بسیار کمتری در زمان تولید دارند. بدین معنا که قرار نیست با کلی هزینه اضافی کار را پیش برده و در نهایت نیز هیچ سودی نصیب تان نشود. خب فکر می کنم شما هم قبول داشته باشید طراحی یک ویدئوی دو دقیقه ای خیلی ساده تر از ویدئوهای نیم ساعته خواهد بود، مگر نه؟
وقتی هزینه های تولید کاهش پیدا می کند، دیگر لازم نیست نگرانی زیادی درباره سوددهی کار داشته باشید؛ چراکه کاهش هزینه ها در کنار استقبال عمومی بهتر مخاطب از ویدئوهای کوتاه به شما برای تجربه سودهای بالاتر کمک خواهد کرد. این دقیقا همان مسئله ای است که باید به طور عمومی مدنظرتان قرار گیرد. پس اگر فکر کرده اید بدون ویدئوی کوتاه شانسی برای بازگشت سرمایه درست و حسابی دارید، مسیر بی نهایت ناهمواری پیش روی تان خواهد بود.
این روزها کلی پلتفرم اجتماعی دم دست کاربران قرار دارد. این یعنی کاربران زمان شان را میان کلی شبکه اجتماعی تقسیم می کنند. شاید زمانی نه چندان دور فیس بوک و اینستاگرام بیشترین زمان کاربران را به خود اختصاص می دادند با این حال امروزه دیگر ماجرا به این شکل نیست. در عوض کاربران در طول روز شاید به ده تا پلتفرم سر بزنند. بی شک زمان کاربران تغییری نمی کند. خب هر روز 24 ساعت دارد و تغییری نمی کند. بنابراین کاربران باید زمان شان را میان این پلتفرم ها تقسیم کنند.
براساس گزارش موسسه امبد پرس (Embed Press) تیک تاک به عنوان یکی از محبوب ترین پلتفرم های دنیا در بهترین حالت 46 دقیقه در طول روز کاربران را پای خودش مشغول می کند. میانگین زمانی برای سایر پلتفرم ها حتی از این هم پایین تر است. این یعنی بازاریاب ها هم در هر شبکه اجتماعی زمان بی نهایت محدودی دارند. پس اگر فکر کرده اید کارتان با شیوه های ساده جلو می رود، سخت در اشتباه هستید.
قبول دارم دو دهه قبل ویدئوهای بازاریابی طولانی محبوبیت خوبی داشتند. با این حال از آن زمان تا امروز همه چیز در زندگی انسان تغییر کرده است. بنابراین حوزه بازاریابی نیز باید تحولاتی را پشت سر گذاشته باشد. کاهش فرصت برای تعامل با مخاطب یکی از نکات کلیدی در این میان است. حالا اگر شما ویدئوهای 30 دقیقه ای برای مخاطب آماده کنید، احتمالا در بهترین حالت کاربران فقط چند دقیقه ابتدایی آن را مشاهده کرده و سپس به پلتفرمی دیگر کوچ می کنند.
مطلب مرتبط: تولید ویدئوی بازاریابی و بررسی 5 اشتباه رایج
ماجرای ویدئوهای کوتاه از زمانی شروع شد که تیک تاک با سر و صدای زیادی وارد بازار شد. خب تا آن زمان بسیاری از شبکه های اجتماعی بر روی پشتیبانی از ویدئوهای طولانی مانور می دادند. مثلا یوتیوب تا 12 ساعت ویدئو را پشتیبانی می کرد. با این حال تیک تاک اصلا با ادعای متفاوتی وارد بازار شد. این مسئله برای بسیاری از بازاریاب ها منبع اصلی توجه به فرصت های تازه بود.
تیک تاک با ایده ترکیب ویدئوهای کوتاه و موسیقی به رقابت غول های بزرگ رفت. نکته جالب اینکه همین ایده تازه کلی محبوبیت به همراه داشت. به طوری که اینستاگرام و یوتیوب نیز فورا از روی دست این برند الگوبرداری کردند.
ما در این بخش به طور کلی تیک تاک، سرویس ریلز اینستاگرام و شُرتز در یوتیوب را به عنوان محبوب ترین پلتفرم های مبتنی بر ویدئوی کوتاه شناسایی کرده ایم. این سرویس ها به طور مشخص برای ویدئوهای کمتر از یک دقیقه (اغلب حتی کمتر از 30 ثانیه) طراحی شده اند. بنابراین طبیعی است که جایی برای ویدئوهای طولانی در این میان نباشد.
نکته کلیدی برای بازاریاب ها تلاش برای استفاده از ویدئوهای کوتاه به بهترین شکل ممکن است. امروزه خیلی از کسب و کارها در مسیر تعامل با مخاطب هدف روی پلتفرم های اشتباهی دست می گذارند. خب اگر شما تمرکزتان روی ویدئوی کوتاه باشد، گزینه هایی مثل ایکس یا کلاب هاوس اصلا گزینه خوبی برای تان نخواهد بود.
روانشناسی ویدئوهای کوتاه
حالا به بخش اصلی و جذاب اجرا رسیده ایم. چرا ویدئوهای کوتاه اثرگذاری بهتری بر روی مخاطب دارد؟ ما برخی از دلایل محوری در این رابطه را بررسی کردیم، اما محور اصلی بحث هنوز باقی مانده است. ما در ادامه سعی می کنیم کمی از عینک روانشناسی برای بررسی امور بهره ببریم. پس با ما همراه باشید تا نکات کلیدی در این حوزه را بهتر بشناسید.
تماشای ویدئو در هر جا و هر زمان
اولین نکته روانشناسی که در این میان مطرح است، حق انتخاب کاربران برای تماشای ویدئوهای کوتاه تحت هر شرایطی است. خب کسی جلوی شما را نگرفته که در خانه تان یک ویدئوی آموزشی چهار ساعته تماشا کنید. با این حال وقتی در اتوبوس هستید، دیگر چنین فرصتی برای تان فراهم نیست. در عوض یک ویدئو 20 ثانیه ای جذابیت بیشتری برای تان خواهد داشت.
مطلب مرتبط: چگونه ویدئو بازاریابی جذاب بسازیم؟
آزادی عملی که ویدئوهای کوتاه به کاربران می دهد، تقریبا با هیچ حوزه دیگری قابل مقایسه نیست. درست به همین خاطر شما می توانید به ساده ترین شکل ممکن آنها را در کوتاه ترین زمان خالی تان نیز مشاهده کنید. به علاوه، در حالی که ویدئوهای طولانی حالت غیرمستقیم یا استعاری دارند، ویدئوهای کوتاه به صریح ترین شکل ممکن طراحی می شوند. به همین خاطر درک پیام اصلی شان بی نهایت ساده تر خواهد بود. این مسئله ای است که به شما برای تعامل با مخاطب هدف کمک ویژه ای خواهد کرد.
اطلاعات غنی در زمانی کوتاه
مردم این روزها از دل محتوای آنلاین به دنبال یادگیری نکات تازه یا دست کم دسترسی به اطلاعات مفید هستند. درست به همین خاطر هرچه یک محتوا اطلاعات بهتری برای مخاطب فراهم کند، محبوبیت بیشتری هم خواهد داشت. البته در این میان مسئله زمان نیز مطرح است. اجازه دهید با یک مثال ساده مسئله را در این بخش روشن کنیم. در حالی که خیلی از دانش آموزان 9 ماه مدرسه را تحمل کرده و دست آخر امتحان می دهند، اصلا جای تعجب ندارد که گزینه هایی مثل مطالعه در خانه و به طور فشرده نیز جواب دهد. خب شما می توانید سه ماه به کمک انواع ویدئو آموزشی یا معلم خصوصی درس یک سال تان را جمع کنید. این دقیقا همان کاری است که کنکوری ها در مقیاسی متفاوت انجام می دهند. بنابراین وقتی میانبری برای تبدیل بازه زمانی بلند به کوتاه وجود دارد، کمتر کسی آن را از دست خواهد داد.
محتوای ویدئویی کوتاه معمولا اطلاعات غنی تری در مقایسه با گزینه های دیگر دارند. حتی اگر در این میان بحث سرگرمی نیز مطرح باشد، چنین محتوایی برای مخاطب جذابیت بیشتری دارد؛ چراکه هدف اصلی که تفریح و خنده باشد را در زمانی کوتاه فراهم می سازد. ماجرا جالب شد، نه؟
یادتان باشد، شما برای همیشه وقت ندارید. پس باید خیلی زود دست به کار شده و تعامل با مخاطب تان را سر و سامان دهید، وگرنه اصلا بعید نیست کارتان به جاهای باریک بکشد. به همین خاطر ما در روزنامه فرصت امروز معتقدیم شما باید همیشه راه حل های مناسب و متفاوت برای تعامل با مخاطب را دم دست داشته باشید.
حس بهتر و رسیدگی به سایر کارها
یکی دیگر از دلایل روانشناختی که موجب جذابیت ویدئوهای کوتاه می شود، مسئله مربوط به حس بهتر از تماشای آنهاست. بسیاری از مردم دنیا عاشق برنامه ریزی برای روزشان هستند. همین امر موجب شده تا دور بسیاری از کارها را خط کشیده یا برای حضور در شبکه های اجتماعی زمان بندی های سفت و سختی داشته باشند. این نکته معمولا با تماشای ویدئوهای طولانی هماهنگی زیادی ندارد؛ چراکه به کاربران حس اتلاف وقت می دهد. درست به همین خاطر شما باید تغییراتی اساسی در نحوه فعالیت تان صورت داده و به دنبال بهبود وضعیت تان باشید. این مسئله می تواند در بلندمدت از شما برندی کاملا به فکر مخاطب بسازد. به طوری که کاربران با تماشای ویدئوی تان حس بهتری داشته باشند.
شما را نمی دانم، ولی من که فقط بعضی وقت ها برای یادگیری نکات تازه سراغ ویدئوهای طولانی می روم. به علاوه، در حالی که فرمتی مثل متن در صورت طولانی بودن انگیزه مخاطب را خیلی تغییر نمی دهد، ویدئو ماجرای متفاوتی دارد. خب خیلی از مردم دنیا تندخوانی را بلد هستند. با این حال تندخوانی درباره ویدئوها خیلی مصداق نخواهد داشت. به همین دلیل شما نمی توانید کارتان را در قالب فرمت ویدئو بر این تکنیک ها مبتنی سازید.
توصیه ما در این بخش کاملا روشن است؛ شما برای بهبود حس مخاطب در حین تماشای ویدئوی تان باید سراغ گزینه های کوتاه تر بروید. این امر تاثیر روانی بی نهایت خوبی بر روی مخاطب داشته و تعامل شما با آنها را ساده تر می سازد. پس منتظر چه هستید؟ همین حالا دست به کار شده و اوضاع را به سود خودتان تغییر دهید. این امر می تواند شرایط را کاملا تغییر داده و شما را بدل به برندی جذاب برای آنها سازد.
سخن پایانی
بازاریابی و تولید محتوا در طول سال های اخیر به سمت یکه تازی فرمت ویدئو پیش رفته است. با این حال تمام گونه های ویدئو به یک اندازه دارای محبوبیت نیستند. در عوض ویدئوهای کوتاه جذابیت بی نهایت بیشتری داشته و کاربران زیادی را نیز به خود جذب می کنند.
مطلب مرتبط: بازاریابی ویدئویی با تکنیک های به روز
ما در این مقاله سعی کردیم برخی از دلایل روانشناحتی مربوط به محبوبیت ویدئوهای بلند را مورد بررسی قرار دهیم. بی شک دلایل متنوع دیگری نیز در این میان مطرح هستند، اما فکر می کنم همین نکات برای پی بردن به اهمیت ویدئوهای کوتاه کافی باشد. از اینجا به بعد شما باید دست به کار شده و تولید ویدئوها را تغییر دهید. منظور ما به طور مشخص استقبال از ویدئوهای طولانی است. این امر به شما کمک خواهد کرد تا اثرگذاری بهتری بر روی مخاطب داشته و سطح بالاتری از رضایت آنها را جلب کنید.
منابع: