هر محصولی که در زندگی روزمره خود استفاده می کنید، چند سال پیش صرفا یک ایده بوده است. بدون داشتن افرادی که با اعتمادبه نفس، مفاهیم و طراحی های مدنظر خویش را انتشار دهند، مسلما جامعه بشری پیشرفت چندانی نمی کرد.
نوآوری می تواند برگ برنده شما در بازار کار باشد و فرصت هایی را ایجاد کند که پیش از آن حتی به ذهن تان هم خطور نکرده است. البته این روند چندان هم ساده نیست، چراکه اولین مرحله تبدیل ایده به محصول، به اشتراک گذاشتن آن است.
در اینجا موارد لازم برای ایجاد و اشتراک ایده ها ارائه شده است.
چالش های ابداع
در دنیای خلاقیت و نوآوری، موفقیت در گرو زمان بندی صحیح است. اگر بیش از حد صبر کنید، فرد دیگری روی ایده ای مشابه سرمایه گذاری می کند و فرصت تان را از بین می برد. از سوی دیگر اگر نوآوری مدنظرتان، در نوع خود اولین باشد، ممکن است بازار آمادگی لازم را نداشته و برای ایجاد پتانسیل فروش، تلاش های بسیاری مورد نیاز باشد.
هنری هلگسن (Henry Helgeson)، مدیر و مؤسس شرکت سایان (Cayan)، در سال 2011 به عنوان مدیر یک شرکت تکنولوژی پرداخت همراه با مشکلاتی از این دست روبه رو شد. توصیه او به شرکت های نوپایی که از نُرم بازار جلوتر هستند، این بود که در شرایط کسادی بازار، با تلاش و پشتکار از رقبای خود پیشی بگیرند. هلگسن درمورد شرکت هایی که از روند کار عقب مانده اند نیز می گوید: «این دست از نوآوران باید نحوه رقابت در بازار را مشاهده و اگر همچنان قصد ادامه دادن داشتند، ایده های خود را در مسیری مجزا پیاده کنند.»
مطلب مرتبط:تبدیل ایده به محصول
همواره احساس اضطرار است که موجب ایجاد موارد مورد نیاز، پیاده سازی تغییرات لازم و بازگشت به بازار می شود. او می گوید: «تا زمانی که کارها را سریع پیش می برید، مشکلی به وجود نمی آید.»
یکی دیگر از دغدغه های مبتکران، نحوه معرفی محصول خود به عموم مردم است. ممکن است ایده محشری در سر داشته باشید، اما بدون طرح ریزی برای بازاریابی محصول، هیچ کس اطلاعی از آن پیدا نخواهد کرد. هلگسن می گوید «ما در بررسی روندها و رخدادهای گذشته، بسیار بر ایده ها متمرکز بودیم و تصور می کردیم یک ایده به صرف خوب بودن، فروش می کند.» اما شما برای یافتن بازار نیاز به طرح ریزی دارید.
نیکول لینینجر (Nicole Lininger)، سرپرست ارتباطات و بازاریابی، در مصاحبه پیشین خود با اخبار روزمره کسب و کار گفت: «بسیاری از کارآفرینان، کار خود را با سرمایه تبلیغاتی کمی آغاز می کنند. اما این قضیه نباید مانع از کار آنها شود.» لینینجر بهترین استراتژی تبلیغاتی برای شروع کار و معرفی محصول را استفاده از روش های بازاریابی در شبکه های مجازی می داند، چراکه از لحاظ هزینه ای مقرون به صرفه است و دسترسی گسترده ای دارد.
نکاتی در جهت موفقیت
آیا برای تبدیل ایده های تان به واقعیت آماده هستید؟ متخصصان راهکارهای زیر را برای مبتکران و کارآفرینان مشتاق پیشنهاد می کنند.
تنها کار نکنید!
در مسیر نوآوری، مراحل بسیار زیادی وجود دارد و ممکن است بررسی و کنترل انفرادی تمامی این مراحل، دشوار باشد. توصیه لینینجر درخواست کمک از افراد متخصص است، چراکه در این صورت می توانید اطمینان حاصل کنید که المان های کلیدی در کارتان، به دست افرادی باتجربه و توانا کنترل می شوند. برای مثال، اگر قصد ساخت نمونه آزمایشی محصول خود را داشته باشید، باید تولیدکننده پیدا کنید یا اگر با مسئله ای حقوقی درگیر هستید، به وکیلی حرفه ای نیاز دارید.
چودری (Chowdhury) می گوید: «به دنبال شریکی باشید که به ایده یا محصول شما باور دارد و قابلیت های حرفه ای را که خودتان ندارید داراست. شرکت های مشارکتی در مقایسه با شرکت های قطبی (شرکت هایی که یک کارآفرین دارند) احتمال موفقیت بیشتری دارند.»
زمانی را به تحقیق اختصاص دهید
لینینجر می گوید: «ابداع یک محصول نیازمند تحقیقات بنیادین فراوان، صبر و انعطاف است.» پیش از آغاز روند، باید از داشتن زمان کافی برای انجام تحقیقات پیوسته، اطمینان حاصل کنید. این مسئله زمانی اهمیت بیشتر می یابد که قصد محافظت از انحصار ایده خود را داشته باشید. آیا طراحی شما به حق کپی رایت یا حقوق معنوی طرحی دیگر تعدی می کند؟
لینینجر می گوید: «درمورد مالکیت معنوی تحقیق کنید و با ادبیات حوزه حرفه ای مدنظرتان که شامل انحصار، حق کپی رایت و علامت تجاری می شود، آشنا شوید. سازمان های بسیاری وجود دارند که می توانند اطلاعات مورد نیاز در زمینه حق مالکیت معنوی و انحصاری محصول را در اختیارتان بگذارند. از جمله این نهادها می توان به سازمان تجارت جهانی، سازمان مالکیت معنوی جهانی و دفتر علامت های تجاری و انحصار ایالات متحده اشاره کرد. اگر مبحث محافظت از حقوق انحصاری برا ی تان جذاب است، می توانید با وکیلی که در این حوزه تخصص دارد، مشورت کنید.»
از وب سایت دفتر علائم تجاری و انحصار ایالات متحده (USPTO) دیدن کنید تا درمورد علائم و محصولات انحصاری ای که مشابه با ایده تان هستند، اطلاع کسب کنید. اگر سؤال خاصی دارید یا می خواهید از قانونی بودن تولید و فروش محصول خود مطمئن شوید، با وکیل متخصص حقوق انحصاری و معنوی مشورت کنید.
مسئله دیگری که باید درمورد آن تحقیق کنید، شرایط بازار رقابتی ا ست. مارکو سیریلو (Marco Cirillo)، شریک و سرپرست فناوری شرکت کیبی (Kibii) می گوید: «باید درمورد رقبای خود و مخاطبان محصول تان تحقیق کنید و بفهمید که این مخاطبان چه چیزهایی را درمورد کالاهای حال حاضر بازار دوست دارند و چه چیزهایی را نمی پسندند.»
سیریلو می گوید: «بسیاری از مؤسسان و صاحبان کسب وکار به فرآیندهای بازاریابی نگاه پسااندیشه ای دارند. برای دستیابی به حداکثر نتایج باید حتی قبل از انتشار محصول، تحقیقات لازم را صورت دهید. این کار به حفظ نظم تیم و داشتن افق مشترک کمک و موفقیت محصول را تضمین می کند.»
نمونه ای آزمایشی بسازید
پس از یافتن بازار و اطمینان از رویه های حقوقی، نوبت به ساخت نمونه ای آزمایشی فرا می رسد. در این مرحله، باید تصمیم بگیرید که می خواهید محصول را تولید یا پروانه های لازم را اخذ کنید. تولید بدین معناست که شما تمامی مراحل ساخت و تولید و فروش را خودتان انجام می دهید، اما در روند ثبت پروانه، شرکت دیگری محصولتان را تولید می کند و حقوق مربوط به توزیع و فروش آن مختص به شما خواهد بود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نقاط قوت و ضعف هریک از این رویه ها می توانید مقاله های موجود در FindLaw و IP Watchdog را مطالعه کنید.
روی صعود و پیشرفت کار کنید
حتی قبل از آماده سازی محصول برای فروش، باید درمورد آن با دوستان و افرادی حرفه ای صحبت کنید. لینینجر بر ایجاد رویکرد صعودی تأکید می کند؛ رویکرد پیشبرد فروش کوتاه و موجزی که شامل بیانیه ارزش، آمار، سایر داده ها و یگانگی محصول می شود.
مطلب مرتبط: چگونه از ایده تا پیاده سازی دوام بیاوریم
محصول تان را به طور پیوسته مورد آزمون قرار دهید
هلگسن به کارآفرینان یادآور می شود که قرار نیست محصولات در اولین انتشار خود، بی نقص باشند. باید در طول روند ارائه محصول، تغییراتی را صورت دهید. بهترین راه برای محک زدن این تغییرات، اعمال آنها در بازاری واقعی با مصرف کنندگانی واقعی ا ست. او می گوید: «برای تأیید محصول خود، گروه های آزمون تشکیل دهید و بازخوردهای صادقانه ای دریافت کنید. پروسه تصدیق محصول را باید براساس روندی قاعده مند صورت داد. اگر قصد انجام کاری را دارید و بازار چیز دیگری به شما می گوید، احتمال خطا بالاست. در میدان حضور داشته باشید و با مردم صحبت کنید. نمی توانید در اتاقی بنشینید و رؤیایی را در سر بپرورانید.