فرصت امروز: رئیس کل بانک مرکزی در حاشیه آخرین جلسه هیأت دولت در سال 96، نرخ رشد اقتصادی کشور در ۹ ماه امسال را با نفت 3.4 درصد و بدون نفت 4.1 درصد اعلام کرد.
این در حالی است که مرکز آمار ایران هفته گذشته رشد اقتصاد ایران در 9 ماهه نخست امسال را با احتساب نفت 4.4 درصد و بدون نفت 4.7 درصد برآورد کرده بود.
با این همه، ولی الله سیف در حاشیه آخرین جلسه هیأت دولت در سال 96 در جمع خبرنگاران ابراز امیدواری کرد تا در سایه حفظ انضباط پولی و مالی دولت، تورم در سال آینده نیز تک رقمی بماند.
او درباره اقدام بانک مرکزی در تحقق شعار سال نیز گفت: دولت در ایجاد اشتغال دستاوردهای خوبی داشته است. در زمینه تولید هم دولت و نظام بانکی به همراه سایر دستگاه ها دستاوردهای خوبی داشته است. اقدام نظام بانکی درحمایت از بنگاه های کوچک و متوسط و بردن تولید در اقصی نقاط کشور تأثیر مهمی در رشد اقتصادی کشور داشته است.
وی با اظهار خوشحالی از تداوم تورم تک رقمی تصریح کرد: تورم تک رقمی در سال ۱۳۹۵ به دست آمد. در سال ۱۳۹۶ حفظ شد و با حفظ انضباط پولی و مالی دولت، در سال آینده هم تورم تک رقمی خواهیم داشت.
سیف ادامه داد: انضباط مالی و پولی می تواند تضمین کننده رشد اقتصادی، توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال شود. دولت دستاوردهای خوبی در سال ۱۳۹۶ در تحقق شعار سال داشته است که ادامه این فعالیت ها در سال آینده می تواند رفاه بیشتری برای مردم ایجاد کند.
رئیس کل بانک مرکزی در پایان اصلاح نظام بانکداری، استحکام صورت های مالی بانک ها، ایجاد تعادل در دارایی ها و بدهی های بانک ها، ایجاد نظام کنترل ریسک در نظام بانکداری، تعادل مصارف و منابع ارزی کشور و ایجاد تعادل در نرخ بازار ارز از اولویت های بانک مرکزی در سال ۱۳۹۷ است.
سیف همچنین در گفت وگو با پایگاه اطلاع رسانی دولت، جدیدترین محاسبات بانک مرکزی از تحولات اقتصادی کشور را رسانه ای کرد و گفت: در کنار تحقق تورم تک رقمی و در تداوم شرایط مناسب اقتصادی، رشد اقتصادی کشور در 9 ماهه سال 1396 به 3.4 درصد رسیده است؛ نکته حائز اهمیت در این زمینه، افزایش رشد غیرنفتی اقتصاد به 4.1 درصد و استمرار رشد مثبت بخش ساختمان طی دو فصل متوالی است.
به عقیده سیف، حمایت های نظام بانکی در کمک به تأمین مالی تولید و مساعدت های انجام شده در خصوص تأمین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی، تأمین مالی بنگاه های کوچک و متوسط، سیاست های اعتباری در بخش مسکن، کمک به تأمین مالی خرید محصولات کشاورزی و سایر مساعدت ها نقش مؤثری در حصول به این مهم داشته است.
رئیس کل بانک مرکزی، ساماندهی موسسات غیرمجاز را از دستاوردهای اقتصادی کشور در سال 96 اعلام کرد و گفت: بانک مرکزی در استمرار رویکرد ساماندهی موسسات اعتباری غیرمجاز که با اخذ مصوبه از شورایعالی امنیت ملی در سال 1393 و تدوین برنامه چهار مرحله ای به منظور ساماندهی نهادهای پولی آغاز شده بود، در سال 1396 و با هماهنگی و همکاری قابل تقدیر سایر نهادهای ذی ربط نظیر قوه قضاییه، قوه مقننه و نیروی انتظامی موفق به توقف فعالیت موسسات اعتباری غیرمجاز شد.
سیف افزود: موسسات اعتباری غیرمجاز که باعث اختلال در نظام پولی و بانکی کشور بودند و حدود 25 درصد از بازار پول را در اختیار داشتند، اکنون هیچ فعالیتی در بازار پول کشور ندارند و لذا سال 1397 را در شرایطی آغاز خواهیم کرد که شاهد فعالیت هیچ مؤسسه اعتباری غیرمجازی در کشور نخواهیم بود.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین در پاسخ به برخی انتقادها نسبت به رشد نقدینگی در سال 96 گفت: انتقاد باید با معیارهای صحیح و توجه به مسائل تخصصی باشد، در حوزه عملکرد کل های پولی نیز در سایه تلاش های صورت گرفته در زمینه انضباط پولی و مالی شرایط مناسبی وجود داشته و رشد نقدینگی به عنوان متغیر اصلی در این حوزه از روند قابل دفاعی در طول یک سال گذشته برخوردار بوده است.
سیف گفت: نقدینگی در سال های گذشته تحت تأثیر دو عامل افزایش یافته است؛ عامل اول رشد طبیعی این متغیر متاثر از رشد پایه پولی و ضریب فزاینده بوده است و عامل دوم و مهم رشد نقدینگی، رشد ناشی از ساماندهی موسسات اعتباری غیرمجاز توسط بانک مرکزی و افزایش پوشش آماری بود.
رئیس شورای پول و اعتبار اظهار داشت: براساس آخرین آمارهای پولی و اعتباری حجم نقدینگی در پایان بهمن ماه سال 1396 معادل 14896.4 هزار میلیارد ریال بوده که حدود 12درصد آن به واسطه افزایش شمول آماری ناشی از اضافه شدن آمار بانک ها و موسسات اعتباری به آمارهای پولی و بانکی کشور در دوره مدیریت کنونی بانک مرکزی بوده است.