رئیس جمهوری روز یکشنبه به بهارستان رفت تا از دو وزیر پیشنهادی اش برای وزارت نیرو و علوم در مجلس دفاع کند. او هفته گذشته در نامه ای منصور غلامی را برای تصدی وزارت علوم و رضا اردکانیان را برای تصدی وزارت نیرو به مجلس شورای اسلامی معرفی کرده بود؛ در این میان، وضعیت اردکانیان در روزهای اخیر بهتر از غلامی بود و فضای مثبت و یکدستی نسبت به انتخاب او برای وزارتخانه نیرو وجود داشت، اما درباره وزیر پیشنهادی رئیس جمهور برای وزارت علوم، این یکدستی به چشم نمی خورد و گمانه زنی های گاه متناقضی نسبت به منصور غلامی برای تصدی وزارتخانه علوم وجود داشت.
این حساسیت ویژه نکته ای بود که روحانی نیز در سخنانش به آن اشاره کرد و آن را نشان دهنده سرزنده بودن نهاد علم و دانشگاه در ایران دانست: «دانشگاه از حساسیت ویژه ای برخوردار است. همه شما نمایندگان می دانید که هماهنگ کردن برای معرفی وزیر به مجلس در برخی موارد طولانی تر خواهد بود. برخی وزارتخانه ها هماهنگی آسان تری دارند، اما برخی طولانی تر هستند. صبر و حوصله کردیم، تعامل کردیم، اما معامله نکردیم.»
امن بودن و نه امنیتی بودن دانشگاه، احترام به علم، احترام به دانشجویان، احترام به آزادی بیان و آزادی اندیشه در دانشگاه از مهم ترین مواردی بود که روحانی درباره دانشگاه و وزارت علوم در مجلس بیان کرد: «دولت راه خود را در زمینه احترام به علم و دانشگاه، غیرامنیتی بودن محیط دانشگاه، احترام به دانشجویان و آزادی اندیشه و بیان در دانشگاه ادامه خواهد داد و ذره ای کوتاه نخواهد آمد. به هر آنچه در انتخابات 92 و 96 راجع به محیط دانشگاه، امن بودن آن و نه امنیتی بودن آن، فضای آزاد و امنیت لازم برای دانشجویان و اساتید گفته بودم، وفادارم.»
او درباره گزینه پیشنهادی اش برای وزارت علوم گفت: «اولین شرط من با وزیر علوم این بود كه محیط دانشگاه از آن همه دانشجویان و احزاب و جناح ها است. هیچ كس در دانشگاه، هیچ انجمن و جمعی در داخل دانشگاه نباید احساس بی پشتوانگی كند. هیچ جمعی نباید فكر كند كه برای باقی امنیت است و برای او نیست. هیچ جمعی نباید فكر كند كه نظر وزارتخانه به برخی متفاوت است. در اینجا به وزیر علوم آینده می گویم که اساس وزارت علوم باید بر مبنای امید باشد. وزارت علوم و دانشگاه های ما باید به گونه ای باشند كه دانشجوی امروز امیدوار باشد.»
جمع بندی شرق و غرب
رئیس جمهور درباره وزارت نیرو نیز با بیان این نكته كه «همانطور كه در وزارت علوم از امید سخن می گوییم، در وزارت نیرو بیشتر باید از تدبیر سخن گفت» مسئله آب را مسئله امروز و فردای ایران و موضوع بین نسلی دانست و به همین خاطر، وزارت نیرو را وزارت تدبیر نامید چراکه باید برای اقلیم ایران در بلندمدت برنامه ریزی کند. روحانی علت دعوت از رضا اردکانیان برای وزارت نیرو را اهمیت بحث آب و مهارت و تخصص و دانش اردکانیان در مسئله آب بیان کرد و البته این اهمیت محوری در موضوع آب را به منزله غفلت از موضوع انرژی و برق ندانست. او در معرفی اردکانیان گفت: «وزیر نیروی ما در سازمان ملل کار کرده و از طرح های اجراشده برای حل مشکل کم آبی مطلع است. او با شهید عباسپور کار کرده و سال ها در وزارت نیرو و کشور بوده است.»
رئیس جمهور درباره چگونگی آشنایی با اردکانیان گفت: «من در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی با آقای اردکانیان آشنا شدم. طرحی برای تامین آب غرب کشور در پایان دوره ریاست جمهوری مرحوم هاشمی رفسنجانی از سوی ایشان تدوین شد و در دولت آقای خاتمی هم پیگیری شد و حتی در دولت بعدش هم او پیگیر بود. آقای اردکانیان می داند که تمام فکر و ذکر مرحوم هاشمی، آبادانی کشور بود.»
به میان آمدن نام هاشمی رفسنجانی کافی بود تا روحانی بار دیگر از شخصیت سردار سازندگی تجلیل کند و در اهمیت موضوع آب برای مرحوم هاشمی در مجلس بگوید: «کمتر کسی را در تاریخ ایران دیدم که برای آبادانی کشور این همه دلسوز باشد و فکر کند و طرح داشته باشد. خدا شاهد است هرگاه همراه با ایشان به کشوری می رفتیم و با رئیس جمهوری می نشستیم، او از آنها می پرسید که چقدر آب دارید؟ آب تان را چطور کنترل و مهار می کنید؟ در همه جای دنیا به دنبال کسب تجربه برای آبادانی کشور بود و همه فکر و ذکر و تلاشش آبادانی ایران بود. در همان دوره بود که برای غرب کشور، سند آب تدوین شد. من دانش و تبحر آقای اردکانیان را از آن دوران به یاد دارم.»
رئیس جمهور در جمع نمایندگان مجلس، انتخاب غلامی و اردکانیان را جمع بندی شرق و غرب دانست و گفت: «بین این دو وزیر، شرق و غرب را جمع کردیم. وزیر علوم در شرق استرالیا درس خوانده و وزیر نیرو در غرب کانادا.»
او همچنین از شروطش با دو وزیر پیشنهادی و به طور کلی، نحوه سلوک با وزیران در دولت دوازدهم سخن گفت و مبنای این سلوک را پیوست حکم وزیران دانست: «مبنای من در نحوه سلوک با وزرایی که تا امروز انتخاب شده اند و دو وزیری که ان شاءالله و به کمک شما انتخاب خواهند شد، «پیوست» حکم آنها است. در این «پیوست» گام به گام اولویت های دولت دوازدهم مشخص شده است و دولت به طور منظم در ارزیابی های سه ماهه، وزرا را ارزیابی خواهد کرد. مبنایم برای ادامه یا توقف کار با وزرا، «پیوست» کار آنهاست که از برنامه دولت و اسناد بالادستی قانونی استخراج شده است.»
روحانی در پایان سخنانش ابراز امیدواری کرد که دو وزیر پیشنهادی اش از مجلس رأی اعتماد بگیرند تا کابینه دولت دوازدهم کامل شود: «از نمایندگان تقاضا می كنم همانطور كه در معرفی كابینه ما را یاری دادید و به وزرای پیشنهادی رأی دادید، به این دو وزیر پیشنهادی نیز رأی دهید؛ دو وزیر باقی مانده که لازم است هرچه سریع تر كار این وزارتخانه ها آغاز شود. در هر دو زمینه افراد صاحب صلاحیتی كه دارای تخصص و تجربه لازم بودند به مجلس معرفی كردیم. امیدوارم آقای اردكانیان و غلامی رأی بیاورند و دولت و كابینه كامل شوند تا ما راه مان را سریع تر طی كنیم.»
اعتماد مجلس به وزیران پیشنهادی
پس از سخنان رئیس جمهور و همچنین صحبت های دو وزیر پیشنهادی و موافقان و مخالفان آنها، مجلس به دو وزیر پیشنهادی علوم و نیرو رای اعتماد داد. بر این اساس و در پایان رای گیری نمایندگان مجلس، از مجموع 276 رای رضا اردکانیان با ۲۲۵ رای و منصور غلامی با ۱۸۰ رای برای تصدی وزارتخانه های نیرو و علوم انتخاب شدند.
ارتباط با نویسنده: ivankaramazof@yahoo.com