در پنج روز کاری بورس تهران در هفته ای که گذشت شاخص کل توانست با ترک کانال 85 هزار واحدی تا رقم 86 هزار و 636 بالا رود. طی پنج روز کاری بورس تهران در هفته ای که گذشت شاخص کل بازده نقدی و قیمتی توانست از تراز ۸۵ هزار و ۷۶۸ واحدی تا تراز ۸۶ هزار و ۶۳۶ واحدی بالا رود و در نتیجه رشد ۸۶۸ واحدی را تجربه کند.
همچنین شاخص بازار اول در این مدت از نیمه کانال ۵۹ هزار واحدی تا رقم ۶۰ هزار و ۲۵۳ واحدی بالا رفت و شاهد رشد ۷۲۲ واحد بود. علاوه بر این شاخص بازار دوم ۱۳۰۵ واحد رشد کرد و به رقم ۱۹۱ هزار و ۲۹۳ رسید. در عین حال شاخص آزاد شناور با رشد ۷۳۳ واحدی از تراز ۹۲ هزار و ۸۳۳ به تراز ۹۳ هزار و ۶۰۶ ارتقا پیدا کرد. شاخص صنعت نیز در این مدت توانست ۸۶۳ واحد رشد کند و تا رقم ۷۵ هزار و ۷۲۷ بالا رود.
عوامل سودآوری شرکت های صادرات محور
با توجه به اینکه بسیاری از شرکت های پرارزش بازار سهام صادرات محور هستند، افزایش قیمت های جهانی و قیمت ارز بر سود دهی آنها تاثیر مثبت برجای می گذارد. بخش عمده رشد بورس به واسطه قیمت جهانی سنگ آهن، مس، فولاد و محصولات پتروشیمی و نفت بوده است. در عین حال در ابتدای امسال نرخ ارز حدود ۳ هزار و ۶۰۰ تومان بوده در حالی که در حال حاضر نرخ ارز بالای ۴هزار تومان است. بدین ترتیب طی هفته گذشته شرکت های معدنی، فلزی و پتروشیمی بر شاخص کل بورس تاثیر مثبت داشتند و باعث رشد این متغیر شدند. بر این اساس پیش بینی می شود این دسته شرکت ها سودآوری شان در نیمه دوم سال تداوم داشته باشد و روند آتی بازار سهام را تعیین کنند. همچنین ورود نقدینگی های جدید می تواند موجب تداوم رشد قیمت ها در بازار سهام شود.
رشد 18 پله ای آیفکس در هفته گذشته
هفته گذشته فرابورس ایران میزبان دادوستد یک هزار و 726 میلیون ورقه در 305 هزار دفعه قرار گرفت که ارزش این میزان معامله بالغ بر 6 هزار و 729 میلیارد ریال بود که در مقایسه با هفته پیشین از رشد 28درصدی حجم معاملات در مقابل افت 14درصدی ارزش آن حکایت داشت. در هفته معاملاتی منتهی به 5 آبان ماه به موازات دادوستدهای انجام شده در بازارها همچنین شاخص کل و ارزش بازار به ترتیب موفق به 2 و یک درصد رشد در مقیاس هفتگی شدند.
بدین ترتیب آیفکس با 18 واحد رشد چهارشنبه سوم آبان در نزدیکی ارتفاع 947 واحدی ایستاد تا بازدهی این نماگر از ابتدای سال به 8.2 درصد برسد. نگاهی به معاملات روزانه بازارهای فرابورس نیز در خلال هفته قبل نشان می دهد دوشنبه اول آبان ماه بیشترین رقم حجم و ارزش معادله اوراق بهادار با نقل و انتقال 900 میلیون ورقه به ارزش 214 میلیارد ریال در فرابورس رقم خورده است که متاثر از اتمام فرآیند پذیره نویسی سهام جدید ناشی از سلب حق تقدم گروه اقتصادی کرمان خودرو بود.
هفته گذشته بازار سوم با بهترین عملکرد هفتگی در مقایسه با سایر بازارهای فرابورسی روبه رو شد، رشد چشمگیر حجم و ارزش معاملات را تجربه کرد. در این میان به غیر از بازار اول نیز که افزایش 6درصدی حجم معاملات را به ثبت رساند، سایر بازارها با افت نسبی حجم و ارزش معاملات روبه رو شدند. در بازار ابزارهای نوین مالی نیز که شاهد دادوستد 29 میلیون ورقه بهادار به ارزش 3 هزار و 701 میلیارد ریال بودیم اوراق تسهیلات مسکن به ترتیب رشد 6 و 5 درصدی حجم و ارزش دادوستد را نسبت به هفته پیشین در اختیار گرفت. تسه ها به میزان 360 هزار ورقه به ارزش 274 میلیارد ریال مبادله شدند.
در همین حال اوراق بدهی و صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله نیز به ترتیب به میزان 3 و 26 میلیون ورقه به ارزش 3 هزار و 152 و 274 میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفتند که از کاهش حجم و ارزش معاملات آنها حکایت داشت. ارزش معاملات خرد بازار سهام شامل معاملات در بازارهای اول، دوم، پایه، مشتقه و SME نیز هفته قبل به رقم 2 هزار و 185 میلیارد ریال رسید که 13درصد از این رقم را گروه انبوه سازی، املاک و مستغلات به خود اختصاص داد و این گروه در صدر سایر صنایع فرابورسی ایستاد.
همچنین گروه فلزات اساسی با ارزش معاملاتی در رقم 276 میلیارد ریال در جایگاه دوم ایستاد و پس از آن صنایع محصولات شیمیایی، محصولات غذایی به جز قند و شکر و اطلاعات و ارتباطات با ارزش معاملاتی به میزان 227، 198 و 171 میلیارد ریال به ترتیب در رده های سوم تا پنجم گروه های فرابورسی قرار گرفتند. در نهایت اول آبان ماه نیز شاهد اتمام پذیره نویسی سهام جدید گروه اقتصادی کرمان خودرو در بازار سوم فرابورس بودیم که طبق آن 979 میلیون و 400 هزار سهم به ارزش اسمی هر سهم هزار ریال پس از یک ماه به پایان رسید.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com