مسئولیت سازمان ها این نیست که صرفا اثربخش باشند، بلکه این است که به جامعه ای که در آن فعالیت می کنند خدمت کنند؛ این تعریف ترنس آر میچل از مسئولیت اجتماعی است. فعالان اقتصادی از دیرباز و از صدها سال پیش چه در ایران و چه جهان، هزینه هایی را برای کارهای خیریه و عام المنفعه اختصاص داده اند، اما مسئولیت اجتماعی بنگاه های اقتصادی، مفهومی است که از چند دهه گذشته وارد ادبیات و گفتمان مدیریتی شده و فراتر از کارهای خیریه است. امروزه دیگر دایره مسئولیت اجتماعی به کارهای خیریه و عام المنفعه محدود نمی شود و محیط زیست، آموزش، آسیب های اجتماعی، اخلاق کسب وکار و. . . ازجمله محورهای این مسئولیت اجتماعی است.
با اینکه نزدیک به یک قرن از اجرای مسئولیت اجتماعی بنگاه های اقتصادی در دنیا می گذرد، اما این موضوع در ایران هنوز تازه و ناشناخته است و قانونی در این زمینه تاکنون وضع نشده است؛ با این همه هستند بنگاه ها و سازمان هایی که جلوتر از قانون در اجرای مسئولیت اجتماعی بنگاه های اقتصادی در سال های اخیر در ایران پیش رو بوده اند و کارهای قابل اعتنایی انجام داده اند.
از جمله این نمونه ها، جشنواره فیلم ۱۸۰ ثانیه ای پاسارگاد است که از دو سال پیش به ابتکار بانک پاسارگاد برپا شده و همین چند روز پیش، مهلت ارسال آثار به دبیرخانه آن پایان یافت. این جشنواره دوسالانه است و مراسم اختتامیه دومین دوره آن تا چندی دیگر برگزار می شود.
محورهای دومین جشنواره فیلم 180ثانیه ای پاسارگاد
نخستین دوره جشنواره فیلم 180ثانیه ای پاسارگاد در سال 1394 برگزار و با استقبال بسیاری روبه رو شد، چنانکه بیش از 5هزار نفر در جشنواره ثبت نام کردند و در نهایت، یک هزار و 894 فیلم و 500 ایده به دبیرخانه جشنواره ارسال شد. با استقبال بسیار خوب هنرمندان و همچنین پیشنهاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان حفاظت محیط زیست، دومین دوره جشنواره نیز با ارائه فراخوانی از سال گذشته آغاز و مهلت ارسال آثار به دبیرخانه آن چندین بار تمدید شد و درنهایت، این فرصت در ابتدای آبان ماه پایان یافت.
«حفظ محیط زیست و منابع طبیعی»، «تکریم خانواده و حقوق اجتماعی» و «اهدای عضو» از محورهای دومین جشنواره فیلم 180ثانیه ای پاسارگاد است. هیأت داوران این جشنواره شامل دکتر حسن بلخاری، علی اکبر امین تفرشی، دکتر محمود دهقان، غلامرضا نامی، امیرعلی آقایاری و خسرو رفیعی است و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان امور سینمایی و سمعی و بصری، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان جنگل ها و مراتع و آبخیزداری کشور و همچنین انجمن اهدای عضو از حامیان معنوی این دوره از جشنواره هستند.
ویژگی اصلی فیلم های ارسالی به جشنواره این است که زمان آثار نباید بیشتر از 180 ثانیه باشد. همچنین ازجمله تغییرات شکلی دومین دوره جشنواره فیلم ۱۸۰ثانیه ای پاسارگاد نسبت به نخستین دوره آن، حذف بخش «بانک پاسارگاد» از محورهای جشنواره و جایگزینی موضوع مهم و ارزنده «اهدای عضو» بوده است.
به نفرات اول تا چهارم در هر سه محور این جشنواره به ترتیب تندیس جشنواره به همراه دیپلم افتخار و مبلغ 80 میلیون ریال، تندیس جشنواره به همراه دیپلم افتخار و مبلغ 60 میلیون ریال، تندیس جشنواره به همراه دیپلم افتخار و مبلغ 40میلیون ریال و تندیس جشنواره به همراه دیپلم افتخار و مبلغ 20 میلیون ریال اهدا می شود. همچنین در بخش جنبی به چهار ایده برتر در هر بخش که امکان ساخت پیدا نکرده اند، تندیس جشنواره به همراه دیپلم افتخار و مبلغ 10 میلیون ریال پرداخت خواهد شد.
براساس آنچه خسرو رفیعی، دبیر اجرایی و عضو هیأت داوران دومین جشنواره فیلم ۱۸۰ ثانیه ای پاسارگاد خبر داده، درمجموع یک هزار و 333 اثر به دبیرخانه دومین دوره جشنواره ارسال شده است. از این میان، 603 فیلم در خصوص محور «تکریم خانواده و حقوق اجتماعی»، 431 فیلم درباره محور «حفظ محیط زیست و منابع طبیعی» و 299 فیلم در محور «اهدای عضو» بوده و همچنین 918 ایده به دبیرخانه جشنواره ارسال شده است. مخاطبان جشنواره می توانند تا قبل از برگزاری مراسم اختتامیه، با مراجعه به تلویزیون اینترنتی «آیو» تمام آثار ارسالی را تماشا کنند.
بانک پاسارگاد به یک فیلم در هر بخش که توسط مخاطبان انتخاب شده است، جایزه ویژه تماشاگران را اهدا خواهد کرد و همچنین به سه نفر از شرکت کنندگان در انتخاب مردمی، هدیه ای به رسم یادبود و به قید قرعه اهدا می شود. البته رفیعی، دبیر اجرایی جشنواره ابراز امیدواری کرده که مخاطبان بتوانند مراسم اختتامیه دومین جشنواره فیلم 180 ثانیه ای پاسارگاد را به صورت زنده از طریق سامانه تلویزیون اینترنتی «آیو» تماشا کنند.
ارتباط با نویسنده: ivankaramazof@yahoo.com