شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز سه شنبه دوم آبان ماه 96 با افزایش 183 واحدی معادل 0.21درصد به رقم 86 هزار و 529 واحد رسید. در بازار روز سه شنبه، شاهد تاثیر مثبت نماد فولاد مبارکه اصفهان بودیم. این نماد معاملاتی به غیر از دوشنبه در 11روز کاری قبل، بیشترین تاثیر مثبت را در رشد شاخص کل بورس داشت.
بر این اساس روز سه شنبه نماد فولاد مباركه اصفهان با 108 واحد، نماد پالایش نفت تهران با 46واحد، نماد مخابرات ایران با 43 واحد، نماد گسترش نفت و گاز پارسیان با 36 واحد، نماد پالایش نفت اصفهان با 31 واحد و نماد شركت ارتباطات سیار ایران با 11 واحد افزایش بیشترین تاثیر مثبت را در رشد شاخص کل بورس داشتند. در مقابل نماد سایپا با 45 واحد، نماد فولاد خوزستان با 10 واحد، نماد فولاد آلیاژی ایران با 9واحد، نماد های بانک ملت، ایران خودرو و آلومینیوم ایران با هفت واحد کاهش بیشترین تاثیر منفی را در برآورد نماگر بورس داشتند.
روز سه شنبه بورس تهران حجم معاملات بیشتری را نسبت به روزهای گذشته نشان داد. در این بین حمایت حقوقی های حامی نماگرهای منتخب بازار از طریق بازارگردانی سهم های پیشرو شامل فولاد مبارکه اصفهان و تک سهم های گروه پالایشی و همچنین هلدینگ های سرمایه گذاری پتروشیمی در کنار مخابرات ایران باعث شده تا بازار سهام همچنان سبزپوش باقی بماند. با این حال اکثر سهامداران با هدف شناسایی بازدهی های کوتاه مدت تفکر خود را روی سودهای 10درصدی متمرکز کرده اند. در عین حال روند انتشار گزارش های عملکردی شش ماهه شرکت ها نیز در حالی همچنان ادامه دارد که نتوانسته است در چند نماد انگشت شمار به رضایت سهامداران بینجامد. از این رو تمرکز معامله گران حرفه ای روی اوراق اختیار معامله خریدوفروش روی سهم های پیشرو و سایر ابزارهای بدهی است.
با گروه های بازار سهام
روز سه شنبه در گروه خودرو و ساخت قطعات روند قیمت سهم ها عمدتا نزولی بود و بیشترین کاهش قیمت در این گروه مربوط بود به سایپا که ۴.۲۸درصد در قیمت پایانی افت کرد و حجم معامله ای بالغ بر ۴۳ میلیون سهم داشت. در این گروه ۱۱۰ میلیون سهم به ارزش نزدیک به ۱۳میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفت. در گروه فلزات اساسی نیز ۱۶۶ میلیون سهم به ارزش بیش از ۳۵ میلیارد تومان در ۳۹ هزار و ۴۱۵ نوبت مورد دادوستد قرار گرفت. در این گروه فولاد مبارکه اصفهان، مس شهید باهنر و نبرد آلومینیوم بیش از ۲ درصد در قیمت پایانی رشد داشتند، اما در گروه فرآورده های نفتی قیمت اکثریت سهم ها روند رو به افزایشی را تجربه کرد، هرچند که این روند عموما کمتر از 2 درصد بود.
بازدهی ۵۳۹ سهم؛ از سود ۱۱۷۲درصدی تا زیان ۴۴درصدی
طبق گزارش بازدهی هفت ماهه ۵۳۹ شرکت بورسی و فرابورسی توسط شرکت پردازش اطلاعات مبنا، ۳۴۲ شرکت بازدهی منفی و ۱۹۷ شرکت هم بازدهی مثبت داده اند. در حالی شاخص بورس طی هفت ماه سال جاری با 12درصد رشد به 86 هزار و 480 واحد رسیده که بازدهی سهام همه شرکت های حاضر در دو بورس تهران و فرابورس، برآورد شد.
براساس این گزارش، این بازدهی که از تجمیع سه متغیر تفاوت قیمت هر سهم، سود سالانه و افزایش سرمایه محاسبه شده مربوط به 539 شرکت بوده و در این میان 342 شرکت دارای بازدهی منفی و 197 شرکت هم دارای بازدهی مثبت شده اند و 41 شرکت هم با توقف نماد روبه رو بوده اند.
همچنین دو شرکت پرمیت و آرین توسکا با بازدهی 1172 و 720درصدی و دو صنعت قند و شکر و پیمانکاری نیز با میانگین بازدهی حدود 68 و 508درصدی، بالاترین سود را محقق کردند. دو شرکت اعتباری توسعه و بیمه آرمان هم با بازدهی منفی 44.7 و 34.9درصد و دو صنعت استخراج نفت، گاز جز اکتشاف و استخراج سایر معادن، با میانگین بازدهی منفی بیش از 31 و 25درصدی، بدترین سهام و صنایع شناخته شدند. در این رابطه شرکت پردازش اطلاعات مبنا با بررسی بازدهی همه سهام به همراه بازدهی صنایع و بازده ماهانه هر صنعت، گزارشی جامع و به تکفیک هر ماه منتشر کرده است.
روز کم نوسان فرابورس
فرابورس ایران دومین روز از آبان ماه 96 را با دادوستد 149 میلیون ورقه به ارزش یک هزار و 2 میلیارد ریال پشت سر گذاشت که این میزان مبادله در 45 هزار دفعه صورت گرفت. روز سه شنبه به ترتیب نمادهای «ذوب» و «گکوثر» بیشترین حجم و ارزش معاملات را در اختیار گرفتند. همچنین دو نماد «افرا» و «وسبحان» در حالی بیشترین رشد قیمتی را تا سطح حداکثر 4.8 تجربه کردند که در سمت مقابل قیمت سهام دو نماد «کاسپین» و «بالاس» تا سطح 4.7 واحد افت کرد.
به موازات دادوستدهای انجام شده در بازارهای فرابورس، شاخص کل نیز در ابتدای بازار با تحمل افت 2واحدی سپس رو به صعود گذاشت تا در نهایت 0.2واحد منفی شود. بدین ترتیب آیفکس در ارتفاع 945 واحدی ایستاد. درحالی که نمادهای «زاگرس»، «سرچشمه»، «خراسان» و «مارون» تا نزدیکی یک واحد تأثیر مثبت بر آیفکس داشتند اما نمادهای «میدکو»، «دماوند» و «ذوب» کمتر از نیم واحد تاثیر منفی بر این نماگر بازار به جا گذاشتند.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com