بیست و یکمین سالروز ملی صادرات فرصتی بود تا معاون اول رئیس جمهور به میان صادرکنندگان بخش خصوصی بیاید و البته درباره موضوعات مهم و روز اقتصاد ایران از جمله مسئله برجام و افزایش نرخ ارز صحبت کند. او بارها در این مراسم از بخش خصوصی تقدیر کرد و تولید ناخالص 140 میلیارد دلاری و رتبه هجدهم اقتصاد ایران در جهان را مرهون زحمات این بخش دانست. به گفته جهانگیری، از 24 میلیون نفری که در اقتصاد ایران شاغل هستند، تنها 4 میلیون نفر در بخش دولتی فعال هستند و بقیه این میزان اشتغال را صادرکنندگان و تولیدکنندگان بخش خصوصی ایجاد کرده اند.
همچنین وزیر صنعت، معدن و تجارت در مراسم روز ملی صادرات، از کیک کوچک اقتصاد ایران سخن گفت و با گلایه از کسانی که به این مراسم دعوت شده و حضور نیافته اند، آن را گواهی بر این حقیقت دانست که هنوز عزم ملی برای صادرات در کشور وجود ندارد.
شریعتمداری از طراحی دیواری به عنوان دیوار موانع صادراتی در دوره ای که وزیر بازرگانی بوده است، خبر داد و گفت: در آن دوره تلاش کردیم این دیوار از بین رفته و به طاقچه ای کوتاه تبدیل شود، اما در این سال ها دوباره آجرهایی روی این طاقچه چیده شده و در مقابل، دیوار مشوق های صادراتی خوابیده است.
بیست و یکمین سالروز ملی صادرات روز گذشته در سالن اجلاس سران برگزار شد و در پایان این مراسم، معاون اول رئیس جمهور با اهدای تندیس از صادرکنندگان نمونه تقدیر کرد.
تنوع بخشی به درآمدهای اقتصاد
اسحاق جهانگیری با اشاره به اهمیت بحث صادرات در اقتصاد گفت: امروز اهمیت موضوع صادرات و وصل شدن به بازارهای جهانی برای فعالان اقتصادی و دولت روشن است؛ اگر بخواهیم به مسائل توسعه ای کشور بپردازیم، درمی یابیم که تولیدی ماندگار و قادر به ادامه حیات است که در صحنه های مهم رقابتی از جمله بازارهای بین المللی حضور داشته باشد.
او با بیان اینکه بازارهای داخلی بازارهایی ایزوله، محدود و محصوری هستند، ادامه داد: ورود به بازارهای بین المللی نیازمند رقابت جدی و افزایش بهره وری برای کاهش هزینه ها و بالا بردن کیفیت است، در همین راستا چنانچه می خواهیم اتکای اقتصاد به درآمدهای نفتی را کاهش دهیم، باید زمینه را برای ورود درآمدهای مختلف به اقتصاد آماده کنیم و مطمئنا درآمدی که می تواند اقتصاد کشور را به سرمنزل مقصود برساند، درآمد حاصل از صادرات کالاهای غیرنفتی است.
جهانگیری با تاکید بر لزوم ایجاد تنوع در درآمدهای اقتصادی کشور گفت: اگر می خواهیم اقتصاد ایران را در مقابل نوسانات ناشی از فشارهای بین المللی مقاوم کنیم، باید درآمدهای اقتصاد را تنوع بخشیم.
وی با تاکید بر اینکه همیشه علاقه مندم نیمه پر لیوان را ببینم و تصورم بر این است که دیدن نیمه خالی لیوان جز روحیه یأس و ناامیدی عایدی دیگری ندارد، گفت: باید به نیمه پر لیوان اقتصاد کشور توجه کنیم، چراکه ما مسیری طولانی در اقتصاد را طی کرده ایم و حتما در این مسیر نقاط مثبت و منفی و دستاوردها و اشکالاتی داشته ایم. آنچه امروز مهم است، آن است که دستاوردهای این مسیر را حفظ و اشکالات موجود را برطرف کنیم.
صادرات امسال ۵۰ میلیارد دلار می شود
رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی با بیان اینکه درآمد صادرات غیرنفتی در بخش دولتی، دو برابر درآمدهای نفتی است، گفت: در گذشته زمانی که در کشور از صادرات غیرنفتی صحبت می کردیم، ارقامی نظیر 1.5 و 2 میلیارد دلار مطرح می شد، اما امروز میزان صادرات غیرنفتی کشور بیش از 47هزار میلیارد دلار است و امیدواریم این میزان به 50هزار میلیارد دلار افزایش یابد.
او به میزان اشتغال ایجاد شده در بخش های دولتی و خصوصی اشاره کرد و گفت: در مقطع فعلی حدود 24 میلیون نفر در کشور مشغول به کار هستند که از این میزان تنها 4میلیون نفر در دولت کار می کنند و سایر مشاغل را بخش خصوصی ایجاد کرده اند و کشور را به جایی رسانده اند که امروز میزان تولید ناخالص 140میلیارد دلار و اقتصاد ایران به اقتصاد هجدهم یا نوزدهم دنیا تبدیل شده است.
به گفته جهانگیری، بخش خصوصی کشور زحمت بسیاری کشیده است و باید از آنها تقدیر شود، چراکه سرمایه گذار خارجی برای سرمایه گذاری ابتدا به نحوه برخورد دولت با بخش خصوصی یک کشور نگاه می کند.
رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی با اشاره به برجام و سخنرانی اخیر ترامپ و واکنش های جهانی گفت: بعد از اجرای برجام، فضای مثبتی برای کار با ایران ایجاد شده است. قطعا در تاریخ کمتر پیدا می شود که رئیس جمهور آمریکا این گونه با کشوری صحبت و دنیا به او بی اعتنایی کند. امروز دنیا می داند که ایران جای مهمی است.
جهانگیری با بیان اینکه امروز اروپا، آسیا و آفریقا، خواهان همکاری اقتصادی با ایران هستند، تصریح کرد: تولیدکنندگان و صادرکنندگان باید از فرصت ایجاد شده استفاده کنند. حتما در این زمینه موانعی وجود دارد که با مشارکت و همکاری بخش خصوصی با مراجع مربوطه برطرف خواهند شد. در همین زمینه، مقام معظم رهبری نیز اخیرا فرموده اند که به استثنای یکی دو کشور می توانیم با تمام دنیا کار اقتصادی کنیم.
جهانگیری تصریح کرد: دیپلماسی اقتصادی قطعا جزو مهم ترین سیاست های مورد توجه دولت دوازدهم است. من صراحتا به سفرا، استانداران و مدیران دولت گفته ام که بخش خصوصی، موتور محرک اقتصاد ایران است و باید با پاکدستی و افتخار از این بخش حمایت کنند.
تراز مثبت عرضه ارز
معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر لزوم قابل پیش بینی بودن شاخص ها برای فعالان اقتصادی گفت: تمام تلاش دولت این است که نرخ تورم قابل پیش بینی باشد، ضمن اینکه نرخ سود و ارز هم به نحوی پیش رود که تلاطم در اقتصاد ایران رخ ندهد؛ در مقطع فعلی سالانه 45 الی 50 میلیارد دلار درآمد نفتی کشور است.
همچنین حدود 45 الی 50 میلیارد دلار نیز میزان درآمدهای حاصل از صادرات غیرنفتی است. پس در بخش عرضه ارز در سال توانایی حدود 100 میلیارد دلار را داریم. جهانگیری ادامه داد: حدود 50 میلیارد دلار رقم واردات کالایی اقتصاد کشور است و مجموع نسبت عرضه ارز به تقاضا در تراز مثبت و بالایی قرار دارد.
رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی با اشاره به مقررات مربوط به پیمان سپاری ارزی صادرکنندگان گفت: در دولت یازدهم تصمیم گرفتیم که به دلیل آنکه صادر کنندگان کالای خود را با نرخ ارز آزاد تامین می کنند، ارز خود را با قیمت آزاد به فروش برسانند، اما از آنها خواهش کردیم که این ارز را به کشور بازگردانند، چراکه به هیچ وجه پذیرفته نیست که ما کالایی را صادر کنیم، اما ارز آن در اقتصاد کشور حضور نداشته باشد.
ارتباط با نویسنده: ivankaramazof@yahoo.com