در حالی که بیشتر نمادهای معاملاتی بازار سهام با عملکرد منفی معاملات را به پایان رساندند، شاخص کل بورس رشد ۹ واحدی داشت و به درجازدن خود در ارتفاع 65هزار واحدی ادامه داد. روز گذشته در ابتدای معاملات با تاثیر منفی پتروشیمی شازند، کشتیرانی ایران و نوسازی و ساختمان تهران، شاخص ۱۵.۶۳ واحد منفی شد. پس از آن شاهد انجام معاملات منفی در گروههای بانک، خودرو، سیمان و محصولات شیمیایی بود.
پس از آن با وجود تاثیر مثبت معاملات بلوکی در دو نماد معدنی و صنعتی چادرملو و شرکت ارتباطات سیار ایران، شاخص همچنان ۲۶.۳ واحد منفی بود. در میانه معاملات شاهد روند مثبت در گروه سرمایهگذاری بودیم. در پایان معاملات با تاثیر مثبت شرکت ارتباطات سیار ایران، ایران خودرو دیزل، گلوکوزان، معدنی و صنعتی چادرملو و مخابرات ایران شاخص کل بازار سهام در نهایت با رشدی 9 واحدی همراه شد. در عین حال بررسی آمار معاملات در ۲۰ نماد با بیشترین حجم معامله در روز گذشته حاکی از این است که سهامداران حقیقی مشارکت بیشتری در خریدوفروش سهام داشتند این در حالی است که حقوقیها در معاملات رفتار منفعلانهای پیش گرفته بودند و در بیشتر این نمادها مشارکت کمتر از ۱۰درصدی داشتند.
رکود فراگیر با شیب ملایم
بسیاری از فعالان بازار سهام بر این عقیدهاند که سیاستهای ضد تورمی دولت، جو عمومی بازار بورس را با رکود فراگیر مواجه میکند. تنها محرک رشد بازار سهام برای یک دوره کوتاهمدت، بهبود شرایط هستهای و رسیدن به توافق است. در صورتی که این اتفاق بیفتد دوباره میتوان به رشد شاخص کل خوشبین بود اما در صورت عدم توافق یا تمدید دوباره و چند باره بازار با شیب ملایمتری نسبت به یک سال گذشته به رکودش ادامه میدهد. بازاری که مدت طولانی در فاز رکود است، برای برگشت قوی به یک محرک تاثیرگذار نیاز دارد. هر چه دوره رکود بازار طولانیتر شود، محرک قویتری را طلب خواهد کرد.
بهنظر میرسد گزارش شرکتها برای سال آتی در بیشتر شرکتها در بهترین حالت نزدیک به EPS سال جاری است و پیشبینی میشود، بیشتر گزارشها محتاط با بودجهریزی، 20درصد زیر بودجه سال جاری باشد. بنابراین محرک قویای در گزارشهای شرکتها در بازار وجود ندارد که به رشد تقاضا بدین واسطه منجر شود. بنابراین شوکهای بالا رونده بازار در حال حاضر به دو عامل محدود است:
1. توافق هستهای؛ 2. جهش بزرگ در نفت در شرایط کنونی، پیشبینی میشود جو عمومی بازار سهام آماده برای یک کفسازی کوتاهمدت است زیرا بسیاری از سهام شرکتهای بورسی از جمله گروه پتروشیمی در پایینترین حد قیمتی خود قرار دارند و بازار را برای یک نوسان آماده میکند.
با گروههای بازار سهام
معاملات بیشتر نمادهای گروه خودرو و ساخت قطعات در بازه منفی انجام شد. با معامله ۱۵.۷ میلیون سهم، ایران خودرو پرحجمترین معاملات گروه را داشت. سایپا آذین هم با صف خرید به معاملات روز خود پایان داد که دلیل آن میتواند گزارش پیشبینی سود آن باشد. بیشتر نمادهای گروه بانک و موسسات اعتباری، در بازه منفی معامله شدند که بانک ایران زمین و بانک کارآفرین تنها نمادهای مثبت گروه در پایان معاملات بودند. روند منفی بر گروه سیمانی نیز مشهود بود و سیمان سپاهان، سیمان فارس نو و سیمان هرمزگان نمادهای مثبت این گروه در پایان معاملات بودند.
روز گذشته ۶.۲ میلیون سهم از نماد سرمایهگذاری توسعه صنایع سیمان در قیمت ۱۵۰ تومان (قیمت عرضه اولیه) معامله شد و در مجموع حدود ۱۱۸ میلیون سهم طی روزهای اخیر در این قیمت و بیشتر با خرید حقوقی انجام شد. در گروه سرمایهگذاری با معامله بلوکی به حجم ۶.۳ میلیون سهم در اواخر بازار و در کل با معامله ۷.۵ میلیون سهم به ارزش ۱.۶ میلیارد تومان، بیشترین حجم معاملاتی طی یک ماه اخیر در نماد سرمایهگذاری سپه انجام شد.
سرمایهگذاری آتیه دماوند، بانک ملت، سرمایهگذاری صنعت، معدن و سرمایهگذاری بهمن نمادهای مثبت گروه در پایان معاملات بودند. روز گذشته حاکمیت معاملات منفی را در گروه بیمه شاهد بودیم و بیمه دی تنها نماد مثبت گروه در پایان معاملات است. در گروه حملونقل آبی، شرکت کشتیرانی دریای خزر که از ۲۳ دی ماه ۹۳ متوقف شده بود، با پیشبینی ۶۷۰ ریال سود و با ۸۰ درصد پوشش آن براساس عملکرد ۹ ماهه امروز بازگشایی شد و ۱.۲ میلیون سهم در بازه مثبت در این نماد معامله شد. نمادهای گروه محصولات شیمیایی معاملات منفی داشتند و صنایع شیمیایی ایران و صنایع پتروشیمی کرمانشاه تنها نمادهای مثبت گروه در پایان معاملات بودند.