بورس تهران در هفته گذشته به تعادل رسید و با افزایش نسبی ارزش و حجم معاملات مواجه شد و این موضوع از شدت افت شاخص کاست. در این هفته شاخص بورس برای ماندن در کانال 64هزار واحد مقاومت کرد و در نهایت با 27واحد افت در مرز 64 هزار واحد متوقف شد. در هفته گذشته در جریان بودن مذاکرات هستهای و انتشار برخی اخبار مثبت در این حوزه باعث ایجاد امیدواری در بین فعالان تالار شیشهای شد. با این حال نیاز سهامداران حقیقی و حقوقی به تامین نقدینگی پایان سال و نیز کمبود نقدینگی موجب شد تا قیمتها رشد چندانی را تجربه نکرده و در همان سطح باقی بماند.
رشد ارزش و حجم معاملات
در هفته گذشته ارزش و حجم معاملات با رشد 2.7 و 10.6 درصدی روبهرو شد و در مجموع 2 هزار و 962میلیون سهم به ارزش 5 هزار و 523 میلیارد ریال دادوستد شد. این در حالی است که تعداد خریداران با افت 5.5 درصدی به سطح 46 هزار نفر رسید. شاخص کل در پایان معاملات هفته منتهی به 15 اسفندماه با 37 واحد کاهش به رقم 64 هزار و 15واحد رسید و شاخص بازار اول با 81 واحد افزایش به رقم 47 هزار و 520 واحد و شاخص بازار دوم با 785 واحد کاهش به عدد 123 هزارو 510 واحد رسیدند که به ترتیب 0.17 درصد افزایش و 0.63 درصد کاهش را نشان میدهند.
گروه سایر واسطهگریهای مالی نیز با 3.67 درصد، حملونقل، انبارداری و ارتباطات با 3.20 درصد، خودرو و ساخت قطعات با 3.18 درصد و ماشینآلات و دستگاههای برقی با 2.68 درصد بیشترین تغییر مثبت در شاخص را نسبت به سایر گروهها به خود اختصاص دادند.
بازگشایی پالایشگاهها؛ 93 یا 94؟
بازار سهام بیش از یک سال است که با مذاکرات هستهای گره خورده و گرچه وزن زیاد دادن به مذاکرات، بازار سهام را دچار بار روانی کرده و در پی آن نوساناتی در آستانه هر دوره از مذاکرات ایجاد میکند. در هر حال دور جدید مذاکرات هستهای با غلبه جو خوشبینی ادامه یافت گرچه تاثیر خوب یا بد این نشستها در هفته آتی، خود را نشان خواهد داد. در هفته گذشته همچنان خبرهایی پیرامون بازگشایی شرکتهای پالایشگاهی تا ابتدای سال به گوش میرسید. البته بارها این وعده داده شده است اما به نظر این بار جدیتر به دنبال بازگشایی این نمادها توسط متولیان بازار هستیم.
نگاه فعالان بازار سهام به نسبت P/E شرکتها
از سوی دیگر، در بازار سهام نسبت P/E را شاید بتوان بهعنوان یکی از مهمترین پارامترها از نگاه فعالان بازار برای تصمیمگیری در مورد خرید، فروش یا نگهداری یک سهم تلقی کرد. در واقع، این نسبت دید مناسبی برای مقایسه با P/E نرخ بهره بدون ریسک فراهم میکند که میتواند فرد را با توجه به ریسکهای سیستماتیک بازار سهام و همچنین خبرهای مساعد یا نامساعد یک صنعت یا یک شرکت در تصمیمگیری یاری کند. البته این نسبت بهعنوان تنها پارامتر تصمیمساز در بازار تلقی نمیشود. زیرا این نسبت برای شرکتهای مختلف با توجه به شرایط رشدی یا غیررشدی بودن، طرحهای توسعه شرکت، چشمانداز صنعت موردنظر و همچنین آینده درآمدزایی شرکت تغییرات قابل توجهی خواهد داشت؛ بهطوری که نسبت P/E مثلا 10 برای یک شرکت مناسب و پایین ارزیابی میشود، ولی نسبت 6 برای سهمی دیگر در صنعتی مجزا ارزندگی در ذهن فعالان بازار ایجاد نمیکند.
گروه لاستیک و پلاستیک با کمترین نسبت P/E
طبق جدیدترین آمارها P/E کل بازار 24/5 بهدست آمده و تنها 9 صنعت P/E کمتر از بازار را به خود تخصیص دادهاند که به ترتیب گروه و P/E این صنایع عبارتند از: لاستیک و پلاستیک: 43/3، سرمایهگذاری: 05/4، چند رشتهای صنعتی: 09/4، شیمیایی: 54/4، مخابرات: 65/4، غذایی: 77/4، بانک: 93/4، پالایشگاه: 97/4 و سیمان: 14/5. هفت صنعت از صنایعی که بیشترین درصد بازار را هم از نظر سودسازی و هم از نظر ارزشی دارا هستند با P/E کمتر از بازار مواجهاند که بهنوعی نشان از تغییر روند بازار به سمت صنایع کوچکتر است.
گروه خودرو در مسیر رشد
در هفته گذشته با مثبت شدن نسبی اوضاع بورس گروههای بانکی و خودرویی بار دیگر مورد توجه اهالی تالار شیشهای قرار گرفتند، زیرا صنعت خودرو و ساخت قطعات از گروههایی هستند که با توجه به انعقاد قرارداد با شرکتهای خارجی میتوانند در مسیر رشد سودآوری حرکت کنند و بانکها نیز در صورت رفع تحریمها وضعیت مطلوبی پیدا میکنند. فعالان بازار سهام معتقدند در صورت کاهش نرخ سود سپرده بانکی، انتشار اخبار مثبت پیرامون مذاکرات هستهای کشور و نیز توقف روند نزولی قیمت نفت روند بازار سهام صعودی خواهد شد.