پس از چند روز پیاپی رشد شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در شهریورماه، فعالان بازار سهام در نخستین روز مهرماه شاهد افت ۳۳ واحدی دماسنج بورس بودند. در معاملات نخستین روز هفته، نماد فولاد مباركه اصفهان با 72 واحد، نماد ملی صنایع مس ایران با 67 واحد، نماد توسعه معادن و فلزات با 36 واحد و نماد معدنی و صنعتی گل گهر با 35واحد کاهش، بیشترین تأثیر منفی را بر افت شاخص کل بورس داشتند.
در مقابل نماد گسترش نفت و گاز پارسیان با 55 واحد، نماد پتروشیمی پردیس با 42 واحد و نماد ایران خودرو با 38 واحد افزایش بیشترین تأثیر منفی را بر برآورد نماگر بورس تهران داشتند. آیفکس نیز روز شنبه با رشد ۵.۷ واحد روبه رو شد و تا رقم ۹۶۳ واحدی بالا رفت. همچنین ارزش معاملات فرابورس تهران به رقم ۴۱۶ میلیارد تومان رسید و حجم معاملات رقم ۱۳۶ میلیون سهم و اوراق مالی را تجربه کرد.
بازار سهام زیر سایه معاملات درون گروهی
معامله گران بورس تهران در نخستین روز از فصل پاییز در حالی با معاملاتی متعادل در اغلب نمادهای معاملاتی مواجه بودند که لزوم اصلاح قیمت سهام در برخی نمادهای پیشرو باعث شد بازار در لاک استراحت موقت فرو رود. بر این اساس بازار سهام زیر سایه معاملات درون گروهی حقوقی های حامی شاخص کل بورس در حالی شاهد غلبه عرضه بر تقاضای سهام از سوی معامله گران اغلب حقیقی بود که تقویت تقاضا در گروه خودرویی ها باعث شد تا روندی متعادل بر کلیت معاملات بازار سهام حاکم شود.
در این بین فرصت اصلاح کوتاه قیمتی باعث تحرک برخی حقوقی ها برای جمع آوری سهام بود که همچنان با هدف بازارسازی و استراتژی کوتاه مدت نگری در بازار سهام گام برمی دارند. روز شنبه در گروه پتروشیمی ها نیز تک سهم های اوره ساز این گروه با اقبال خریداران روبه رو شد. روز شنبه بازار سهام بازاری به نسبت پرحجم بود که زیر سایه معاملات درون گروهی سهامداران عمده فرصتی برای اصلاح کوتاه مدت قیمت سهام پس از پشت سر گذاشتن یک هفته پرجنب وجوش را یافته بود.
معاملات درون گروهی حقوقی ها زیر ذره بین
در نخستین روز معاملاتی هفته و در گروه فلزات اساسی، ۶۴ میلیون سهم به ارزش ۱۴ میلیون تومان مورد دادوستد قرار گرفت. در این گروه شاهد افت قیمت در اکثریت سهم ها بودیم. روز شنبه در بازار معاملات عمده بورس بیش از ۶۸۳ میلیون سهم به ارزش بیشتر از ۸۵ میلیارد تومان تنها در یک معامله در نماد بانک ملت صورت پذیرفت و این دادوستد عنوان بیشترین حجم معامله را به خود اختصاص داد. از دیگر معامله های عمده می توان به دادوستدی در نماد نیرومحرکه به حجم ۳۱۰میلیون سهم و به ارزش ۱۲۸ میلیارد تومان اشاره کرد که این معامله عنوان بیشترین ارزش معامله را از آن خود کرد.
همچنین 45 میلیون سهم لیزینگ رایان سایپا به ارزش کمتر از 6 میلیارد تومان میان سهامداران عمده این سهم با معاملات انتقالی همراه شد. در نماد توسعه معادن و فلزات نیز 20 میلیون سهم به ارزش بیش از 3 میلیارد تومان به کدهای درون گروهی سهامدار عمده انتقال یافت.
همچنین کمتر از 20 میلیون سهم سیمان ارومیه به ارزش بیش از 6 میلیارد تومان بازارگردانی شد. در نوسازی ساختمان تهران نیز بیش از 15 میلیون سهم به ارزش بیش از 2 میلیارد تومان کد به کد شد. در عین حال بیش از 8 میلیون سهم سیمان غرب و همچنین 8 میلیون سهم معدنی املاح ایران به ترتیب به ارزش بیش از 2.5 میلیارد تومان و کمتر از 11 میلیارد تومان کد به کد شد. 7 میلیون سهم داروسازی کاسپین تأمین نیز به ارزش بیش از 14میلیارد تومان کد به کد شد.
همچنین اندکی بیش از 6 میلیون سهم گروه صنایع بهشهر ایران به ارزش بیش از 800 میلیون تومان با معاملات انتقالی از سوی سهامدار عمده همراه شد. در نهایت کمتر از 4.5 میلیون سهم صنایع پتروشیمی خلیج فارس به ارزش بیش از 2 میلیارد تومان کد به کد شد.
سومین عرضه اولیه امسال فرابورس
روز شنبه سومین عرضه اولیه امسال فرابورس ایران با کشف قیمت 6740 ریالی هر سهم شرکت «تولید و صادرات ریشمک» رقم خورد. با استقبال خریداران، این عرضه به بیش از 115 هزار کد معاملاتی تخصیص یافت و رکورد حضور معامله گران نیز در عرضه های اولیه شکسته شد. تعداد کل سهام شرکت دارویی ریشمک، بیش از 114 میلیون سهم است و تولید پودر و عصاره شیرین بیان از ریشه این گیاه و صدور آن به بازارهای خارج از کشور، محور فعالیت های این شرکت صادراتی است.
شرکت تولید و صادرات ریشمک با نماد معاملاتی «ریشمک» اواخر خردادماه امسال در بازار دوم در فهرست نرخ های فرابورس ایران درج شد. این شرکت در گروه مواد و محصولات دارویی و زیرگروه تولید داروهای شیمیایی و گیاهی قرار داشته و برای سال مالی منتهی به 30 آذرماه 96 سود هر سهم را پس از کسر مالیات یک هزار و 261 ریال اعلام کرده که از این میزان در شش ماه سپری شده از سال مالی خود یعنی تا پایان 31 خردادماه 96 رقم 431 ریال معادل 34درصد را پوشش داده است.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com