شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در جریان معاملات هفته گذشته با ثبت رشد ۲۳۰۸ واحدی در ارتفاع ۸۵ هزار و ۸۳۱ واحد قرار گرفت. در جریان معاملات آخرین هفته تابستان امسال در مدت 5 روز معاملاتی تعداد 5906 میلیون انواع اوراق بهادار به ارزش 11 هزار و 793 میلیارد ریال در بیش از 259 هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب 34 و 148 درصد افزایش و 31 درصد کاهش را نشان می دهد. این درحالی است که تعداد 50 میلیون واحد از صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس تهران به ارزش کل بیش از 520 میلیارد ریال در این مدت مورد معامله قرار گرفت که به ترتیب با 39 و 37 درصد افت همراه شد.
شاخص کل بورس در پایان معاملات هفته منتهی به 31شهریور امسال با افزایش معادل 2.8 درصد رشد یافت. شاخص بازار اول هم در این مدت با 1762 واحد افزایش به رقم 59906 واحد و شاخص بازار دوم با 4252 واحد افزایش به عدد 188 هزار و 370 واحد رسیدند که به ترتیب با 3.031 و 2.31 درصد افزایش مواجه شدند.
عوامل رشد شاخص کل در هفته های اخیر
پیرامون رشد شاخص کل در هفته های اخیر می توان عوامل مختلفی را برشمرد. با توجه به اینکه بازار سهام ایران کامودیتی محور است، رشد قیمت این مواد در سطح جهانی تأثیر مستقیمی بر بورس تهران به همراه داشته است و بدین ترتیب اثر مثبتی بر گزارش های شرکت ها بر جای می گذارد. بر این اساس رشد قیمت کامودیتی ها از جمله مواد پایه و معدنی ها در بازارهای جهانی از دلایل عمده رشد تابستانی شاخص کل بورس و رونق نسبی بازار سهام در این مدت است. از سوی دیگر گزارش های مثبت گروه های بورسی نیز یکی دیگر از عوامل مؤثر در بهبود شرایط بازار سهام در این روزها است و با انتشار گزارش های شش ماهه شرکت ها می توان انتظار تداوم بهبود روند مثبت بورس را داشت. همچنین رسیدن قیمت سهام شرکت ها به کف قیمتی یکی دیگر از دلایل تحرک نقدینگی در بازار سهام است. بر این اساس سرمایه گذارانی که طی روزهای گذشته اقدام به خرید سهام کردند، سود مناسبی را کسب کرده اند.
بازدهی بیش از 9 درصدی آیفکس از آغاز سال
آخرین ماه نیمه نخست سال جاری از پررویدادترین ماه های سال 96 در فرابورس ایران بود که عرضه اولیه سهام شرکت هتل پارسیان کوثر، عرضه اولیه اسناد خزانه اسلامی در نمادهای سخاب 2 تا 6، پذیره نویسی واحدهای صندوق های جسورانه توسعه فناوری آرمانی در بازار سوم و گشایش نماد اوراق اجاره دولتی واجد شرایط خاص در نماد «اجاد3» از جمله این رویدادها بود.
در شهریورماه امسال علاوه بر عرضه اولیه 15 درصد از سهام شركت هتل بین المللی پارسیان كوثر اصفهان در این ماه، شاهد ورود دوباره اسناد خزانه اسلامی در نمادهای سخاب 2 تا 7 به بازار سرمایه بودیم که سخاب های 2 تا 6 در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس عرضه شد و «سخاب7» نیز در صف عرضه قرار دارد. اوراق سخاب که در بازارهای خارج از بورس معامله می شد مشکلاتی را به وجود آورده بود که به منظور مدیریت این بازار غیررسمی و پیشگیری از معاملات غیر شفاف و نرخ های سودهای نجومی تصمیم بر آن شد دوباره در بازار فرابورس پذیرش و عرضه شود.
در آخرین روز کاری شهریورماه نیز برای نخستین بار در بازار سرمایه اوراق اجاره دولت در نماد «اجاد3» با نرخ شناور در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس گشایش یافت و با مبلغ 80 هزار و 500 ریال کشف قیمت شد. تعداد این اوراق 20 میلیون ورقه به ارزش 20 هزار میلیارد ریال بود.
نکته جالب در خصوص اوراق با نرخ شناور این است که اینها اوراق بهادار مصون از تغییرات نرخ بهره و مقاوم در برابر تورم یا رکود اقتصادی است، به این ترتیب که نرخ اوراق در زمان تورم افزایش و هنگام رکود کاهش می یابد و شاخص تورم یا شاخص قیمت مصرف کننده می تواند مقیاسی جهت تعیین نرخ این اوراق باشد. از رویدادهای دیگر ماه جاری عرضه عمده 22.9درصد از سهام مدیریتی غیرکنترلی شرکت شهرسازی و خانه سازی باغمیشه در بازار اول بود که ارزش کل این معامله بر 420 میلیارد ریال بالغ شد. همچنین خبر عرضه اولیه سهام شرکت تولید و صادرات ریشمک در نخستین روز مهرماه از خبرهای مهم روزهای پایانی ماه جاری بود.
بازدهی 9 درصدی آیفکس از آغاز سال
شاخص کل فرابورس ایران با بیش از 2 درصد تغییر نسبت به ماه گذشته و قرار گرفتن در ارتفاع 957 واحدی در آخرین روز کاری شهریورماه توانست بازدهی خود را از ابتدای سال به 9.4 درصد برساند. در 20 روز معاملاتی ماهی که پشت سر گذاشتیم به طور میانگین روزانه 248 میلیون ورقه به ارزش یک هزار و 913 میلیارد ریال مورد دادوستد قرار گرفته است که روز 7 شهریورماه با 612 میلیون ورقه، بیشترین حجم و روز بیست وهشتم این ماه با بیش از 3 هزار و 400 میلیارد ریال بیشترین ارزش مبادلاتی را در طول ماه به خود اختصاص داده است. در مجموع ماه جاری در مقایسه به شهریورماه 95 درحالی که ارزش مبادلات 31درصد افزایش یافته است که به همین مقدار حجم مبادلات با کاهش مواجه شده است.
در همین حال تعداد مبادلات شهریورماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته 82 درصد رشد داشته و بدین ترتیب در سومین ماه تابستان امسال، 4 هزار و 959 میلیون ورقه بهادار به ارزش 38 هزار و 254 میلیارد ریال در بازارهای 9گانه فرابورس ایران دست به دست شده که در 796 هزار نوبت معاملاتی جابه جا شده است.
در مجموع بازارهای اول دوم نیز 2 هزار و 772 میلیون سهم به ارزش بالغ بر 8 هزار میلیارد ریال میان سهامداران نقل وانتقال یافت که بازار اول نسبت به شهریورماه 95 با کاهش و بازار دوم با افزایش حجم و ارزش مبادلاتی روبه رو شده است. در تابلوهای معاملاتی بازار پایه نیز یک هزار و 789 میلیون سهم دست به دست شد که ارزشی این مبادلات بر 3 هزار میلیارد ریال بالغ شد.
آمار سبز دادوستدهای آخرین هفته کاری تابستان
فعالان بازار در آخرین هفته کاری فصل تابستان 987 میلیون ورقه بهادار را به ارزش 12 هزار و 193 میلیارد ریال مورد دادوستد قرار دادند که افزایش 100درصدی ارزش و رشد 34درصدی حجم این معاملات و همچنین معاملات مثبت در تمامی بازارهای فرابورس هفته سبزی را به ارمغان آورده است.
بدین ترتیب در تمامی بازارهای فرابورس شاهد افزایش حجم و ارزش مبادلاتی نسبت به هفته گذشته بودیم. در بازارهای اول و دوم 462 میلیون سهم به ارزش نزدیک به یک هزار و 400 میلیارد ریال مبادله شد و در 3 تابلو معاملاتی بازار پایه نیز 415 میلیون سهم به ارزش 703 میلیارد ریال تغییر مالکیت یافت. در نهایت شاخص کل فرابورس در ارتفاع 957 واحدی دادوستدهای سه ماهه تابستان را خاتمه بخشید و به استقبال فصل جدیدی رفت.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com