یکصد و یازده سال بعد از امضای فرمان مشروطه، حسن روحانی به عنوان دوازدهمین رئیس جمهور در تاریخی ترین مراسم تحلیف جمهوری اسلامی ایران، سوگند یاد کرد؛ مراسمی ویژه که با حضور تعداد زیادی از مهمانان داخلی و خارجی در مجلس شورای اسلامی برگزار شد و حجت الاسلام حسن روحانی دو روز پس از تنفیذ حکم ریاست جمهوری اش، طبق اصل 121 قانون اساسی برای پاسداری از قانون اساسی سوگند یاد کرد.
اما روز پنجشنبه 12 مردادماه، حکم ریاست جمهوری حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور دوره دوازدهم توسط مقام معظم رهبری در حسینیه امام خمینی (ره) تنفیذ شد؛ اقتصاد، ریشه کنی فقر و حرکت بر اساس برنامه توسعه، در صدر توصیه های رهبر انقلاب به دولت دوازدهم در این مراسم بود و این مهم نشان می دهد که اقتصاد تا چه اندازه در برنامه های دولت دوازدهم جایگاه مهم و اساسی دارد، چنانکه حسن روحانی پس از تنفیذ حکمش، طی سخنانی ایجاد یک «انقلاب اقتصادی» را سرلوحه و محور برنامه دولت جدیدش اعلام کرد؛12 نکته از سخنان رئیس جمهوری در مراسم تنفیذ را در ادامه می خوانیم.
- همانطور که در دوره انتخابات وعده دادم، یکی از اهداف دولت دوازدهم، ریشه کن کردن فقر مطلق از کشور است و امیدوارم در پایان دولت دوازدهم شاهد کارنامه درخشان تر برای نظام در کاهش نابرابری باشیم، اما همه واقفیم که دستیابی به عدالت اجتماعی خواهان آن است که در کشور ثروت ایجاد شود. رفع فقر در گرو ایجاد شغل است، چرا که یکی از مهم ترین مجاری ایجاد فقر، بیکاری است و کشور هم با موج افراد جویای شغل مواجه است. لذا کشور نیازمند آن است که شرایط لازم را برای شغل ایجاد کند و می دانیم که لازمه رشد اشتغال و تولید ثروت، دسترسی به بازار و فناوری های پیشرفته است.
- ما به دنبال ایجاد یک انقلاب اقتصادی در کشور هستیم. دولت دوازهم برنامه خود را براساس سیاست های نظام و با هدف ایجاد انقلاب اقتصادی طراحی کرده است. امروز ملل جهان باوجود فاصله ها و مشکلات سیاسی، در همسایگی هم قرار گرفته اند و نمیتوان توسعه پایدار و عادلانه ملی را بدون برنامه ای روشن از تعامل با جهان که در سند چشم انداز بر آن تأکید شده است، استوار ساخت. گذار از تحریم ها و برخورداری از توان بازدارنده دفاعی، نخستین گام در این مسیر بوده است.
- برجام نشانه حسن نیت ایران و تعامل بوده و اکنون با اعتماد به نفس و پشتوانه رأی مردم در چارچوب قانون اساسی با جهان تعامل می کنیم. کشور ما اگرچه از سر عزت مندی هزینه استقلال خود را می پردازد، اما هیچ گاه تحمیل انزوا را از سوی دشمنان نمی پذیرد و خواست بدخواهان در جهت دور نگه داشتن ایران از بهره گیری از تجربه های جهانی و حضور در عرصه بین الملل و تعامل با جهان را نمی پذیرد و ما نیز معتقدیم برجام، سند حسن نیت جمهوری اسلامی در ایجاد تعاملی سازنده با جهان است.
- هنوز تا رسیدن به قله بلند تأثیرگذار در منطقه و جهان فاصله داریم. اذعان داریم برای ساختن آینده ای که آرامش، امنیت و پیشرفت کشور باشد، ناگزیر بر اتکای توانمندی های مردم ایران هستیم.
- دولت یازدهم از طریق بازگرداندن ثبات اقتصادی و کاهش تورم و طرح تحول سلامت، گام های مؤثری در راستای رفع فقر و نابرابری برداشته است اما هنوز این اقدامات شایسته مردم نیست.
- مهار تورم، رشد اقتصادی، رفع فقر، سربلندی ایران در محافل بین المللی، دستیابی به بازار منطقه و جهان، رشد فضای آزاد و معنوی، دسترسی آسان به اطلاعات، آینده مطمئن، امکان فضای اظهارنظر و گفتوگو، در جریان امور کشور بودن، یکسان بودن در مقابل قانون حق مردم است. همه این حقوق جز با اعتدال و دوری از افراط و تفریط، اصالت دادن به قانون و فرهنگ قانون گرایی میسر نخواهد شد.
- دولت ها از ابتدای انقلاب خدمات فراوانی را ارائه کردند تا فاصله میان فقیر و غنی را کاهش دهند و در نتیجه این اقدامات نظام توانست نسبت درآمد 10 درصد غنی به 10 فقیر را از 25 برابر در سال 56 به 14 برابر در سال 94 کاهش دهد.
- نظام جمهوری اسلامی دستاوردهای مهمی برای رفع فقر داشته است. از ابتدای انقلاب تاکنون، دولت و دیگر نهادهای نظام خدمات گسترده ای را ارائه کرده اند تا رفاه عمومی و فرصت های پیشرفت به صورت عادلانه فراهم شود. وجود بیمه همگانی و اجرای طرح تحول سلامت، قدم های خوبی است که برداشته شده و با این حال همچنین وضعیت فقر زیبنده مردم و نظام جمهوری اسلامی نیست.
- فراتر از شعارهای رنگارنگ چاره ای جز برقراری جامعه عادلانه و اعتدالی نداریم که همانا نظام حمایت اجتماعی قدرتمند بدون فساد برای حمایت افراد جامعه در برابر سختی های زندگی است. تلاش دولت آن است که مردم به حقوق خود دست یابند.
- ما آموختیم جامعه ایرانی از نظر سبک زندگی دارای تنوع است و همه برداشت یکسانی از فرهنگ و هنر ندارند. این تنوع را باید به رسمیت شناخت و پاس داشت. همه حق دارند که خواستار توجه باشند تا توسعه متوازن و عادلانه در تمام کشور محقق شود.
- امیدوارم در پایان دولت دوازدهم شاهد کارنامه درخشان تری برای کاهش نابرابری باشیم.
- من بار دیگر در این محفل با عظمت، اعلام می کنم که با پایان انتخابات فصل همدلی آغاز شده و وقت آن است که همه با هم در سایه گفتوگو و اجماع، در سایه هم، نیروهای خلاق، کارآمدی نظام را ارتقا ببخشیم. دستانم را به سوی همه کسانی که به عظمت ایران می اندیشند، دراز می کنم و از آنها برای پیشرفت کمک میطلبم.