ایده قبل را به بررسی نکات مهم در طراحی رزومه اختصاص دادیم. در این ایده قصد دارم به بیان اهمیت بیان واقعیات و دوری از رویاپردازی یا به عبارت بهتر بیان عبارات دروغ بپردازم. در مثال قبل بحثی از شرکت کوچک ام کردم که با همکاری یک از دوستانم راه اندازی شده بود. علاوه بر فرآیند استخدام حسابدار که در ایده پیشین به بیان آن پرداخته و نتیجه را نیز بیان کردم (نگاه کنید به ایده شماره 20)، به سراغ استخدام تعدادی تحلیلگر بازار و مدیر بازرگانی رفتم.
نکته جالب در این میان آن بود که دو تا از رزومه های دریافتی حاوی ادعاهای جالبی بودند. یکی از آنها از سوی مردی 37 ساله ارسال شده بود که مدعی توانایی در کار با انواع نرم افزارهای کامپیوتری و همچنین انجام امور حسابداری بود. اگرچه یک حسابدار به طور معمول باید با نرم افزارهایی از قبیل اکسل آشنایی داشته باشد، با این حال ادعای تسلط بر برخی از نرم افزارهای عجیب که کاربردی در زمینه تخصصی و مورد نیاز ندارند، عجیب به نظر می رسد. اگرچه از فرد موردنظر حتی مصاحبه هم نگرفتیم، با این حال کنجکاو شده بودم تا از نحوه عملکرد واقعی این فرد اطلاع کسب کنم. با اندکی جست وجو فهمیدم که وی کارمند اخراجی یک از شرکت های دولتی است.
علت اصلی اخراج وی نیز عدم کسب امتیازات لازم در ارزشیابی سالانه بود. این به معنای آن است که این حسابدار حتی توانایی کار با نرم افزارهای معمولی را نیز نداشت.
هنگامی که قصد نوشتن ادامه ایده ای در زمینه طراحی رزومه را داشتم، فورا به یاد این ماجرا افتاده و شروع به نگارش مطلب کردم. در ادامه نتایج ناگواری را که عدم بیان واقعیت ها می تواند به همراه داشته باشد، بررسی خواهیم کرد.
1- در برگه های ثبت مشخصات و رزومه که توسط شرکت ها ارائه می شود، به طور معمول پرسش هایی نیز وجود دارد. این پرسش ها شامل دو دسته پر اهمیت و معمولی هستند. با این حال اگر گمان کرده اید که سوالات آسان از اهمیت کمتری برخوردار هستند، باید شما را ناامید سازم. در واقع این پرسش های ساده به منظور کنترل روند پاسخگویی شما است. بر همین اساس در پاسخگویی به سوالات فرعی به اندازه سوالات اصلی توجه به خرج داده و از بیان اطلاعات غلط خودداری کنید.
2- دیو دیویس، مدیرعامل شرکت RedFly، در مورد دروغ هایی که در رزومه ها درج می شود، اظهارنظر جالبی دارد. براساس صحبت های این مدیر موفق، رزومه های افراد در برخی موارد می تواند به مثابه اسناد حقوقی در دادگاه مورد استفاده قرار گرفته و موجب عواقب و پیگیری های ناخوشایندی شوند.
جمله معروف دیویس به این صورت است: «اغلب افراد در رزومه های خود دروغ هایی را جای می دهند. این امر طبیعی است. با این حال آنچه طبیعی نیست، عدم آگاهی این افراد نسبت به پیگرد حقوقی است که ممکن است گریبان گیرشان شود.»
3- استخدام در یک شرکت براساس ارائه رزومه بیشتر از آنکه به دلیل سوابق و توانایی های حرفه ای ربط داشته باشد، به نوع نگارش رزومه تان بستگی دارد. بر همین اساس مثال جالبی در میان مدیران وجود دارد: یک کارمند معمولی با رزومه خوب می تواند در گوگل هم استخدام شود. اما کارمند گوگل با یک رزومه بد بدون شک بیکار خواهد ماند.
4- نکته پایانی در مورد اهمیت تناسب شغل موردنظر با توانایی و تحصیلات شماست. در واقع راهکار شماره سه تنها در صورتی مؤثر است که شما حداقل مهارت و دانشی را در زمینه تخصصی موردنظر داشته باشید. در غیر این صورت هر رزومه ای را هم که برای شرکت ارسال کنید، در نهایت به هنگام مصاحبه حضوری همه چیز آشکار شده و وجهه شما خدشه دار خواهد شد.
5. یکی از مشکلات بزرگی که کارمندان و مدیران با آن دست وپنجه نرم می کنند، ارائه متناوب یک رزومه مشخص برای شرکت های مختلف و در طول سالیان متمادی است. اگر خلاصه بخواهم بگویم، از نظر علمی هر رزومه ای باید شش ماه یکبار به روز رسانی شود. در غیر این صورت کارایی خود را از دست داده و نمی توان روی کسب موفقیت براساس آن سرمایه گذاری کرد.
نکته ای که در اینجا باید به آن اشاره کرد، باور غلط بسیاری از کارمندان مبنی بر دشواری اصلاح رزومه است. در واقع تنها کاری که شما باید انجام دهید، اضافه کردن سابقه کاری جدیدتان به متن قبلی است. به همین سادگی.