صحبت از پرورش گل که می شود اغلب افراد به یاد مصرف آب بی رویه و هدررفت آن می افتند. البته در شرایطی که جهان با بحران کمبودآب روبه رو است، چنین طرز تفکری دلسوزانه و منطقی به نظر می رسد، اما موضوع اینجاست که اگر پرورش گل به شکل اصولی و حرفه ای انجام شود نه تنها برای کشورهای پرورش دهنده خسارت آمیز نیست، بلکه سودی بسیار خواهد داشت.
این صنعت زیبا و سودآور تنها در سال 2015 میلادی بالغ بر 31میلیارد دلار سود جهانی خلق کرده؛ سودی که حاصل دادوستد کشورهای واردکننده و صادرکننده است. اما بد نیست در این میان به تعداد بالای کارگران، کارمندان، کارآفرینان و تمامی نیروهای انسانی حاضر در پروژه های پرورش گل نیز اشاره کنیم؛ افرادی که چرخ صنعت تولید گل و گیاه را به حرکت درمی آورند و با اشتغال در این حوزه نرخ بیکاری کشورهای مختلف را کاهش می دهند.
از پرورش گل های زینتی تا گل خشک
شاید برمبنای آمارهای ذکر شده باشد که این روزها حتی افراد خانه دار هم بدشان نمی آید وارد فعالیت های پرورش گل و گیاه شوند و از این طریق کسب درآمد کنند. بین سال های 2000 تا 2010 میلادی بسیاری از خانواده های آمریکایی و استرالیایی به پرورش گل علاقه مند شدند، علت هم تقریباً مشخص بود؛رکود اقتصادی، کاهش درآمدهای خانوارها، در دسترس بودن زمین های بازی و حیاط های بزرگ و اندکی رویاپردازی.
اما بین صدها خانواده مشتاق برای پرورش گل و گیاه تنها تعداد اندکی از آنها موفق شدند به سود قابل قبولی دست پیدا کنند. از آن سال ها تاکنون، هر از گاهی تب و تاب پرورش گیاه در منازل بین مردم سراسر نقاط جهان رایج می شود؛ تب و تابی که مثل موج های کم رمقی هستند که پس از به راه افتادن در ساحل ناکامی خاموش می شوند.
اما مدتی است که نوعی متفاوت از صنعت پرورش گل بین اهالی ایالات آفتاب خیزآمریکا رایج شده که برخلاف روش های قبلی بی فایده به نظر نمی رسد؛ پدیده ای که به نام«everlastings» مشهور شده و این روزها مثل یک اپیدمی بین مردم سروصدا به پا کرده است.
اما موضوع از چه قرار است؟ پرورش گل های تازه، چیدن شان، انتقال شان به سردخانه یا فروشگاه های بزرگ و کوچک، فرآیندی سخت و زمان بر است. اما اگر ماجرا تنها محدود به زمان پس از قطع شاخه های گل محدود شود چطور؟ موضوع everlastings دقیقا به همین زمان مرتب است یعنی به آخرین دقایق عمر یک گل زنده و ورودش به دنیای گل های زینتی خشک شده.
تنها کافی است وقت آزاد و فضای کافی در اختیار داشته باشید و سپس یک قرارداد با مغازه دارهایی ببندید که در حوزه گل خشک فعالیت می کنند. از اینجا به بعد کار ساده می شود. شما مقادیری گل (بسته به فضایی که در اختیار دارید) می خرید و سپس زیر نورآفتاب یا با کمک دستگاه های حرارتی یا بادبزن های حرفه ای گل ها را خشک می کنید. بسیاری از مغازه دارها حاضرند بابت گل هایی که به شکلی مناسب و بدون تخریب خشک شده اند با قیمت پایه 8 دلار شروع به پرداخت کارمزد کنند؛ قیمتی که بالا به نظر نمی رسد، اما در تولید انبوه به ده ها برابر رقم مذکور خواهد رسید.
کالیفرنیایی ها پیشتازند
نگاهی به فهرست خریداران گل های خشک زینتی نشان می دهد عمده خریداران این کالا را عتیقه فروشی ها، رستوران ها، گالری ها و خرده فروشی های کالیفرنیایی تشکیل می دهند. علت این موضوع بیش از هرچیز به آفتاب خیز بودن این ایالت برمی گردد. اریک وودرایس، صاحب یکی از گالری های شناخته شده کالیفرنیا در این راستا می گوید: تولید گل های زینتی خشک جزو پول سازترین فعالیت های این روزها برای افرادی است که نه تخصص خاصی دارند نه مهارتی. تنها کافی است یک گلدان ساده را به چند شاخه گل خشک زیبا آراسته کنید تا مشتریانی که عمدتا گردشگر هستند برای خریدش صف بکشند. این همان برگ برنده ای است که باعث می شود تولیدکنندگان گل های خشک زینتی موفق شوند گاه برای یک دسته گل زیبا مبالغی افزون بر 150 دلار را طلب کنند.
اما اگر این کسب و کار تا این حد پول ساز است چرا باقی آمریکایی ها به آن روی نمی آورند؟ پاسخ به ابزار اولیه این کسب و کار، یعنی «گل ها» باز می گردد. مناطقی مثل آلاباما یا داکوتای شمالی در اغلب فصل های سال به طور ذاتی و خدادادی مستعد رشد انواع گل و گیاهان زیبا و دیدنی هستند.
بنابراین چیدن این گل ها، پرورش شان یا استفاده از آنها برای کسب درآمد به شکل کاملاً مجانی انجام می شود. طبیعت و آفتاب دو یار مهربان می شوند تا بسیاری از شهروندان این منطقه در روزهای آفتابی به تولید گل های زینتی بپردازند. اما وضعیت در همه جا یکسان نیست و البته همه نوع گل نیز خواهان ندارد.
ارتباط با نویسنده : paryabehnam66@gmail.com