اگر ایران یکسان سازی نرخ ارز را زمان سقوط قیمت نفت اجرا می کرد از مزایای آن بهره بیشتری می برد. ایران باید این طرح را هر چه زودتر کلید بزند، زیرا تفاوت نرخ رسمی و نرخ بازار ارز در ایران بیش از استاندارد 2درصد است.
به گزارش فارس به نقل از فایننشیال تریبون، کاتریونا پیورفیلد، یکی از کارشناسان ارشد صندوق بین المللی پول گفت که با توجه به اینکه دولت ایران بخش زیادی از پیش اقدامات لازم برای یکسان سازی نرخ ارز را انجام داده است این امکان وجود دارد که نرخ ارز در این کشور به زودی یکسان سازی شود.
وی تأکید کرد که نیمی از واردات ایران براساس نرخ ارز در بازار انجام می شود و قیمت کالاها نیز براساس نرخ ارز بازار انعطاف پذیر هستند.
بازار ارز بین بانکی نیز در ایران مجددا شکل گرفته و به همین دلیل نیز زیرساخت های لازم برای یکسان سازی زودهنگام نرخ ارز در ایران فراهم شده است.
وی که مسئولیت هیأت صندوق بین المللی پول را که اخیرا به ایران سفر کردند بر عهده داشت، گفت: این صندوق از ایران خواسته است تا نرخ ارز را یکسان سازی کند و شناوری آن را مدیریت کرده و بر همین اساس از مزایای آن استفاده کند.
صندوق بین المللی پول به صورت سالانه کارشناسان خود را به کشورهای عضو می فرستد تا سلامت اقتصادی آنها را مورد ارزیابی قرار دهند. این کارشناسان پس از بازگشت به مقر این صندوق گزارش خود را ارائه داده و مدیران ارشد صندوق بین المللی پول در دیدار با مقامات کشورهای عضو، توصیه های لازم خود را بر مبنای همین ارزیابی ها به آنها ارائه می دهند. ارزیابی اخیر که به مدت دو هفته در ایران صورت گرفت نشان داد که پس از توافق هسته ای و باز شدن برخی گره های اقتصاد ایران، روند خروج از رکود آغاز شده است.
در سفر کارشناسان صندوق بین المللی پول به ایران، آنها با مقامات بانک مرکزی، وزارتخانه ها و سازمان ها، بخش خصوصی، اتاق بازرگانی، سازمان های مردم نهاد، شرکت ها و نهادهای اجتماعی جلساتی را برگزار کردند. پیورفیلد، گفت: در سفر امسال تفاوت های اساسی در اقتصاد ایران نسبت به پارسال شاهد بودیم.
وی در ادامه گفته است درحالی که پارسال رشد اقتصادی ایران منفی بود، امسال شاهد تغییرات شگرف و رشد 6 تا 6.5 درصدی بودیم. این کارشناس اقتصادی معتقد است: در صورتی که ایران سیاست یکسان سازی نرخ ارز را در زمان سقوط قیمت نفت در بازار جهانی اجرا می کرد می توانست از مزایای آن بهره ببرد.
پیورفیلد ادامه داد: صندوق بین المللی پول بارها از ایران خواسته است تا یکسان سازی نرخ ارز را هر چه زودتر کلید بزند، چرا که تفاوت نرخ رسمی و نرخ بازار ارز در ایران بیش از استاندارد 2درصد است.
وی در پاسخ به این سوال که چرا صندوق بین المللی پول تاریخ معینی را برای یکسان سازی نرخ ارز در ایران تعیین نمی کند، گفت: ما تاریخی را معین نمی کنیم چرا که در آخر این دولت ایران است که تشخیص خواهد داد چه موقع بازار ارز ثبات داشته و به منابع بین المللی دسترسی کافی دارد تا بتواند از افزایش یکباره نرخ ارز جلوگیری کند و این سیاست را اجرا کند.
وی همچنین گفت که در سفر اخیر از مقامات ایرانی خواستیم تا بازار ارز را با افزایش قوانین مبادلات ارزی قانونمند کرده و با هدایت معاملات ارزی به سوی بانک ها به آنها شفافیت بیشتری ببخشند.