برداشته شدن تحریم ها و به نتیجه رسیدن برجام یکی از مهم ترین اتفاق های دولت یازدهم بود؛ اتفاقی که سبب شد امید ها نسبت به گسترش روابط تجاری با کشورهای خارجی به ویژه اروپا فراهم شود. در ادامه همین امید ها بود که دولت یازدهم گسترش سرمایه گذاری خارجی در کشور را مهم ترین راه حل در جهت بهبود اوضاع اقتصادی ارزیابی کرد؛ فرآیندی که با آمدن هیأت های مختلفی از کشورهای اروپایی شکل واقع گرایانه به خود گرفت.ثبت آمار جذب 58 میلیارددلار سرمایه خارجی در دوره دولت یازدهم نشان می دهد که دولت پس از برجام تا حدی توانسته در جهت سیاست جذب سرمایه های خارجی موفق عمل کند.
آمدن ترامپ به کاخ سفید سبب شد تا برخی سرمایه گذاران اروپایی که برای سرمایه گذاری در ایران خیز برداشته بودند پا پس بکشند و منتظر مشخص شدن تصمیم کاخ سفید شوند؛ مقوله ای که کارشناسان داخلی چندان قابل اعتنا ندانستند و اشاره کردند که این یک عقب نشینی مقطعی است و نگاه متفاوت اروپا به ایران سبب آمدن سرمایه گذاران به ایران خواهد شد.
پیش بینی ای که وقوع آن به طول نینجامید و آمدن هیأت های تجاری فرانسوی و فنلاندی به ایران همراه با هیأت دولت این کشور ها خبر از اصالت نظر این کارشناسان داشت. نظری که با نگاه خوشبینانه فعالان اقتصادی هیأت فنلاندی در گزارش پیش رو واقع گرایانه به نظر می آید.
***
جری آهونن:
ما نگران آینده نیستیم
جری آهونن (jyri ahonen) ،معاون مدیرعامل شرکت SISU معتقد است که آمدن ترامپ چیزی را تغییر نداده است و فنلاند و شرکت های متبوع آن براساس سیاست های امروز قدم برمی دارند.
از آنجا که متاسفانه مسائل سیاسی با اقتصادی در ایران گره خورده است، آیا با آمدن ترامپ به کاخ سفید شما نسبت به سرمایه گذاری در ایران دچار نگرانی نیستید؟
من در این حوزه تخصصی ندارم ولی فکر نمی کنم این موضوع تغییری در سیاست تجاری میان ایران و فنلاند ایجاد کند. موضوعی که برای ما اهمیت دارد شرایط امروز است و تا اتفاقی نیفتاده به آن اهمیت نمی دهیم و سیاست های مان را براساس احتمالات تغییر نمی دهیم.
این به آن معناست که شما نگرانی بابت بازگشت تحریم ها درباره ایران ندارید؟
ما همواره با ایران ارتباطات تجاری داشته ایم. هرچند که برداشتن تحریم ها شرایط را بهتر کرده است و من به همین دلیل خوشحالم که فضا برای گسترش روابط با ایران باز و فراهم است. ما نسبت به شرایط فعلی احساس رضایت داریم و نگران بازگشت تحریم ها نیستیم. اکنون شرایط خوبی در فضای ارتباطات تجاری با ایران فراهم است و ما نیز سعی می کنیم از این شرایط بهره ببریم و روابط خود را با ایران گسترش دهیم.
اگر سیاست های جدید کاخ سفید سبب شود که تحریم های جدیدی علیه ایران اعمال کنند، شما شرایط را چگونه ارزیابی می کنید و قراردادهای تجاری که با ایران دارید چه سرنوشتی پیدا می کند؟
فکر نمی کنم شرایط فعلی به گونه ای باشد که کاخ سفید بتواند دست به چنین کاری بزند. هر چند که آینده قابل پیش بینی نیست.
شنیده ا م که معاون امور اقتصادی شما به گسترش روابط تجاری ایران و فنلاند در حوزه معدن تاکید داشت و اشاره به خصوص او بر کشف معادن جدید در ایران بود.با توجه به اینکه حوزه کاری شرکت شما در حوزه معدن است، وضعیت سرمایه گذاری را در حوزه معدن در ایران چطور ارزیابی می کنید؟
به نظرم ایران پتانسیل های بسیار بالایی در حوزه صنعت معدن دارد. ما راه حل های بسیار موثری در ایجاد افزایش سود در حوزه تولید در صنعت معدن داریم. در فنلاند ما توانسته ایم از توانمندی های خود در حوزه معدن به نحو احسن استفاده کنیم و این توانمندی ها به افزایش استخراج و کشف معادن انجامیده است. اکنون ایران با پتانسیل هایی که دارد می تواند به کمک ما برای افزایش پتانسیل های کشف و توسعه تولیدات معدنی خود تکیه کند.
تمرکز سیاست فعلی ایران بر کشف و توسعه معادن است. این تمرکز از آنجایی می آید که ایران دارای ذخایر معدنی بسیاری است، فنلاند و شرکت شما چگونه می تواند ایران را در جهت رسیدن به این هدف یاری دهد؟
یکی از سیاست های فنلاند نیز ورود به حوزه معدن و توسعه سرمایه گذاری در حوزه معادن در سراسر دنیاست. فنلاند در حوزه معادن از تکنولوژی بسیار بالایی برخوردار است و این برای ایران می تواند فرصت خوبی ایجاد کند تا با انتخاب بهترین شرکت های تکنولوژی و حمل و نقل در حوزه معدن روند کشف و توسعه معادن خود را تسریع کند. شرایط جغرافیایی ایران و توان تکنولوژیک فنلاند در کنار یکدیگر می تواند سبب توسعه صنعت معدن میان این دو کشور شود.
یکی از موانع مهمی که در راه سرمایه گذاری و توسعه تجارت میان ایران و اروپا وجود دارد نبودن راه هایی برای انتقال سرمایه است؛ اتفاقی که ناشی از نبودن ارتباطات بانکی میان ایران و اروپاست. با وجود این مانع شرایط تجارت با ایران را چگونه ارزیابی می کنید؟
بعد از برجام فکر می کنم سیاست های متعددی در جهت بهبود شرایط در حال شکل گیری است. اکنون شرایط برای صادرات بسیار تسهیل شده است و از آنجا که مقوله صادرات به ایران برای اروپا بسیار اهمیت دارد تلاش های بسیاری برای ایجاد ارتباط با بانک های ایرانی صورت گرفته است. بنابراین فکر می کنم شرایط رو به بهبود و تجارت با ایران امکان پذیر است.
شما اکنون پروژه ای را در ایران آغاز کرده اید یا همچنان در حال بررسی و یافتن شریک تجاری هستید؟
نه ما از خیلی وقت پیش با ایران پروژه هایی را انجام داده ایم و تکنولوژی مدنظر شریک های تجاری خود را به ایران منتقل کرده ایم؛ تجارتی که بسیار راضی کننده و امیدوار کننده بوده است. در نهایت فکر می کنم شرایط سرمایه گذاری در ایران بسیار جذاب است و شرایط جغرافیایی ایران در حوزه معدن بسیار اهمیت دارد و ما علاقه مند حضور در ایران و همکاری در حوزه معدن هستیم.
***
سکو لیوکسیا:
تحریم ها مانع روابط تجاری ما نبوده اند
سکو لیوکسیا (saku liuksia) مدیر برنامه ریزی شرکتEXPORT FINLAND معتقد است که روابط تجاری ایران و فنلاند اکنون بسیار نزدیک است و هیچ گاه حتی در زمان تحریم ها نیز این روابط قطع نشده است.
با توجه به اینکه شما یک شرکت صادرات تکنولوژی هستید، شرایط ایران را برای سرمایه گذاری چگونه ارزیابی می کنید؟
وضعیت ایران بسیار امیدبخش است. طی مدت زمان حضورمان در ایران، در حال بررسی شرایط سرمایه گذاری در این کشور و به دنبال آن هستیم که ببینیم چه موانع و منافعی وجود دارد تا بر پایه آن وارد بازار ایران شویم، اما در همین مدت کوتاه شرایط بسیار امیدوار کننده به نظر می آید و با توجه به برخوردی که با شرکت های مختلف و طرف های ایرانی داشته ام، نگرش بسیار خوبی نسبت به سرمایه گذاری در ایران پیدا کرده ام. بانک های فنلاندی نیز اکنون در ایران فعال هستند.
با آمدن ترامپ به کاخ سفید برخی سرمایه گذارانی که تمایل داشتند وارد بازار ایران شوند دچار نگرانی شده اند و ورودشان را به بازار ایران به تعویق انداخته اند. شما در این حوزه نگران نیستید؟
خیر، ما امیدواریم که مشکلی در این حوزه ایجاد نشود. اگر ما بخواهیم با چند کشور وارد مذاکره شویم، ایران جزو اولویت های ما است. برنامه ما ماندن در ایران و گسترش ارتباط تجاری با ایران است. شرکت های زیادی سال هاست که با ایران در حال همکاری هستند و تحریم ها نیز مانعی بر سر این همکاری نبوده است. این نشان می دهد که ما تمایل داریم در ایران بمانیم و سرمایه گذاری در ایران را توسعه دهیم. شرایط امروز تنها باعث بهبود این ارتباط شده است.
کارشناسان اقتصادی معتقدند که تفکر اروپایی ها بعد از برجام نسبت به ایران تغییر کرده است و اگر کاخ سفید هم بخواهد که به پیش از برجام بازگردد اروپا این بازگشت را نخواهد داشت. ارزیابی شما از این نظر چیست؟
خیلی سخت است که در این باره بخواهم نظر کلی بدهم. من در حوزه سیاست سررشته ندارم و تنها سیاست های یک شرکت فنلاندی را هدایت می کنم. سیاست چیزی نیست که بتوان راحت درباره آن صحبت کرد و یک مقوله غیر قابل پیش بینی است. بنابراین نمی توانم درباره این موضوع نظری بدهم.
شما به فعالیت بانک های فنلاندی در ایران اشاره کردید، موردی که معاون اقتصادی شما نیز به آن اشاره کرد. آیا اکنون بانک های فنلاندی در ایران فعال هستند و مشکلات مربوط به جابه جایی سرمایه میان ایران و فنلاند اکنون مرتفع شده است؟
تا آنجایی که من خبر دارم این اتفاق افتاده است. بانک ها و کارشناسان بانکی ما اکنون با ایران وارد همکاری شده اند و با چیزی که من در این سفر دیده ام فکر می کنم شرایط همکاری بهتر شود و گسترش پیدا کند. فکر می کنم اتفاق های مثبتی در حال وقوع است. بانک های ما به زودی در ایران فعالیت خود را آغاز می کنند و شرایط نسبت به گذشته بهتر خواهد شد.
شما اشاره کردید به پتانسیل های موجود در ایران، بر این اساس آینده روابط تجاری ایران و فنلاند را چگونه ارزیابی می کنید؟
من پتانسیل های بالایی در سر راه همکاری ایران و اروپا می بینم. اکنون ایران و فنلاند روابط تجاری بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند. با اتفاق هایی که از سال گذشته تاکنون نیز رخ داده است فکر می کنم این شرایط هر روز بهتر و بهتر خواهد شد.