آیا شبکه های اجتماعی در خدمت کسب وکار شما هستند؟ بسیاری از ما فقط به این دلیل که فعالیت بازاریابی در شبکه های اجتماعی از سوی بسیاری از برندهای بزرگ دنبال می شود، به این حوزه وارد شده ایم. به این ترتیب در پایان روز تردیدهای بسیار زیادی در مورد ارزش بازاریابی مبتنی بر شبکه های اجتماعی و هزینه های آن داریم. براساس گزارشی از سوی سایت تحلیلی LSA Insider شمار بالایی از صاحبان کسب وکارها در عین حال که به اهمیت شبکه های اجتماعی واقف هستند، نگرانی های اساسی در مورد بازگشت سرمایه گذاری (ROI) برندشان در این حوزه دارند.
در این گزارش 57درصد از صاحبان کسب وکارهای کوچک و متوسط شبکه های اجتماعی را به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای بازاریابی برندشان قلمداد کرده اند. به عبارت دیگر، در این مطالعه نزدیک به 30درصد از شرکت کنندگان شبکه های اجتماعی را مهم ترین ابزار بازاریابی شرکت خود عنوان کرده اند. نکته جالب اینکه 66درصد از شرکت کنندگان در مطالعه پژوهشی LSA Insider علی رغم تایید اهمیت شبکه های اجتماعی در فرآیند بازاریابی به بیان عدم اعتمادشان به الگوی بازاریابی خود در شبکه های اجتماعی پرداخته اند.
در این مقاله من قصد بررسی نحوه ارتقای تاثیرگذاری بازاریابی برندها در شبکه های اجتماعی را دارم. در ادامه علاوه بر بررسی آماری و کیفی دلایل علاقه مندی کاربران به شبکه های اجتماعی، هفت گام موثر برای بهبود الگوهای بازاریابی برندها را مطالعه خواهیم کرد.
کاربران در شبکه های اجتماعی چه چیزی را دوست ندارند؟
ما در سایت All Business مطالعه کوچکی را در مورد دلایل علاقه مندی و نفرت مردم به شبکه های اجتماعی انجام داده ایم. نتایج این بررسی نوع نگاه بسیاری از صاحبان کسب وکارها را به مقوله شبکه های اجتماعی و بازاریابی در آنها تغییر خواهد داد. به نکات ذیل توجه کنید:
• 39درصد از مردم نسبت به کاربردهای شبکه های اجتماعی ابراز امیدواری کرده اند. با این حال نگرانی اصلی آنها وجود پلتفرم های گوناگون است. به این ترتیب شمار بالایی از مردم در انتخاب پلتفرم اصلی برای فعالیت دچار تردید هستند.
مطلب مرتبط: تمرکز بر تأثیرگذار نامناسب؛ مشکل اصلی بازاریابی تأثیرگذار
• 36درصد از کاربران اعلام کرده اند از تغییر مداوم الگوریتم شبکه های اجتماعی خسته شده اند. به همین دلیل دیگر توجه چندانی به محتوای تبلیغاتی و بازاریابی در این پلتفرم ها ندارند. در نتیجه الگوهای قدیمی بازاریابی دیگر تاثیری روی این دسته از کاربران نخواهد داشت.
• 31درصد از مردم عنوان کرده اند که به طور کلی شبکه های اجتماعی را درک نمی کنند. در اغلب موارد این افراد شبکه های اجتماعی را بیش از اندازه پیچیده قلمداد کرده اند.
• 19درصد از مردم معتقدند که در شبکه های اجتماعی محتوای خلاف سلیقه شان دریافت می کنند، اما از دلیل اصلی نمایش چنین محتواهایی مطلع نیستند.
چگونه از هدر دادن وقت در شبکه های اجتماعی جلوگیری کنیم؟
بدون تردید بازاریابی در شبکه های اجتماعی برای هر کسب وکار ضروری است. با این حال فرآیند بازاریابی نیازی به اذیت کاربران و دلسرد ساختن شان ندارد. در ادامه این مقاله من به بررسی هفت گام موثر در راستای بازاریابی موفق و تاثیرگذار در شبکه های اجتماعی خواهم پرداخت.
1. تعریف اهداف مشخص برای فعالیت مان در شبکه های اجتماعی
بسیاری از افراد در شبکه های اجتماعی به دنبال افزایش لایک و کامنت پست های خود هستند. با این حال برندها به دلیل ماهیت تجاری فعالیت شان باید به سراغ اهدافی وسیع تر از مقدار مشخصی لایک و کامنت باشند. اهداف هر برند باید با توجه به ماهیت کسب وکار و نوع محصولاتش تعریف شود. آیا شما به دنبال افزایش آگاهی دامنه مشخصی از افراد پیرامون برندتان هستید؟ شاید هدف شما افزایش بازدید افراد علاقه مند به کسب وکارتان از سایت رسمی شرکت تان است؟ آیا قصد دارید کاربران با مشاهده محتوای شما در شبکه های اجتماعی نسبت به ماهیت محصولات و خدمات تان کنجکاو شوند؟ آیا به دنبال بهبود وضعیت رابطه برندتان با مشتریان هستید؟
خوشبختانه تمام اهدافی که در سطر قبل بیان شد، از طریق شبکه های اجتماعی قابل دسترسی است. نکته مهم در این میان خلق تعریفی دقیق از اهداف مان است. به این ترتیب در تمام طول مدت بازاریابی مسیر کلی را گم نخواهیم کرد.
2. اندکی بررسی را در دستور کار قرار دهید
بدون تردید در دنیای بازاریابی الگوهای بسیار متنوعی برای بازاریابی در شبکه های اجتماعی وجود دارد. با این حال برند ما نیازی به پیروی از تمام الگوها ندارد. اگر به دنبال تاثیرگذاری روی نسل جوان هستیم، بی شک اسنپ چت و محتوای دارای طیف رنگ شاد بهترین شیوه برای ما خواهد بود. در عین حال اگر در زمینه IT فعالیت داشته باشیم، دیگر اسنپ چت به ما کمکی نمی کند. یکی از بهترین شیوه ها برای شناخت پلتفرم مناسب برای برندمان بررسی نحوه عملکرد رقبای مان است. سپس به سراغ بررسی نوع مخاطب حاضر در هر کدام از پلتفرم های مد نظرمان خواهیم رفت. این کار تصویری واضح از نحوه فعالیت دیگر رقبای مان در شبکه های اجتماعی به ما خواهد داد. یکی از منابع مناسب برای دسترسی به اطلاعات در زمینه بازاریابی در شبکه های اجتماعی آژانس Pew Research است. این موسسه در زمینه گردآوری اطلاعات اینترنتی و آنلاین مناسب برای برندهای مختلف فعالیت دارد. علاوه بر این با نگاهی به مطالب سایت Social Media Examiner و Social Media Explorer به مقاله های کاربردی و مناسبی در زمینه ترسیم الگوی بازاریابی برای کسب وکارهای مختلف برخواهیم خورد. اگر به دنبال فهم اینکه مخاطب هدف تان در کدام پلتفرم بیشتر فعالیت دارد، هستید، حتما به این سایت ها مراجعه کنید.
بدون تردید ما فرصت کافی برای حضور در همه شبکه های اجتماعی را نداریم. به همین دلیل باید به سراغ نمونه هایی برویم که مخاطب هدف مان بیشترین فعالیت را در آنها دارد.
3. جلب توجه با تصاویر
در شبکه های اجتماعی عکس ها، تصاویر گرافیکی و ویدئوها توجه بیشتری را به خود جلب می کند. فرقی ندارد که موضوع اصلی کسب وکار شما چیست، تلاش تیم بازاریابی شما باید در راستای افزودن شمار قابل توجهی تصویر به اکانت برندتان در شبکه های اجتماعی باشد. بدون تردید در این میان تولید یا یافتن تصویر برای برخی از کسب وکارها ساده تر است. به عنوان مثال یک برند فعال در زمینه پرورش و فروش حیوانات خانگی به طبع ایده های بصری بسیار بهتری در مقایسه با شرکت تولید شیر خواهد داشت. یافتن ایده برای به اشتراک گذاری در قالب تصویر ساده است. به عنوان مثال اگر در زمینه IT فعالیت دارید، تصاویر جذابی از پشت صحنه کسب وکارتان به همراه اینفوگرافی های حاوی اطلاعات مهم پیرامون موضوعات مهم دنیای IT طراحی کنید. یک ایده مناسب برای شرکت های IT راه اندازی آرشیو تصاویر استاک رایگان است. به این ترتیب شمار بالایی از کاربران برای یافتن تصاویر مورد نظرشان به سراغ آرشیو شما خواهند آمد. به علاوه در بسیاری از پست های کاربران تصاویر شما به نمایش در می آید.
4. ایجاد جامعه ای پیرامون برندمان
شبکه های اجتماعی فقط در مورد راه اندازی و بهبود وضعیت برندمان نیست. در حقیقت، پیگیری صرف اهداف تجاری بسیاری از مخاطب های ما را ناامید خواهد کرد. به جای استفاده از چنین الگوهای قدیمی و ناکارآمدی باید به سراغ استراتژی های نوین باشیم. یک ایده مناسب در این میان تلاش برای ترغیب کاربران برای صحبت هرچه بیشتر در مورد برندمان است. وقتی گفت وگو پیرامون برندمان شکل بگیرد، کاربران علاقه مند یکدیگر را پیدا خواهند کرد. این امر زمینه اصلی برای ایجاد یک جامعه کوچک پیرامون برندمان را فراهم می کند. در این مرحله برند ما نیز باید وارد عمل شود. این کار از طریق برقراری ارتباط با کاربران، پاسخگویی سریع به پرسش های آنها و از همه مهم تر مشارکت در گفت وگوهای آنها در قالب گروه ها و صفحات اختصاصی صورت می گیرد.
اگر به دنبال جذاب سازی هرچه بیشتر جامعه کوچک برندتان هستید، مسابقه های جذاب را نیز در دستور کار قرار دهید. به طور معمول برای ترغیب کاربران به شرکت در این مسابقه ها باید جایزه ای ارزشمند برای افراد برنده تعیین کنید. پیشنهاد من در اینجا تعیین محصولات برندتان به عنوان جایزه افراد برنده است. به این ترتیب هم توجه مخاطب را جلب خواهید کرد و هم محصولات تان را به آنها معرفی می کنید.
5. سرمایه گذاری روی تبلیغات در شبکه های اجتماعی
اگر شما نیز گمان می کنید جلب توجه کاربران در شبکه های اجتماعی بسیار دشوار شده است، در این زمینه تنها نیستید. براساس تجربه بسیاری از برندها امروزه کاربران بسیار سخت تر از هر زمان دیگری به محتوای برندها توجه می کنند. به این ترتیب عرصه برای فعالیت ارگانیک برندها به منظور دریافت توجه بیشتر تنگ شده است. در چنین شرایطی سرمایه گذاری روی تبلیغات در شبکه های اجتماعی ایده چندان بدی به نظر نمی رسد. خبر خوب در این میان عدم نیاز به اختصاص هزینه های بالا برای تبلیغ برندمان در شبکه های اجتماعی است. درست به همین دلیل بسیاری از برندها توجه ویژه ای به این بخش دارند. همچنین به لطف الگوریتم تازه بسیاری از شبکه های اجتماعی دیگر نیازی به تبلیغات توده ای با هزینه بالا نیست. در عوض با تعیین ویژگی های مخاطب هدف به راحت ترین شیوه ممکن محتوای مورد نظرمان را به دست آنها خواهیم رساند. این الگو علاوه بر اینکه هزینه بسیار کمی برای برندها در بر دارد، میزان تاثیرگذاری به مراتب بیشتری را نیز ارائه می کند. به عنوان مثال، شما می توانید تبلیغات فیس بوکی را انتخاب کنید. در این میان یک گزینه جالب تعیین طیف کاربران مورد نظر برای نمایش محتوای مان است. با این کار محتوای تبلیغاتی شما فقط برای کاربران دارای پسندها، علایق و مطالب همسو با مشتریان ایده آل تان به نمایش در خواهد آمد.
یکی از نکات مهم درخصوص تبلیغات در شبکه های اجتماعی تلاش برای نمایش آن به مخاطب هدف است. این کار از آن روی اهمیت دارد که نمایش محتوا به کاربران غیر علاقه مند به کسب وکار ما موجب شکل گیری ذهنیت منفی از برندمان پیش آنها خواهد شد. با استفاده از امکانات شبکه های اجتماعی به منظور شخصی سازی تبلیغات مان برای کاربران دیگر چنین مشکلاتی پیش نخواهد آمد.
6. در صورت نیاز از دیگران کمک بگیرید
خوشبختانه امروزه نرم افزارهای کمکی بسیار زیادی برای مدیریت بهینه شبکه های اجتماعی وجود دارد. ابزارهایی نظیر Hootsuite، Buffer و Sprout Social توانایی انجام کارهای بسیار زیادی برای برندها را دارند. با استفاده از این ابزارها تیم های بازاریابی اطلاعات مورد نیاز خود را در قالبی کاربردی و یکجا دریافت خواهند کرد. مشکل مشاهده آمارهای کاربردی در شبکه های اجتماعی همیشه یکی از دغدغه های بازاریاب ها بوده است. دلیل اصلی آن نیز ضرورت مراجعه به صفحات مختلف برای دریافت این اطلاعات بود. اکنون با توجه به عرضه ابزارهای کمکی دیگر چنین نگرانی هایی وجود نخواهد داشت.
بدون تردید فعالیت در شبکه های اجتماعی در یک پلتفرم خاص خلاصه نمی شود. بر این اساس تیم های بازاریابی معمولا در چند شبکه اجتماعی متفاوت فعالیت دارند. مشکل اصلی فعالیت در شبکه های اجتماعی مختلف دشواری های مدیریت همه آنها به صورت واحد است. خوشبختانه در اینجا نیز ابزارهای کمکی به برندها یاری می رسانند. بر این اساس با استفاده از ابزاری نظیر Hootsuite بازاریاب ها داشبوردی واحد برای مدیریت تمام اکانت های برندشان در شبکه های اجتماعی مختلف دریافت خواهند کرد.
مطلب مرتبط: 10 نکته مهم بازاریابی تاثیرگذاری در سال جدید
7. دسترسی به نتایج کار
وقتی ما مشغول فعالیت بازاریابی در شبکه های اجتماعی هستیم، حجم وسیع کارها به راحتی ما را از بررسی نتیجه کارمان باز خواهد داشت. اشتباه بسیاری از برندها درست در همین نقطه رقم می خورد. بر این اساس آنها به جای توجه به نتیجه کارشان دائما در تلاش برای تولید محتوا بازاریابی هستند. اگر ما نسبت به میزان تاثیرگذاری و موفقیت محتوا و کمپین مان روی مخاطب آگاهی نداشته باشیم، چگونه می توان روند رو به رشدی را برای برندمان ترسیم کنیم؟
امروزه اغلب شبکه های اجتماعی آمارهای مناسبی را در مورد میزان تاثیرگذاری محتوای ما روی کاربران و پسند آنها ارائه می کند. بررسی مداوم این آمارها به برندها در راستای فهم میزان موفقیت شان در دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده کمک خواهد کرد.
اگرچه در برخی موارد به نظر می رسد شبکه های اجتماعی به تسخیر برندهای بزرگ در آمده، اما کسب وکارهای متوسط و کوچک نیز میدان فعالیت خود را دارند. بر این اساس 86درصد از کسب کارهای کوچک در سال 2019 به دنبال پیگیری برنامه مشابه سال گذشته شان هستند. این به معنای توجه هرچه بیشتر برندها به اهمیت بازاریابی در شبکه های اجتماعی است.