29 شهرک صنعتی در خوزستان قرار دارند اما به گفته صنعتگران فعال در این شهرکها در بهترین حالت فقط 50 درصد از این شهرکها فعال هستند. خوزستان را میتوان یکی از بزرگترین استانها در زمینه جادادن شهرکهای صنعتی دانست، 29 شهرک صنعتی در این استان مستقر هستند که با توجه به پتانسیل صنعتی موجود در این منطقه وجود این تعداد شهرک صنعتی، در این استان طبیعی است. اما زمانی این عدد میتواند بهعنوان آماری در کارنامه موفقیت صنعتی کشور جای گیرد که همه این شهرکها فعال باشند.
اهواز شش، آبادان سه، دزفول سه، شوشتر دو و اندیمشک دو شهرک صنعتی را در خود جای دادهاند و ایذه، شادگان، باغملک، بهبهان، خرمشهر، ماهشهر، رامهرمز، سوسنگرد، شوش، مسجدسلیمان و هندیجان هریک دارای یک شهرک صنعتی هستند. اما آنگونه که شواهد نشان میدهد، شهرکهای صنعتی مستقر در خوزستان شرایط خوبی ندارند.
سرخی سیلی بر صورت تولیدکنندگان خوزستانی
علی کرانی، رییس هیات امنای شهرک صنعتی شماره یک اهواز، در این زمینه به «فرصت امروز» میگوید: «وقتی مناطق نفتخیز، نیروگاهها و فولادسازان در این استان مستقر هستند، حداقل نباید مشکل اشتغال در این استان وجود داشته باشد. واقعیت این است که بیشتر شهرکهای ما با نیمه ظرفیت فعالیت میکنند و این فعالیت هم به دلیل اجبار است. تولیدکنندگان خوزستانی با سیلی صورت خود را سرخ میکنند.»
او میافزاید: «علت اینکه تولیدکنندگان فعال با همان نیمه ظرفیت به فعالیت خود ادامه میدهند صرفا حفظ اشتغال در این منطقه است. بسیاری از شهرکهای صنعتی خوزستان نیمه فعالند و اکنون 50 درصد شهرکهای صنعتی اهواز خالی هستند.» محمدی احمدزاده، مدیرعامل شرکت رادیاتور درخشان جنوب که در شهرک صنعتی شماره دو اهواز مستقر است نیز درباره وضعیت شهرکهای صنعتی استان خوزستان اظهار میکند: «شهرکهای صنعتی جنوب با ظرفیت کمی در حال فعالیت هستند. ساختوساز بخشی از این شهرکها به دلیل شرایط اقتصادی کشور نیمهکاره رها شده است. بخش دیگری از کارخانهها نیز با کمتر از 50درصد فعالیت میکنند مثلا کارخانه خود ما با 20 درصد ظرفیت در حال فعالیت است.»
80 درصد شهرکهای صنعتی خرمشهر تعطیل است
فقط شهرکهای صنعتی اهواز نیستند که به این سرنوشت نصفه و نیمه دچار شدهاند، بلکه پیش از این نیز درباره شهرک صنعتی خرمشهر گفته میشد که این شهرک تقریبا در تعطیلی به سر میبرد و اکنون رییس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی خرمشهر با آماری که ارائه میدهد تقریبا این حرف را تایید میکند. احمد شریفات در گفتوگو با «فرصت امروز» درباره وضعیت شهرک صنعتی خرمشهر میگوید: «80 درصد شهرک صنعتی خرمشهر تعطیل و فقط 20 درصد این شهرک فعالیت دارد البته شرکتهای فعال نیز با 30 درصد ظرفیت خود و فقط در یک شیفت فعالیت میکنند.»
جای پای ندادن یارانه تولید در تعطیلی شهرکهای صنعتی
خوزستان با داشتن این تعداد شهرک صنعتی و وجود صنایع بزرگی همچون فولاد، نیروگاهها و صنایع نفتی در این منطقه یکی از قطبهای صنعتی کشور به شمار میرود اما حال و روز تولیدکنندگان حاضر در این استان خوب نیست، بهویژه تولیدکنندگانی که در شهرکهای صنعتی مستقر هستند. در این شرایط این پرسش مطرح میشود که چه عواملی شرایط را برای صنعت خوزستان هر روز بدتر از دیروز میکند؟
شریفات در پاسخ به این پرسش اظهار میکند: «صنعتگران حاضر در خرمشهر به دلیل بالا رفتن تعرفه آب و برق و قیمت حاملهای انرژی متحمل ضرر شدند. قرار بود که دولت تسهیلاتی برای افزایش حاملهای انرژی در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد اما هیچیک از بخشنامههایی که دولت برای تولیدکنندگان صادر کرده بود، در بانکها اجرایی نشد.» کرانی نیز در این زمینه بیان میکند: «متاسفانه سفارشهایی که در داخل استان امکان ساخت آنها وجود دارد، به تولیدکنندگان استانی داده نشده و به خارج از استان سفارش داده میشود و همین موضوع باعث کاهش سفارشات تولیدکنندگان شده است.»
همچنین احمدزاده با اشاره به اینکه سفارشهای شرکتهای دولتی به تولیدکنندگان کم شده است، میگوید: «بودجه شرکتهای دولتی پایین آمده و در نتیجه میزان واگذاری کار نیز کم شده است. از سوی دیگر متاسفانه اولویت در دادن سفارش به تولیدکنندگان بومی نیست، بلکه طبق قانون مناقصات سفارش داده میشود. سود بالای تسهیلات نیز موجب شده تا تولیدکنندگان نتوانند از آنها استفاده کنند و تحریمها هم دلیل دیگری بر این کاهش فعالیت است زیرا بسیاری از مواد اولیه مورد نیاز تولیدکنندگان در کشور نیست.»
طبق اظهارنظر رییس مجمع نمایندگان خوزستان، این استان رتبه دوم بیکاری را در کشور دارد. اهواز 27 درصد، مسجد سلیمان 47 درصد و سوسنگرد با 40 درصد سهم بالایی را از میزان بیکاری در کشور به خود اختصاص دادهاند آماری که با ظرفیتهای صنعتی موجود در این استان در تضاد است. اکنون درصد قابل توجهی از صنایع این استان در حال خاک خوردنند در حالیکه با اعمال سیاستهای درست میتوان به تبدیل شهرکهای صنعتی به خوشههای صنعتی اشاره کرد که میتواند تاثیر چشمگیری در فعال شدن صنایع این استان داشته و به کم شدن آمار بیکاری نیز کمک کند.