فاکتورهای زیادی را میتوان در مرگ یک کسبوکار مقصر دانست. بعضی جاها این نبود علاقه و تمایل از سوی مشتری است که کسبوکار را زمین میزند، حال آنکه در جایی دیگر تاکتیکهای اشتباه در بازاریابی، وضع کسبوکار را به جاهای باریک میکشاند. اما شاید مهمترین دلیل شکست این روزهای بسیاری از استارتاپها و کسبوکارهای نوپا نداشتن آگاهی کافی درباره مدیریت مالی کسبوکار است. سرمایهگذاریهایی که با اشتباههای گوناگون مالی به مشکلات زیادی برمیخورند.
مارک پرایس، نویسنده حوزه کسبوکار و مدیر عملیات شرکت ExpertBusinessAdvice در این باره میگوید: «در بسیاری از نمونهها، اشتباههای مالی نتیجه برنامهریزی ضعیف در بخش مالی و در مرحله شروع کسبوکار است.»
آقای پرایس که خود یک کارآفرین است میداند که افتادن در دام این بیبرنامگیها چقدر آسان و رهایی از آنها تا چه اندازه سخت است. به گفته آقای پرایس کارآفرینها قیمتها و هزینههای واقعی در هنگام راهاندازی کسبوکار را چندان جدی نمیگیرند. در نتیجه با دردهای در حال رشد کار خود را آغاز کرده و همینطور ادامه میدهند. دردهایی که با بودجههای نامناسب دردناکیشان بیشتر شده و در کسبوکار رخنههای سختی را پدید میآورند. او که یکی از نویسندگان کتاب «اصول مالی کسبوکار» است، در این رهگذر به بیان پنج اشتباه رایج مدیریتی از سوی صاحبان کسبوکار پرداخته و راههایی را برای پیشگیری از این اشتباهات پیش روی صاحبان کسبوکارها میگذارد.
نداشتن نقدینگی کافی بهعنوان پسانداز
کارآفرینان میدانند که احتمالا در آینده برای سرمایهگذاری در مجموعهای از کسبوکارهای خود نیاز به پول دارند اما ممکن است چندین ماه طول بکشد تا به درآمد ثابت برسند. به همین خاطر در حالی کار خود را آغاز میکنند که پول نقد کافی برای خرج کردن داشته باشند، با فکرهای احمقانهای چون «پول به نحوی خواهد آمد» خودتان را گول نزنید.
وابستگی بیش از حد به قرض، وام و پول دیگران
صاحبان کسبوکار برای راهاندازی کار خود روی وام و قرض حساب ویژهای باز میکنند. این کار بالذات خوب است اما وابستگی بیش از حد به این نوع پول دردسرآفرین خوهد بود. سودی که سالانه روی این وامها میآید معمولا بسیار بالا و گاهی کمرشکن است. راه تامین مالیتان چه وام باشد، چه تزریق سرمایه و چه سرمایه عامل تلاش کنید آنقدر زیر دین نروید که نتوانید از پسش برآیید.
نبود مرزبندی میان منابع مالی شخصی و کاری
خیلی وسوسهانگیز است که مرزی برای منابع مالی و شخصی نداشته باشید اما هرگز تسلیم این وسوسه نشوید. جدایی منابع مالی کسبوکار از همتای شخصی خود باعث میشود تا کار حسابرسی و بودجهبندی بسیار راحتتر شده و محاسبه سود و ضررهای واقعی برای کسبوکار سادهتر از پیش شود.
از سودهای شخصی نگذشتن
در مراحل ابتدایی کسبوکار بازگرداندن تمام سود حاصل از کار به چرخه کسبوکار تصمیم سختگیرانهای به نظر میرسد اما گذر نکردن از سودهای شخصی میتواند به منابع مالی شخصی و نیز جایگاه خوب مالیتان ضربه وارد کند.
نداشتن سیستمی سازماندهی شده برای حسابهای قابل دریافت
شرایط پرداخت خود را پشت هر فاکتور بنویسید و فرآیندی روشن و مشخص در جمعآوری پرداختها داشته باشید. داشتن چنین سیستمی به شما شانس دسترسی به اطلاعات پرداختها را میدهد. این روند را به بخش جداییناپذیر کسبوکارتان تبدیل کنید. پرایس همچنین بهترین توصیه برای کارآفرینان تازهنفس و علاقهمند را یادگیری از صاحبان قدیمی کسبوکارها و کارشناسان مالی میداند. او در این باره میگوید: «یاد گرفتن از دیگران هرگز نباید دستکم گرفته شود. به اعتقاد او دستیابی به تجربیات دیگران و توصیه شنیدن از آنها باید برای تازهکارها مثل یک عادت شود. در کنار اینها آگاهی از وجه حقوقی و اداری ماجرا نیز به پیشگیری از اشتباههای مالی کمک میکند و باعث میشود پولها حساب شدهتر در طول مسیر خرج شوند.»