در حالی که شورای پول و اعتبار در نیمه دی ماه امسال سقف تسهیلات مسکن مهر را به منظور پیشبرد این پروژه و اتمام واحد های نیمه تمام آن، از ٣٠ به ٤٠ میلیون تومان افزایش داده بود، حالا مدیرعامل بانک مسکن از پرداخت مشروط این تسهیلات خبر می دهد و می گوید: این تسهیلات به واحدهای در حال تکمیل تعلق می گیرد، ضمن اینکه پروژه باید فعال بوده و واحدها نیز فروش نرفته باشد.
به گزارش «فرصت امروز»، محمد هاشم بت شکن در نشستی خبری با خبرنگاران با بیان اینکه تشخیص پرداخت این تسهیلات با بانک مسکن است، از پرداخت وام ٤٠ میلیونی برای ٣٩٠ هزار واحد در کل کشور خبر داد و گفت: افزایش ١٠ میلیونی این تسهیلات در اواخر هفته گذشته ابلاغ شده و از امروز در تمامی شعب این بانک قابل اجراست.
بت شکن با بیان اینکه برای فروش اقساطی مسکن مهر تا ٣٧ هزار میلیارد تومان تامین مالی انجام شده است، گفت: تاکنون بیش از ٥٠ هزار میلیارد تومان بابت تکمیل مسکن مهر تامین مالی انجام شده که تا 2 میلیون و ٣٥٠ هزار واحد را در بر می گیرد و در عین حال یک میلیون و ٧٠٠ هزار واحد نیز تحویل و فروش اقساطی شده است.
روند منفی تسهیلات بانکی به بخش مسکن و ساختمان
مدیر عامل بانک مسکن با بیان اینکه این بانک در 10 ماهه امسال برای احداث و تولید ساختمان 55 هزار میلیارد تومان تسهیلات به متقاضیان پرداخت کرده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 101 درصد رشد داشت، گفت: متاسفانه روند پرداخت تسهیلات به بخش مسکن و ساختمان در کشور منفی بوده است به طوری که در سال 1392 حدود 12درصد تسهیلات بانکی به این بخش اختصاص داشت و این رقم در سال 1393 به 11.8 درصد و در سال 1391 به حدود 10 درصد و امسال نیز به 8 تا 9درصد کاهش یافته است.
بت شکن با اشاره به میزان تسهیلات پرداختی بانک مسکن برای خرید خانه به عنوان بانک توسعه ای حوزه مسکن کشور گفت: در 10 ماهه نخست امسال بانک مسکن 44 هزار میلیارد ریال تسهیلات به متقاضیان برای خرید 100هزار واحد مسکونی پرداخت کرده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد 80 درصدی دارد.
مدیرعامل بانک مسکن با بیان اینکه این بانک در این مدت برای تولید 105 هزار واحد تسهیلات پرداخت کرده است، گفت: در این مدت بانک مسکن برای جعاله 7500 میلیارد ریال و برای تسهیلات سهم الشرکه نیز 50 هزار میلیارد ریال پرداخت کرده که مجموع آنها در 10 ماهه امسال 154 هزار میلیارد ریال بوده است.
عدم افزایش سرمایه بانک مسکن
بت شکن در این نشست خبری، موضوع افزایش سرمایه بانک مسکن را نیز مطرح کرد و با اشاره به دو مجوز قانونی که برای این موضوع وجود دارد، از عدم اجرای آن گله مند شد. آن طور که مدیرعامل بانک مسکن اعلام کرده است، در قانون بودجه امسال حدود 5 هزار میلیارد تومان به منظور افزایش سرمایه این بانک از محل فروش دارایی های مازاد راه و شهرسازی در نظر گرفته شده که هنوز هیچ مرحله ای از آن محقق نشده است. این در حالی است که با پایان امسال اگر اتفاقی نیفتد این قانون به طور خودکار دیگر قابلیت اجرایی نخواهد داشت.
اما استفاده ۱۰ هزار میلیاردی از مازاد تجدید ارزیابی دارایی های خارجی بانک مرکزی که قرار بود در قالب تبصره ۳۵ قانون بودجه امسال به مرحله اجرا برسد، دیگر محل افزایش سرمایه بانک مسکن است که بت شکن عنوان می کند این هم هنوز اجرایی نشده و در مجموع هیچ اتفاقی برای افزایش بانک مسکن نیفتاده است. این در حالی است که استفاده از مازاد تجدید ارزیابی بانک مرکزی موجب تزریق نقدی نخواهد شد و تنها فروش اموال مازاد وزارت راه و شهرسازی است که عامل ورود نقدینگی به بانک مسکن است که اتفاق نیفتاد.
بت شکن با اشاره به میزان مطالبات معوق بانک مسکن، گفت: از کل پرداختی 3700 میلیارد تومانی بانک مسکن به صورت تسهیلات تنها 3.4 درصد آن مطالبات معوق بانک هستند و این به نسبت پرداخت تسهیلات، کمترین میزان مطالبات معوق در شبکه بانکی است.
وی به تک رقمی شدن سود تسهیلات خانه یکمی ها و سپرده گذاری جوانان اشاره کرد و گفت: تاکنون 140 هزار فقره معادل 30 هزار میلیارد ریال در شعب بانک مسکن برای دریافت تسهیلات خرید مسکن در صندوق پس انداز خانه یکم سپرده گذاری شده است و با ورود به خردادماه سال 1396 میزان پرداخت این تسهیلات به زوجین جوان بیشتر خواهد شد.
وی افزود: پیش از کاهش سود تسهیلات این بانک به 8 و 9.5 درصد، به طور میانگین روزانه 160 فقره سپرده گذاری در حساب صندوق خانه یکمی ها در شعب این بانک انجام می شد، اما با کاهش سود تسهیلات هم اکنون به طور میانگین روزانه 700 فقره حساب در شعب این بانک افتتاح و هر شش ماه یک بار موجودی آنها در این صندوق دو برابر می شود.
مدیرعامل بانک مسکن با بیان اینکه از نظر قانونی بانک ها باید 5 درصد منابع خود را برای انجام عملیات بانکی و موارد مورد نیاز به صورت نقدی پیش خود نگهداری کنند، گفت: در صورتی که از این منابع نقدی به خوبی استفاده شود، این پول بدون ریسک در اختیار سایر بانک ها قرار می گیرد تا در صورت نیاز به نقدینگی، این وجه از آنها باز پس گرفته شود و بانک مسکن نیز در مواردی که نیاز باشد این منابع را در اختیار سایر بانک ها قرار داده است.
بت شکن با اشاره به اینکه تمام تلاش بانک مسکن خروج مسکن از رکود است، گفت: برای همین منظور باید کل اقتصاد کشور حرکت کند تا بخش مسکن از رکود خارج شود. رشد بخش مسکن و ساختمان در کشور در سال های اخیر منفی بوده و این ناشی از کاهش قابل توجه بودجه عمرانی دولت و انجام نشدن پروژه های عمرانی است.
وی درباره پرداخت تسهیلات ازدواج نیز گفت: براساس سهمیه ای که بانک مرکزی برای بانک مسکن تعیین کرده است، قرار بود امسال این بانک 24 هزار وام ازدواج پرداخت کند اما بانک مسکن تاکنون توانسته 50 هزار و 450 وام ازدواج پرداخت کند که دو برابر سهمیه تعیین شده است.
مدیرعامل بانک مسکن در پایان با اعلام رشد ۹درصدی جذب منابع در سال جاری نسبت به دوره مشابه سال گذشته از سوی بانک مسکن گفت: بانک مسکن امسال ۵۴ هزار میلیارد تومان منابع جذب کرده است.