جواد میبدی، مدیرکل نظامهای بهرهوری و حفاظت آب وزارت نیرو، در میزگرد تخصصی«مدیریت محلی آب و نقش نهادهای خود کنترلکننده»، نقش وزارت نیرو را در تشکلهای آب قوی ندانست و افزود: این وزارتخانه در قالب تشکلهای آب دخالتی ندارد و وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه فعالیت دارد، اما با توجه به اهمیت موضوع، وزارت نیرو در قالب همان تشکلها، کارهایی انجامداده است.
وی با اشاره به اجرای طرح احیا و تعادلبخشی آبهای زیرزمینی، از سوی وزارت نیرو در سال 84، گفت: طرح احیا و تعادل بخشی آبهای زیرزمینی از سال 84 به مرحله اجرا درآمد. ما در هر استان با هدف ایجاد تشکل و مدیریت مردمی در بخش آب کشاورزی، مشاورانی انتخاب کرده و فکر میکردیم موضوع به همین آسانی است اما پس از سه سال، این طرح با تصویب قوانینی مسکوت ماند و متوقف شد.
مدیرکل نظامهای بهرهوری و حفاظت آب وزارت نیرو، اظهار کرد: تشکلهایی که در قالب طرح احیا و تعادل بخشی آبهای زیرزمینی تشکیل شده بود، خواستار تفویض اختیاراتی در نصب کنتور و غیره شدند و حق هم داشتند. ما موافق آن بودیم اما در عمل موارد قانونی (گرید، تاییدیه و. . .) باعث شد تا نتوانیم به اهدافمان دست یابیم. هرچه تلاش کردیم، موفق به ادامه کار نشدیم.
وی افزود: در دولت هشتم و نهم، طرح تعادل بخشی کمی رشد کرد اما کمکم از رده خارج شد و با تصویب قانون طرح و توسعه کشاورزی، طرح تعادل بخشی آبهای زیرزمینی از رده خارج شد و به این ترتیب چاههای غیرمجاز افزایش یافت. میبدی افزود: در حال حاضر 463هزار و 172 حلقه چاه مجاز در کشور وجود دارد که حجم برداشت سالانه این چاهها از منابع آب زیرزمینی 7/49میلیارد متر مکعب است که از این میزان چاه 399هزار حلقه برای تامین آب کشاورزی با حجم آب سالانه 42/6 میلیارد مترمکعب و مابقی چاهها برای تامین آب شرب است.
وی در خصوص تعداد چاههای غیرمجاز نیز اظهار داشت: قبل از سال 85 تعداد چاههای غیرمجاز 103 هزار حلقه بود که به میزان 8/4میلیارد مترمکعب در سال آب از منابع زیرزمینی برداشت میکردند. در حال حاضر 283 هزار حلقه چاه غیرمجاز در کشور داریم که بیش از شش میلیارد مترمکعب آب از منابع زیرزمینی را مصرف میکنند.