براساس اعلام روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب کشور، در حال حاضر 25 درصد آب تصفیه شده کشور به دلایل مختلف هدر میرود. شرکت آب و فاضلاب کشور در پاسخ به گزارشی که در 16 دیماه سال جاری با عنوان «آب، سخت تامین اما راحت تلف می شود، شبکه نامرغوب آب را هدر میدهد» در روزنامه «فرصت امروز» منتشر شده بود، توضیحاتی ارائه کرد. براساس نظر روابط عمومی این شرکت میزان هدررفت واقعی در شبکههای آب به عوامل متعددی از جمله فشار شبکه، جنس لوله و اتصالات، عملیات اجرایی لولهگذاری و نصب انشعابات آب و غیره بستگی دارد.
برای کنترل میزان هدر رفت آب در شبکههای توزیع، همه ساله فعالیتهای متعددی در سطح شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی از قبیل انجام فعالیت کنترل و مدیریت فشار، اصلاح و بازسازی شبکه توزیع و خطوط انتقال، استانداردسازی انشعابات، نشتیابی و کنترل نشت انجام میشود که نتیجه این اقدامات تاکنون در سطح کشور باعث کاهش میزان آب بدون درآمد از سطح 32 درصد در سال 1383، تا سطح 7/24 درصد در سال 1392 شده است.
این کاهش آب بدون درآمد نشان میدهد که انجام فعالیتهای ذکر شده در زمینه مدیریت آب بدون درآمد موثر بودهاست. در این زمینه این نکته حائز اهمیت است که با وجود کاهش آب بدون درآمد طی سالیان گذشته همیشه عدم مرغوبیت جنس لولهها و اتصالات از اهم مشکلاتی است که شرکتهای آب و فاضلاب با آن روبهرو هستند.
ظارت دقیق بر فرآیند تولید لوله و اتصالات آب توسط شرکتهای بازرسی و اجرای استانداردهای مرتبط میتواند در افزایش مرغوبیت جنس کالاهای ذکر شده بسیار موثر باشد. در این زمینه هرچند تاکنون فعالیتهای زیادی انجام شدهاست ولی ارتقای سطح کیفی شرکتهای بازرسی و انجام آموزشهای لازم به پرسنل این شرکتها همیشه باید در دستور کار متولیان این امر قرار گیرد.
در ضمن همانگونه كه دكتر تشیعی در خبر منتشر شده تاكید میکند، سالانه عملکرد شرکتهای بازرسی ارزیابی میشود و در صورت ضعف عملکرد، این شرکتها در فهرست سیاه وزارت نیرو قرار میگیرند، فعالیت آنها متوقف شده و گاهی رتبه آنها سلب میشود. لازم به ذکر است، در گزارش منتشر شده در روزنامه نیز دقیقا به همان نکتههایی که در توضیحات شرکت آب و فاضلاب ارائه شد، اشاره شدهاست. اما در توضیحات این شرکت از «هدر رفت آب» با عنوان «آب بدون درآمد» یاد شده که در موضوع اتلاف آب در شبکههای آب تصفیه شده، تغییری ایجاد نمیکند.