روز گـذشـتـه شـاخص کل بورس بار دیگر با فشـار بخشهایی مانند پتروشیمی، خودرویی، بانکی، معدنی، فنی و مهندسی و چند رشتهای صنعتی با کاهش مواجه شد تا در هشت روز معاملاتی گذشته افت نزدیک به پنج هزار واحدی را ثبت کند.مطابق آمار ظرف سه ماهه گذشته شاخص کل در بالاترین رقم خود به 76 هزار و 708 واحد رسید، اما پس از این صعود، بار دیگر روند نزولی بازار سهام از 21 آبانماه آغاز شد.
گرچه بهصورت مقطعی و با خوشبینی به مذاکرات هستهای، دو روز اول آذرماه را مثبت آغاز کرد. بعد از تمدید مذاکرات هستهای و برآورده نشدن انتظارات سهامداران از این مذاکرات و در پی آن افزایش قیمت دلار بهعنوان بازاری موازی و همزمان ریزش قیمت جهانی نفت، موجب شد زیان بورس اوراق بهادار تهران از ابتدای سال 93 تاکنون به 9 درصد برسد.
در عین حال بازدهی 30 شرکت بورسی که در آبان ماه مثبت بود، به هشت شرکت کاهش پیدا کرد.اطلاعات آماری نشان میدهد شدت نزول بورس در دوره جدید سنگین است بهطوری که در طول 10 روز در مجموع 20 هزار میلیارد تومان از ارزش بورس تهران و فرابورس کاسته شده است که از این میزان سه هزار میلیارد تومان سهم فرابورس و 17هزار میلیارد تومان سهم بورس تهران بوده است.در طول 10 روز گذشته شاخص کل بورس تهران که بیانگر میزان بازده سرمایهگذاری در بورس است با 4.5 درصد نزول به سطح 71 هزار واحد سقوط کرده است...
بیشترین زیان در خدمات فنی و مهندسی
طبق آمار منتشر شده، در یکماه گذشته سهامداران صنعت خدمات فنی و مهندسی زیان 16 درصدی را کسب کردهاند، همچنین سـهـامـداران اسـتـخراج کانههای فلزی با 13.53 درصد و محصولات کاغذی با 13.3 درصد زیان متضرر شدند. همچنین سهامداران صنایعی مانند سایر واسطهگریهای مالی با 12.31 درصد، ابزار پزشکی با 11.05 درصد، بانکها با 10.14 درصد و استخراج سایر معادن با 10.03 درصد در یکماه گذشته بیشترین زیان را تجربه کردند. علاوه بر این صنایعی مانند محصولات چـوبـی بـا 9.93 درصد، واسطهگریهای مالی با 9.91 درصد، سرمایهگذاریها با 9.23 درصد و فلزات اساسی با 7.54 درصد به همراه استخراج زغال سنگ با 6.25 درصد و سایر محصولات کانی غیرفلزی با 5.95 درصد از صنایعی بودند که بازدهی منفی بیشتر از شاخص را نصیب سهامداران خود کردند.
سهامداران محصولات شـیـمـیایی، شرکتهای چندرشتهای صنعتی و خودرو هم از سهامدارانی بودند که زیان پنج درصدی را تجربه کردند.در این میزان صنایع دارویی، ارتباطات رادیویی و محصولات غذایی، انتشار چاپ و تکثیر به همراه دباغی و کشاورزی و دامپروی زیان یک تا چهار درصدی را تجربه کردند.
بیشترین بازدهی برای صنعت ماشین آلات
ســهـامـداران صـنـعت ماشینآلات و تجهیزات با بازدهی مثبت بیش از 17.6 درصدی بیشترین بازدهی را در بین 38 صنعت بورسی کسب کرده و بهعنوان پربازدهترین صنعت در صدر جدول قرار گرفتند.بعد از آن، صنعت ساخت محصولات فلزی با 11.18 درصد و لاستیک و پلاستیک با 9.6 درصد از صنایعی بودند که با وجود حاکم شدن جو منفی در بورس تهران توانستند بازدهی مثبت داشته باشند.در این میان صنایعی مانند سایر ماشین آلات و دستگاههای برقی با 7.7 درصد، منسوجات با 3.3 درصد، املاک با 2.8 درصد، حملونقل، انبارداری و سیمان هرکدام با یک درصد از صنایع مثبت بورس در یک ماه گذشته بودند.
رشد بازار سهام، نیازمند اقدام عملی
در شرایط به وجود آمده کنونی و ادامه روند نزولی قیمتها در بازار سهام، بسیاری از سرمایهگذاران در این بازار منتظر اقدام عملی از سوی مسئولان هستند.کاهش سود سپردههای بانکی از جمله وعدههای مسئولان اقتصادی است که میتواند اثری مستقیم بر رشد بازار سهام داشته باشد، اما تاکنون عملی نشده است.از سوی دیگر بسیاری از فعالان بازار سهام چشمانتظار مشخص شدن جزئیات بودجه سال 94 هستند تا براساس آن استراتژی خریدوفروشهای خود را تعیین کنند.
گرچه همچنان این نگرانی در میان فعالان بازار وجود دارد که کاهش قیمت جهانی نفت بودجه کل کشور را با کسری مواجه سازد.نبود بازارگردان موثر در بازار سهام هم از جمله موارد مهم در افت این روزهای بورس به شمار میآید.چنان که در بسیاری از بازارهای بورس جهان وقتی ارزش بازار کاهش مییابد، بازارگردانها بازار را از روند هیجانی خارج میکنند، اما در بازار سهام داخلی شرکتهای حقوقی هم اسیر هیجانات میشوند.