بررسی گزارش عملکرد بازار اوراق بهادار طی آذرماه سال جاری حاکی از کاهش بسیاری از نماگرها و متغیرهای بازار سرمایه است که یکی از این متغیرها ارزش بازار سهام صنایع است. بهطوریکه طبق گزارش مذکور ارزش بازار کل صنایع طی آذرماه امسال نسبت به دوره مشابه سال گذشته با افت قابل توجهی همراه بوده و همچنین ارزش بازار اغلب صنایع طی مدت مورد بررسی کاهش یافته است، چراکه بازار سرمایه و سهامداران طی دو سال گذشته روزهای ناخوشایندی را سپری کردند و بهموجب روند متداوم بورس در این مدت ارزش سهام اغلب شرکتها کاهش قابل توجهی داشته و در نهایت نتیجه تداوم این روند به تحمیل ضرر و زیان هنگفت بر سرمایهگذاران و آب شدن سرمایه آنها ناشی از افت ارزش سهام شرکتها و نیز کاهش ارزش بازار سرمایه و صنایع منجر شد.
بهگونهای که در ادامه روند نزولی بورس ارزش بازار صنایع طی آذرماه سال جاری نسبت به دوره مشابه سال گذشته بیش از 16 درصد کاهش یافته و از 319 هزار و 198 میلیارد تومان طی آذرماه سال گذشته به 266 هزار و 149 میلیارد تومان طی آذرماه امسال میرسد. همچنین ارزش بازار کل صنایع طی آذرماه امسال نسبت به اسفندماه سال گذشته بیش از پنج درصد افت داشته و از 281 هزار و 315 میلیارد تومان به 266 هزار و 149 میلیارد تومان نزول کرده است.
براساس اطلاعات موجود، از میان 37 صنعت فعال در بازار سرمایه طی ماه گذشته تنها 9 صنعت با افزایش ارزش بازار همراه شدند و 27 گروه کاهش ارزش بازار را طی آذر ماه سال جاری نسبت به دوره مشابه سال گذشته تجربه کردند. همچنین ارزش بازار صنعت تأمین برق، گاز، بخار و آب گرم با تک نماد «بمپنا» به دلیل عدم معامله سهام شرکت طی آذرماه سال گذشته حدود 44 هزار و 295 میلیارد ریال است.
بر این اساس طی دوره مورد بررسی صنعت منسوجات با دو شرکت فعال در آن با افزایش 90 درصدی ارزش بازار مواجه شد و از یک هزار و 83 میلیارد ریال به 2هزار و 63 میلیارد ریال رسید. از این رو صنعت منسوجات در جایگاه نخست رتبهبندی صنایع از نظر افزایش ارزش بازار قرار گرفت. بعد از آن گروه وسایل اندازهگیری، پزشکی و اپتیکی با تک شرکت فعال در آن یعنی کنتورسازی ایران در ردیف دوم جدول قرار گرفت، چراکه ارزش بازار این صنعت در دوره مذکور با رشد 69 درصدی از یک هزار و 795 میلیارد ریال به 3هزار و 34 میلیارد ریال افزایش یافته است.
جایگاه سوم نیز به گروه دباغی، پرداخت چرم و ساخت انواع پاپوش با فعالیت تک شرکت فعال در آن یعنی گروه صنعتی ملی اختصاص یافت و این صنعت بارشد بیش از 45 درصدی ارزش بازار از یک هزار و 231 میلیارد ریال به یک هزار و 741 میلیارد ریال صعود کرد. علاوه بر این، ردیفهای بعدی به صنایعی همچون ساخت رادیو، تلویزیون و دستگاههایی با تک نماد فعال در آن یعنی «لپارس»، حملونقل، انبارداری و ارتباطات، استخراج سایر معادن، رایانه و فعالیتهای وابسته به آن و محصولات شیمیایی اختصاص یافت.
در مقابل اما، بیشترین کاهش ارزش بازار صنایع طی دوره مذکور در صنعت فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای به ثبت رسید. بهطوریکه گروه مذکور با افت حدود 65 درصدی ارزش بازار از 351 هزار و 318 میلیارد ریال به 123 هزار و 384 میلیارد ریال کاهش یافت. پس از آن صنعت استخراج نفت گاز و خدمات جنبی بهجز اکتشاف با تک شرکت فعال در آن یعنی حفاری شمال در ردیف اول جدول رتبهبندی صنایع از نظر کاهش ارزش بازار قرار میگیرد.
چرا این صنعت با افت بیش از 54 درصدی ارزش بازار از 14 هزار و 205 میلیارد ریال به 6هزار و 482 میلیارد ریال سقوط میکند. جایگاه سوم جدول نیز به گروه محصولات کاغذی با دو شرکت فعال در آن و با کاهش حدود 40درصدی ارزش بازار اختصاص مییابد و ارزش بازار این گروه از 978 میلیارد ریال به 588 میلیارد ریال نزول میکند. همچنین در این رتبهبندی صنایعی همچون استخراج کانههای فلزی، سیمان، آهک و گچ، کاشی و سرامیک، سایر محصولات کانی غیرفلزی، ساخت محصولات فلزی، انبوهسازی املاک و مستغلات، ماشینآلات و تجهیزات و... جای میگیرند.
کارشناس بازار سرمایه