به گزارش فرصت امروز به نقل از اقتصاد ۲۴؛ میناسادات حسینی- واردات خودرو در سال ۱۴۰۱ بالاخره پس از ۵ سال ممنوعیت آزاد شد تا بازار خودرو کشور شاهد ورود خودرو های خارجی نو شود؛ هرچند که براساس آمار، واردات خودرو به صورت قطره چکانی و کمتر از تعدادی است که بتواند بازار خودرو کشور را تکان دهد و نهایتاً خبری از ایجاد رقابت یا کاهش قیمت در بازار نشد؛ اما حباب قیمتی خودرو های داخلی و وارداتی قدیمی را تا حدودی کوچک کرد.
این شرایط درحالی است که اخیرا صحبت از افزایش تعرفه واردات شده و دوباره بازار خودرو را با ابهام هایی رو به رو کرده و قیمت خودرو های وارداتی را گران!
برای روشن شدن این موضوع به سراغ عماد جعفری، کارشناس صنعت خودرو رفتیم. متن کامل این گفتگو را در ادامه می خوانید.
تاثیر واردات قطره چکانی خودرو در بازار
عماد جعفری، کارشناس صنعت خودرو در مورد تحلیل بازار خودرو در سال ۱۴۰۳ به اقتصاد ۲۴ گفت: واردات قطره چکانی خودرو در سال ۱۴۰۳ کم و بیش، تاثیر خود را روی بازار خودرو گذاشت و توانست حباب قیمتی خودرو های داخلی و خودرو های مونتاژی چینی و خودرو های وارداتی قدیمی کره ای، ژاپنی و آلمانی که پیش از این وارد ایران شده بودند و قیمت آنها به دلیل ممنوعیت واردات چندین میلیاردی بود را تا حدودی از بین ببرد.
وی در پاسخ به سوالی در مورد پیش بینی بازار خودرو در سال ۱۴۰۴، گفت: برای پاسخ به این سوال باید به یک مساله مهم توجه داشته باشیم. اینکه دولت در سال جدید چه برنامه ای برای واردات خودرو دارد.
به گفته جعفری، عملکرد دولت در بحث واردات در سال ۱۴۰۳ به شدت ضعیف بوده و به همین دلیل، به هدف واردات خودرو با حجم بالا دست نیافته است. دلیل این مساله، ناهماهنگی بدنه اقتصادی دولت اعم از بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت در مساله واردات خودرو است.
دلایل واردات قطره چکانی خودرو
این کارشناس صنعت خودرو با بیان اینکه در بحث واردات خودرو در بدنه دولت هر نهادی، ساز و کار خود را دارد، گفت: هر سازمان و وزارتخانه ای مدعی است که متولی واردات خودرو است. به طور مثال، بانک مرکزی یکی از نهاد هایی است که با عدم تخصیص به موقع ارز برای واردات خودرو در این مسیر کارشکنی می کند. به همین دلیل، واردات و عرضه خودرو های وارداتی به بازار کُند شده است.
جعفری با اشاره به چالش تعرفه صددرصدی واردات خودرو در سال جدید، گفت: تعرفه واردات صد درصدی خودرو در سال ۱۴۰۴ فاجعه ای در بازار خودرو به وجود خواهد آورد، زیرا واردات خودرو با چنین تعرفه ای به معنای افزایش دو برابری قیمت خودرو است. انگار مسئولان نمی خواهند خودرو برای مردم کالای مصرفی باشد. به عبارت دیگر افرادی هستند که به هر نحوی می خواهند در بازار خودرو سهم بیشتری نسبت به تولیدکننده خودرو داشته باشند.
با افزایش تعرفه واردات، حباب قیمتی خودرو بزرگ تر می شود
این کارشناس صنعت خودرو با اشاره به شروط ثابت ماندن قیمت خودرو در سال جدید، گفت: اگر واردات خودرو با تعرفه های سابق ولو قطره چکانی ادامه پیدا کند، بازار خودرو دچار تورم عجیبی نخواهد شد، زیرا شاهد بودیم که در سال گذشته با وجود نوسانات بی سابقه ارزی، اما بازار خودرو تاثیر زیادی نپذیرفت.
جعفری افزود: دلیل ثبات قیمت خودرو نیز کاملا واضح و روشن است، زیرا واردات خودرو در حال انجام است و خیال مردم راحت است که خودروی مورد نیاز خود را خریداری خواهند کرد، ولی در چند هفته گذشته با اعلام تعرفه صد درصدی واردات خودرو، بلبشویی در بازار به راه افتاد؛ به طوری که خودروی مونتاژی که تا دیروز قیمت کارخانه آن دو میلیارد و ۴۰۰ هزار تومان بود و در بازار دو میلیارد و ۶۰۰ هزار تومان به فروش می رفت، در حال حاضر ۴ میلیارد و ۷۰۰ هزار تومان در حال معامله است؛ بنابراین با تعرفه صد درصدی واردات خودرو حباب بزرگی در بازار خودرو شکل خواهد گرفت و هیچ ربطی هم به بازار شب عید ندارد.