به گزارش فرصت امروز به نقل از دیجیاتو، طی هفته اخیر، شاهد اعلام قیمت جدید محصولات مدیران خودرو بودیم. سایر خودروسازان خصوصی همچون کرمان موتور و گروه بهمن نیز در مدت اخیر، قیمت برخی محصولات خود را افزایش داده اند. حال برای مصرف کنندگان این پرسش پیش آمده است که چرا قیمت خودرو های مونتاژی هر سال افزایش می یابد؟
در پاسخ به سؤال بالا باید گفت که قیمت خودرو های مونتاژی از دو عامل تأثیر می پذیرد. یک عامل دیون دولتی است که هزینه ها و قوانین اعمال شده از سوی دولت را شامل می شود. عامل دوم نیز قوانینی است که هر ساله از سوی دولت وضع می شوند.
دیون دولتی شامل پرداخت های قانونی هستند. به عنوان مثال افزایش قیمت بیمه شخص ثالث، افزایش هزینه شماره گذاری و صدور پلاک، افزایش سهم دولت از هوشمندسازی شامل دیون دولتی هستند. دولت سیزدهم برای سال 1403، نرخ مالیات بر ارزش افزوده را از 9% به 10% افزایش داده است. علاوه بر آن افزایش دستمزد نیروی کار نیز در بخش دیون دولتی قرار می گیرد.
در بخش قوانین، یک تغییر بزرگ باعث جهش قیمت خودروهای مونتاژی شده است. براساس مصوبه هیات وزیران در دی ماه 1402، تعرفه گمرکی واردات قطعات منفصله خودروهای سواری به کشور افزایش یافت. تا پیش از این تعرفه واردات قطعات منفصله خودروهای مونتاژی با داخلی سازی بیش از 20 درصد، معادل 15 درصد بود. این تعرفه اکنون برای خودروهای مونتاژی با داخلی سازی کمتر از 50 درصد، به 51 درصد افزایش یافته است. به عبارتی تولیدکنندگان اکنون 35 درصد هزینه بیشتری بابت ترخیص قطعات از گمرک می پردازند.
یکی دیگر از تغییرات ایجاد شده در قوانین تعیین کننده قیمت خودروهای مونتاژی، به بخش اسقاط خودرو مربوط می شود. تا پیش از سال 1403، خودروسازان به ازای هر چهار دستگاه خودرو، یک گواهی اسقاط لازم داشتند. این رویه اکنون تغییر کرده است. خودروسازان خصوصی باید به ازای هر دستگاه خودرو جدید، 1.5 دستگاه گواهی اسقاط تهیه کنند. به عبارتی برای تولید هر دستگاه خودرو مونتاژی جدید، حدود 50 میلیون تومان گواهی اسقاط نیاز است.
سایر عوامل
عوامل دیگری نیز بر افزایش بهای خودروهای مونتاژی تاثیرگذار هستند. به طور مثال افزایش قیمت مواد اولیه که بر اثر تغییرات بازار جهانی یا تلاطم نرخ ارز های خارجی رخ می دهد، بر قیمت خودروها تاثیرگذار است. همچنین خودروسازان خصوصی بارها به پرداخت نشدن ارز وعده داده شده دولتی معترض بوده اند. در صورتی که خودروساز ناچار شود برای ترخیص قطعات خودرو از دلار آزاد استفاده کند، هزینه صرف شده را در قیمت نهایی خودرو اعمال خواهد کرد.
قیمت خودروهای مونتاژی پیش از افزایش، توسط نهادهای مسئول تایید می شود
با این حال نباید تصور کنید که خودروسازان کوچک و بزرگ، قیمت خودروهای مونتاژی را بدون مجوز افزایش می دهند. خودروسازان تمامی هزینه های قانونی و دیون دولتی را در صورتحساب خود ذکر می کنند و آن ها را به شورای رقابت ارائه می دهند. شورای رقابت نیز با مشاهده افزایش هزینه ها، موافقت خود را با افزایش قیمت خودروها اعلام می کند. بنابراین افزایش قیمت خودروهای مونتاژی تنها در یک گام اتفاق نمی افتد و موارد بسیاری باعث بروز این رویداد می شوند.