شورای اروپا رسماً معاهده بین المللی و قانونی «کنوانسیون چارچوب هوش مصنوعی و حقوق بشر، دموکراسی و حاکمیت قانون» در رابطه با استفاده مسئولانه از هوش مصنوعی را تصویب کرد.
سند تصویب شده برای تمامی 46 کشور عضو شورا لازم الاجرا است و با آن، رویکردی مبتنی بر کنترل ریسک برای طراحی، توسعه، استفاده و از کارانداختن سیستم های هوش مصنو عی اتخاذ خواهد شد. در این رویکرد همچنین هرگونه پیامدهای منفی بالقوه استفاده از سیستم های هو ش مصنوعی بررسی می شود.
در بیانیه شورای اروپا به نقل از «ماریا پژچینوویچ»، دبیرکل آن آمده است:
«کنوانسیون چارچوب هوش مصنوعی اولین معاهده جهانی در نوع خود است که تضمین می کند هوش مصنوعی از حقوق مردم حمایت می کند. این معاهده پاسخی به نیاز به یک استاندارد حقوقی بین المللی است که توسط دولت ها ی قاره های مختلف که برنامه های مشابهی را برای استفاده از مزایای هوش مصنوعی و در عین حال کاهش خطرات مشترک دنبال می کنند، پشتیبانی می شود.»
این معاهده استفاده از سیستم های هوش مصنوعی را هم در بخش عمومی و هم در بخش خصوصی پوشش می دهد و دو راه برای رعایت آن وجود دارد:
«طرف ها می توانند مستقیماً توسط مفاد کنوانسیون مربوطه متعهد شوند یا به عنوان یک راهکار جایگزین، اقدامات دیگری را با رعایت مفاد معاهده و در عین حال احترام کامل به تعهدات بین المللی خود در مورد حقوق بشر، دموکراسی و حاکمیت قانون انجام دهند.»
شورا همچنین در بیانیه خود توضیح می دهد که این رویکرد به دلیل تفاوت هایی که در سیستم های حقوقی سراسر جهان وجود دارد ضروری است.
پیش از این، پارلمان اروپا قانون هوش مصنوعی (AI Act) را با اکثریت آرا تصویب کرده بود، اما سند تصویب شده توسط شورای اروپا تفاوت هایی با آن دارد. برخلاف قانون تصویب شده توسط اتحادیه اروپا، کشورهای غیرعضو می توانند این سند را امضا کنند. حدود یازده کشور که عضو شورا نیستند در تهیه پیش نویس این کنوانسیون شرکت کردند که شامل آرژانتین، ژاپن، ایالات متحده و اروگوئه می شوند.