یکی از کارشناسان صنعت و بازار خودرو با تاکید بر این که واردات خودرو برقی نفع اقتصادی چندانی برای کشور ندارد افزود کسی نمی تواند بگوید خودرو برقی چیز بدی است؛ اما قاطعانه باید گفت در کنار این که هیچ تناسبی با وضعیت حمل ونقل، آلودگی ها و شرایط اقتصادی و فرهنگی مردم کشور ما ندارد، برای این اقتصاد لوکس محسوب می شود و عموم مردم نمی توانند آن را تهیه کنند
به گزارش فرصت امروز به نقل از دنیای خودرو، برخی کارشناسان معتقدند واردات خودرو برقی به لحاظ اقتصادی برای کشور نفع چندانی ندارد و ای بسا واردات این مدل خودروها سبب بالا رفتن قیمت ها در کف بازار شود. ماجرای واردات خودرو برقی، در روزهای گذشته، بحث داغ رسانه ها بوده است. علیرضا نادعلی، سخنگوی شورای شهر تهران گفته است دلالان و مافیای صنعت خودرو در پیگیری منافع نامشروع خود، در تلاش هستند مانع از اجرای طرح برقی سازی ناوگان حمل ونقل عمومی توسط دولت سیزدهم و مدیریت شهری شوند.
در سوی دیگر سمیه رفیعی، رئیس فراکسیون محیطزیست مجلس نیز می گوید چرا باید خودمان را وابسته به واردات خودرو برقی کنیم؟ تهران توان بارگذاری ایستگاه های شارژ خودروهای برقی را ندارد. کسری برق و تعطیلی صنایع ناشی از آن را نمی بینیم و سیکلهایی را طراحی می کنیم که خود را به واردات وابسته کنیم. مردم را برای شعار برقی سازی، سرِ کار نگذاریم.
در این رابطه، یکی از کارشناسان صنعت و بازار خودرو با اشاره به مباحث مطرح شده درباره واردات خودرو برقی خاطرنشان کرد: «توسعه یا پیشرفت باید متوازن باشد و اگر متوازن پیش نرویم، درنهایت اقتصاد کلان کشور با چالش مواجه خواهد شد و در کنار آن مسائل فرهنگی و اجتماعی نیز ایجاد می شود.
بر این اساس همان طور که می دانیم سال ۱۳۹۱ در اوج تحریم های مرحله اول حدود ۱۱۰ هزار دستگاه خودرو وارد کشور شد که تعداد زیادی از آن ها پورشه، بوگاتی و مازراتی بود و شاید بتوان گفت ضرر این مدل خودروها برای بازار ما بیش از منافع و سود آن هاست. ممکن است برخی بپرسند ضرر آن چیست؟ درپاسخ باید گفت در جامعه ای که تحت شدیدترین تنش های اقتصادی است، آیا این راه حل خوبی است؟»
وی با تاکید بر این که این اقدام تنش اجتماعی را بالا می برد و نفع اقتصادی چندانی هم برای کشور ندارد، افزود: «کسی نمی تواند بگوید خودرو برقی چیز بدی است؛ اما قاطعانه باید گفت درکنار این که تناسبی با وضعیت حمل ونقل، آلودگی ها و شرایط اقتصادی و فرهنگی مردم کشور ما ندارد، برای اقتصاد رنجور ما لوکس محسوب می شود و عموم مردم نمی توانند آن را بخرند.»
وی با بیان این که وقتی استانداردها را بالا می برند، بررسی آمارها نشان می دهد تعداد خودروهای فرسوده در حال استفاده بیشتر می شود، توضیح داد: «کمک به کاهش آلایندگی زمانی مفهوم پیدا می کند که فرض کنیم اگر یک میلیون دستگاه خودرو برقی وارد می کنیم، از سوی دیگر یک میلیون دستگاه خودرو فرسوده از بازار خارج می شود. در این جا می توان گفت این اقدام سبب کاهش آلودگی می شود. اما وقتی یک میلیون دستگاه خودرو برقی وارد می کنید، نه تنها از تعداد خودروهای فرسوده کاسته نمی شود، بلکه هر میزان تکنولوژی را بالا ببرید، قیمت کف بازار هم بالا می آید. مثلا وقتی پراید را حذف کردیم، چیزی جایگزین آن نشد. مردم ناچار شدند موتورسیکلت سوار شوند یا خودرو فرسوده ای را که قبلا می خواستند کنار بگذارند، کنار نمی گذارند و آن ها را بیشتر نگه می دارند؛ چراکه ارزش بیشتری پیدا کرده است.»
این کارشناس با تاکید بر این که هیچ کسی مدعی نیست که خودرو برقی بد است، اما درمجموع باعث صرفه جویی در مصرف سوخت نمی شود، اضافه کرد: «با توجه به سبد سوخت نیروگاه های ما و افت انرژی که در سیستم های انتقال آن وجود دارد، بر اساس برآوردی که انجام شده، مصرف انرژی درمجموع در خودروهای برقی بالاتر می رود. درواقع به جای این که موتوری در داخل شهر سوخت بسوزاند، این اقدام در نیروگاه های اطراف شهر انجام می شود. تنها مزیتش همین است؛ اما درمجموع مصرف سوخت کشور را بالا می برد.»