یکی از مهمترین عناصر در عرصه اقتصاد کشور شرکت های تجاری هستند. شرکت های تجاری در قانون تجارت ایران تعریف شده و شامل شرکت های سهامی و غیرسهامی، شرکت تضامنی و نسبی، شرکت مختلط و غیر مختلط، شرکت با مسئولیت محدود و شرکت تعاونی تولید و مصرف می شود. شرکت های نامبرده دارای شخصیت حقوقی بوده و مانند هر شخص می توانند اقدام به طرح دعوا کرده و یا حتی طرف دعوا قرار بگیرند. دعاوی مربوط به شرکت های نامبرده مختص خود آن ها بوده و لازم است که با نحوه طرح دعاوی، دادگاه صالح و چگونگی این دعاوی اطلاعات لازم را داشته باشیم. در ادامه مطلب با دعاوی شرکت ها و مرجع رسیدگی به آن آشنا خواهیم شد.
به طور کلی دعاوی شرکت ها با توجه به موضوعی که دارند شامل دعاوی حقوقی و کیفری می شود. به این معنا که شرکت می تواند هم به عنوان خوانده طرف دعوا قرار بگیرد و هم می تواند خود مستقلاً یکی از این دعاوی را مطرح کند. برای طرح این علیه شرکت ها و یا دفاع از شرکت خود در برابر طرح این دعاوی بهترین راه کمک گرفتن از یک مشاوره کسب و کار است.
حال با توجه به حقوقی و کیفری بودن دعوای شرکت ها، موضوع این دعاوی متفاوت است و می تواند هر موضوعی را در برگیرد. به طور معمول دعاوی که علیه شرکت مطرح می شود و یا شرکت علیه دیگران اقامه می کند شامل دعاوی سهامداران علیه شرکت، شرکت علیه سهامداران، دعاوی اشخاص ثالث علیه شرکت، دعاوی اشخاص ثالث علیه سهامداران و دعوای شرکت ها علیه هم می شود.
در ادامه به طور مفصل در مورد این دعاوی توضیحاتی ارائه خواهیم داد.
این دعاوی شامل دعاوی می شود که هر شخصی غیر از سهامداران علیه شرکت مطرح می کند. ابن دعاوی می تواند به طور حقوقی و یا کیفری مطرح شود. از جمله این دعواوی می توان به دعاوی مطالبه وجه اشخاص ثالث، زمانی که شرکت محصولی را خریداری کرده و قیمت را در موعد مقرر پرداخت نکرده است. مثال دیگری که می توانیم برای این مورد بیان کنیم، طرح دعوای کلاهبرداری توسط شرکت است. زمانی که شرکت از دیگران کلاهبرداری کرده و این اشخاص علیه شرکت طرح دعوا می کنند، شامل دعاوی اشخاص علیه شرکت می شود.
این دعوا ناظر به زمانی این که سهامداران نقل و انتقال سهام توسط شرکت را درست تلقی نکنند. در این زمان سهامداران می توانند ابطال نقل و انتقال برگه های سهام را از دادگاه درخواست کنند. مثال دیگر برای این مورد زمانی است که شرکت سهام سهامداران را به آنها تحویل نداده و یا از انتقال سند رسمی به آنها خودداری می کند، در این صورت نیز سهامداران می توانند الزام شرکت به انجام این دو امر را از دادگاه تقاضا کنند.
این دسته از دعاوی مربوط به زمانی است که بین دنیا چند شرکت اختلافات حقوقی یا در مواقع خاص کیفری شکل می گیرد. برای مثال زمانی که شرکتی در برابر شرکت دیگر متعهد شده که امری را انجام دهد و یا مسئولیتی را برعهده گرفته باشد و در نهایت به آن عمل نکند. در این زمان شرکتی که تعهد به نفع او صورت گرفته می تواند علیه شرکت متعهد طرح دعوا کند.
این دسته از دعاوی در زمره دعاوی حقوقی شرکت است که زمانی طرح می شود که سهامداران،اشخاص ثابت و به طور کلی هر شخص ذی نفعی انحلال شرکت را به دلایل قانونی از دادگاه درخواست می کند. از جمله دلایل قانونی انحلال شرکت ها می توان به ورشکستگی و خاتمه موضوع شرکت اشاره کرد.
این دسته از دعاوی نیز در زمره دعاوی که علیه شرکت مطرح میشود قرار می گیرد. از جمله مواقعی که این دعاوی طرح می شوند می توان به زمانی که مراحل ثبت شرکت به درستی طی نشده و در نتیجه صورتجلسات نیز قانونی نبوده اند اشاره کرد. مشاور کسب و کار به هر شخص ذی نفعی کمک می کند تا بتواند این دعاوی را به درستی در مرجع صالح طرح نماید.
یکی از مهمترین مسائلی که در دعاوی نامبرده مورد توجه قرار می گیرد، مرجع رسیدگی دعاوی شرکت ها است. به طور کلی دعوای شرکت ها نیز مانند دعاوی اشخاص حقیقی است. با این تفاوت که موضوعات دعوای شرکت ها متفاوت است. موضوعی که در این بین اهمیت دارد این است که طرح دعاوی شرکت در دو نوع حقوقی و کیفری است و متناسب با موضوع دعوا، مرجع رسیدگی دعاوی شرکت ها نیز دادگاه های عمومی و کیفری هستند.
برای مثال اگر شرکت دعوای کلاهبرداری علیه شرکت دیگر طرح کرده، این دعوا مطابق با قانون مجازات اسلامی در صلاحیت دادگاه دادگاه کیفری است. یا مثلاً اگر موضوع دعوا مطالبه وجه اشخاص ثالث علیه شرکت باشد، باید در دادگاه عمومی مطرح شود.
چنانچه شرکتی قصد داشته باشد که علیه اشخاص دیگر طرح دعوا کند لازم است که با نحوه طرح دعوای شرکت آشنا باشند.
برای طرح دعوا توسط شرکت ابتدا باید این مورد را درنظر گرفت که موضوع دعوا چیست؟
اگر موضوع دعوا حقوقی بوده باید در دادگاه عمومی و اگر موضوع کیفری باشد باید در دادگاه کیفری مطرح شود.
اگر موضوع دعوا شرکت حقوقی باشد، شخص ذی نفع باید به دفاتر قضایی خدمات الکترونیکی مراجعه کرده و دادخواست خود را ثبت کند. در صورتی که دعوا شرکت از نوع کیفری بوده، باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و شکواییه خود را ثبت کنند.
شما می توانید به کمک مشاوره تلفنی آنلاین کارمنتو از طریق voip به طور کامل با نحوه طرح دعاوی شرکت و اقدامات لازم آن آشنا شوید. کارمنتو امکان چت آنلاین به همراه پشتیبانی ۲۴ ساعته در طی ۷ روز هفته و وجود بیش از ۳۵۰ مشاوره را برای تمامی کاربران در سراسر کشور فراهم کرده است. شما می توانید به منظور صرفه جویی در زمان از خدمات مشاوره آنلاین به همراه شارژ اولیه رایگان استفاده کنید. همچنین قابلیت استفاده از کیف پول زمینه دسترسی راحت و آسان را برای کاربران در مشاوره تلفنی کارمنتو فراهم کرده است.
امروزه شرکت های تجاری به یکی از اعضای مهم در اقتصاد هر کشوری تبدیل شده اند که لازم است هر صاحب کسب و کار و به طور کلی هر شخصی با جزئیاتی نظیر دعاوی مربوط به این شرکت ها آشنا شود. ما در این مطلب سعی کردیم ضمن بررسی دعاوی مربوط به شرکت ها، نحوه طرح دعوا و مرجع رسیدگی به این دعاوی را برای شما تحلیل کنیم.