به آن قسمت از ساختمان های مسکونی، صنعتی و تجاری که تجهیزات مرتبط با گرمایش و سرمایش ساختمان در آن قرار دارد موتورخانه می گویند. در واقع موتورخانه قلب تپنده ساختمان محسوب می شود.
موتورخانه یک سیستم گرمایشی پرکاربرد است که از طریق گرم کردن یک منبع مرکزی گرما و توزیع آن گرما در سراسر ساختمان به حفظ دمای داخلی محیط و گرم نمودن آب مصرفی کمک می کند و از قطعات مختلفی تشکیل شده است که هرکدام وظیفه ی خاصی برعهده دارند.
ابعاد و تجهیزات مورد استفاده در موتورخانه رابطه ی مستقیمی با مساحت ساختمان دارد. اگر یک ساختمان واحدهای زیادی داشته باشد به فضای موتورخانه بزرگتر و تجهیزات بیشتری نیاز دارد.
در اینجا مراحل اساسی برای درک نحوه عملکرد موتورخانه آمده است:
سیستم های موتورخانه معمولا یکی از دستگاه های زیر را بعنوان منبع حرارتی استفاده می کنند:
کوره: در یک سیستم هوای اجباری، یک کوره سوخت (مانند گاز طبیعی، نفت یا پروپان) را برای تولید گرما می سوزاند. مبدل حرارتی در کوره گرم می شود و یک فن دمنده هوا را روی مبدل حرارتی فشار می دهد و هوا را گرم می کند.
بویلر: در سیستم دیگ بخار، آب در واحد دیگ گرم می شود. سپس آب گرم از طریق لوله ها به رادیاتورها، گرمایش از کف یا سایر انتشار دهنده های گرما منتقل می شود. رادیاتورها و لوله ها گرما را به هوای اطراف منتقل و اتاق را گرم می کنند.
هوا یا آب گرم شده توسط شبکه ای از کانال ها (برای سیستم های هوای اجباری) یا لوله ها (برای سیستم های دیگ بخار) در سراسر ساختمان توزیع می شود. این شبکه منبع حرارت مرکزی را به اتاق ها و فضاهای مختلف متصل می کند.
برای کنترل موتورخانه از ترموستات استفاده می شود. این به شما امکان می دهد دمای داخلی مورد نظر را تنظیم کنید. هنگامی که دمای اتاق به زیر نقطه تنظیم می رسد، ترموستات سیگنالی را برای شروع یا افزایش تولید گرما به سیستم گرمایش می فرستد.
در سیستم های هوای اجباری، فن دمنده کوره، هوای گرم را از طریق کانال ها به داخل اتاق ها انتقال می دهد. در سیستم های مبتنی بر دیگ، آب گرم از طریق رادیاتورها، لوله های کف یا پانل های دیواری به گردش در می آید. این ساطع کننده های گرما، گرما را در اتاق آزاد می کنند و هوا و اشیاء را گرم خواهند کرد.
برخی از سیستم های موتورخانه قابلیت منطقه بندی را ارائه می دهند. منطقه بندی به شما این امکان را می دهد که دما را به طور مستقل در مناطق یا اتاق های مختلف ساختمان کنترل کنید. این می تواند آسایش و بهره وری انرژی را با هدایت گرما فقط در جایی که لازم است بهبود بخشد.
سیستم های گرمایش مرکزی اغلب دارای ویژگی های ایمنی، مانند شیرهای فشار (برای دیگ ها) و آشکارسازهای مونوکسید کربن (برای سیستم های سوخت سوز) هستند. نگهداری و بازرسی منظم برای اطمینان از عملکرد ایمن و کارآمد ضروری است.
هنگامی که به دمای مطلوب رسید، ترموستات به سیستم گرمایش سیگنال می دهد که تولید گرما را متوقف کند. در برخی موارد، سیستم های تهویه مطبوع مرکزی را نیز می توان در سیستم موتورخانه ادغام کرد تا در صورت نیاز سرمایش را فراهم کند.
سیستم های موتورخانه مدرن به گونه ای طراحی شده اند که از نظر انرژی کارآمد باشند. آنها ممکن است شامل ویژگی هایی مانند ترموستات های قابل برنامه ریزی، دیگ های بخار یا کوره های با راندمان بالا و عایق برای به حداقل رساندن اتلاف گرما باشند.
نوع سوخت مورد استفاده (به عنوان مثال، گاز طبیعی، نفت، برق) بسته به سیستم موتورخانه می تواند متفاوت باشد. انتخاب منبع سوخت مناسب بر هزینه های انرژی و ملاحظات زیست محیطی تأثیرگذار است.
موتورخانه ها بر اساس نوع ساختمان به انواع مختلفی مانند موتورخانه صنعتی، مسکونی، بیمارستانی، تجاری و اداری طبقه بندی می شود که در بین آن ها موتورخانه ساختمانی و صنعتی از اهمیت بیشتری برخوردارند.
امروزه ادغام فناوری هوشمند در سیستم های موتورخانه محبوبیت زیادی پیدا کرده است. ترموستات های هوشمند و سیستم های کنترل گرمایش امکان نظارت و کنترل از راه دور موتورخانه هوشمند را فراهم می کنند که منجر به صرفه جویی در انرژی و راحتی ساکنین می شود.
برای راه اندازی و اجرای موتورخانه هوشمند پیشنهاد می شود از شرکت هایی مشاوره بگیرید که سابقه درخشانی در زمینه اجرای تجهیزات هوشمند سازی ساختمان داشته باشند. در این راستا شرکت نیتا صنعت هوشمند، با داشتن 17 سال سابقه در زمینه هوشمند سازی و پیمانکاری برق و با به انجام رساندن 180 پروژه موفق، همواره رضایت مشتریان را به خود جلب کرده است.