در روزهای میانی تابستان 1402 به سر می بریم و قیمت خودرو در بازار همچنان کاهشی است. البته این کاهش در مقایسه با ماه های پیش کمتر محسوس است. همچنین دلالان و سرمایه گذاران بازار خودرو سعی می کنند تا با القای جو روانی، مشتریان را به خرید خودرو ترغیب کنند. با این حال، به نظر نمی رسد که افراد زیادی از این موضوع استقبال کرده باشند.
به گزارش فرصت امروز به نقل از دیجیاتو، بنابر گفته فعالان بازار، تعداد خریداران همچنان کم و تعداد فروشندگان زیاد است. درنتیجه فروشندگان ناچارند مدت بیشتری را منتظر فروش خودرو بمانند. همچنین تا تخفیفات ویژه ای را برای اتومبیل خود در نظر نگیرید، خریداران از آن استقبال نخواهند کرد.
بنابر اعلام مدیر سامانه یکپارچه و سخنگوی پیشین وزارت صمت، حدود 3 میلیون نفر در مرحله اول و دوم طرح یکپارچه عرضه خودرو شرکت کرده اند؛ بنابراین بخش قابل توجهی از مشتریان که به دنبال خرید خودروهای داخلی هستند، منتظر مانده اند تا اتومبیل خود را با قیمت کارخانه تحویل بگیرند.
افرادی که قصد خرید خودروهای مونتاژی چینی را داشتند نیز شامل دو گروه می شوند. گروه اول تکمیل وجه کرده اند و در آستانه تحویل خودرو هستند یا اتومبیل خود را تحویل گرفته اند. گروه دوم نیز پس از مشاهده قیمت های جدید شورای رقابت، از خرید منصرف شده اند. با توجه به اختلاف اندک قیمت بازار و کارخانه در مورد خودروهای مونتاژی چینی، خرید این خودروها از بازار برای مشتریان به صرفه تر است.
سردرگمی در بازار خودرو، افزایش یا کاهش؟
بااین حال، اظهارنظرهای متناقض، خریداران را سردرگم کرده است. قیمت هایی که در رسانه ها اعلام می شود، با نرخ های بازار تفاوت دارد. این قیمت ها گاهی بیشتر و گاهی کمتر هستند. برای مثال، طی چند روز اخیر برخی از روند افزایشی قیمت خودرو سخن می گویند. در سوی مقابل نیز عده ای با چسباندن برچسب دلال به گروه نخست، اظهار می کنند که خریداران بایستی برای خرید همچنان صبر کنند.
شرایط بازار به گونه ای پیش می رود که مشخص نیست چه آینده ای در انتظار خریداران و فروشندگان است. از سویی افزایش قیمت دلار و سایر ارزهای خارجی، همواره بر قیمت خودرو تأثیر گذاشته. بااین وجود، افزایش قیمت در بازار بدون خریدار، دوام چندانی نخواهد داشت و فروشندگان ناچار به کاهش قیمت ها خواهند بود. در سوی دیگر، سرعت گرفتن روند واردات خودرو و انتظار خریداران برای خودروهای وارداتی نو یا کارکرده، ممکن است روند کاهشی قیمت ها را تشدید کند.
تأثیر واردات بر قیمت خودرو چه زمانی مشخص می شود؟
اگر شرایط اقتصادی کشور به همین منوال پیش برود، طی نیمه دوم سال 1402 یا نیمه اول سال 1403، خودروهای وارداتی در تعداد قابل توجه وارد بازار کشور خواهند شد. ورود این خودروها تأثیر زیادی بر قیمت خودروهای خارجی و چینی موجود در بازار خواهد گذاشت. درصورت ریزش قیمت خودروهای خارجی، خودروهای داخلی نیز ارزان تر از قبل خواهند شد.
برای مثال، هم اکنون قیمت هیوندای سوناتا YF به حدود 2 میلیارد تومان رسیده است. اگر این خودرو حدود یک میلیارد تومان دیگر کاهش قیمت را تجربه کند، تقاضا برای خرید خودروهایی همچون تارا اتوماتیک یا دنا پلاس توربو اتوماتیک در بازار کاهش می یابد. درنتیجه فروشندگان بازهم ناچار به کاهش قیمت اتومبیل های خود خواهند بود. این اتفاق هم اکنون نیز موجب شکایت افرادی شده است که به قصد سرمایه گذاری وارد بازار خودرو شده بودند. به عنوان مثال، قیمت پژو پارس طی پنج ماه اخیر از 750 میلیون تومان به حدود 500 میلیون تومان کاهش یافته است؛ بنابراین افرادی که این خودرو را به قصد سرمایه گذاری خریده بودند، 33 درصد از سرمایه خود را در این بازار باخته اند.
معضل پنهان افزایش بی رویه قیمت ها
افزایش بی رویه قیمت خودرو در بازار متأثر از دو عامل است. عامل نخست کاهش عرضه و عامل دوم هجوم تقاضای سفته بازانه است. با خروج خریداران از بازار، عامل دوم کمرنگ خواهد شد؛ اما تا زمانی که شرکت های خودروسازی تیراژ خود را بالا نبرند و واردات خودرو نیز به سطح مطلوب 40 الی 50 هزار دستگاه در سال نرسد، همچنان قیمت ها در بازار حبابی خواهند بود. افزایش بی رویه قیمت خودرو جنبه پنهان دیگری نیز دارد. بسیاری از افرادی که اتومبیل های خود را با قیمتی پایین نسبت به نرخ امروز خریداری کرده بودند، اکنون قادر به پرداخت هزینه های نگهداری اتومبیل خود نیستند. درنتیجه بازار از هزاران دستگاه خودروی خارجی و داخلی اشباع شده است که هزینه سنگینی برای تعمیرات نیاز دارند. ازاین رو لازم است تا مشتریان پیش از خرید، حتماً کارشناسی خودرو را نزد افراد و مراکز معتبر انجام دهند تا هزینه های سنگین نگهداری گریبان گیر آن ها نشود.