زانوی ضربدری در سنین 2 تا 5 سالگی در تمامی کودکانی که شروع به راه رفتن می کنند، ممکن است ایجاد شود و پس از گذشت این سن تا حدود سن 7 سالگی به تدریج اصلاح می گردد. در واقع همانطور که از نام آن پیداست، در این عارضه زانو ها به یکدیگر نزدیک شده و قسمت مچ پا از همدیگر فاصله می گیرند به طوری که در حالت ایستاده پاها دارای شکل ضربدر یا X هستند. دقت داشته باشید، در صورت بروز هر گونه علائم و نشانه از این بیماری در کودک خود لازم است به متخصص مربوطه مراجعه کنید. برای آشنایی بیشتر با عوارض زانوی ضربدری و علل ایجاد آن تا پایان متن با ما همراه باشید.
همانطور که می دانید در افراد سالم، فاصله میان قوزک پاها با یکدیگر دارای یک اندازه نرمال است؛ بنابراین می توان گفت واضح ترین و مشخص ترین علامت زانوی ضربدری، بیش از حد نرمال و طبیعی بودن فاصله بین قوزک پاهاست به طوری که این فاصله موجب تغییر شکل پاها و نزدیک شدن زانو ها به یکدیگر می شود. از دیگر علائم و نشانه های این عارضه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
زانوی ضربدری علت های بسیار مختلفی دارد که تشخیص آن ها بر عهده پزشک متخصص و با استفاده از معاینه و آزمایش های لازم صورت می گیرد. از جمله مهم ترین این علت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اگر افرادی که زانوی ضربدری دارند هیچگونه اقدامی برای درمان و بهبود آن انجام ندهند و یا درمان درستی دریافت نکنند، ممکن است در آینده دچار عوارض زیر شوند:
با توجه به عوارضی که گفته شد، می توان به این نتیجه رسید که درمان به موقع، استفاده از روش های درمانی صحیح و انتخاب متخصص مناسب و حرفه ای می تواند تاثیر بسیار زیادی بر روی زندگی افراد و بازگشت آن ها به ورزش و فعالیت دلخواهشان داشته باشد.
زمانی که زانوی ضربدری در یک کودک یا بزرگسال دیده می شود، یافتن علت زمینه ای آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است و این کار توسط دکتر آقاعلیخانی بهترین جراح زانوی ضربدری صورت می گیرد. ایشان ابتدا در معاینه فیزیکی مواردی از جمله نابرابری طول پاها، سایش کفش ها، زاویه هم ترازی زانو و نحوه ایستادن و راه رفتن بیمار را بررسی کرده و پس از آن با بیمار در مورد سوابق پزشکی او گفت و گو می کند. پس از آن از بیمار می خواهد تا برای بررسی ساختار استخوان ها عکسبرداری یا اسکن ام آر آی انجام داده و جواب را به ایشان ارجاع دهد. در مرحله آخر و با بررسی کلیه علائم و آزمایشات، تشخیص صحیح صورت گرفته و روش های درمانی مناسب برای هر شخص با توجه به شرایط او تعیین می گردد. از جمله روش های درمانی که برای درمان زانوی ضربدری استفاده می شود می توان به مصرف دارو و مکمل های مورد نیاز بدن، فیزیوتراپی و ورزش، استفاده از آتل زانو، کاهش وزن، ماساژ درمانی، کفش طبی و بریس و در صورت لزوم جراحی زانوی ضربدری اشاره کرد.
جهت جراحی زانوی ضربدری و جراحی پای پرانتزی هم اکنون با مطب "دکتر آقاعلیخانی" تماس بگیرید و مشاوره دقیق در این زمینه دریافت کنید.
جمع بندی
زانوی ضربدری که در کودکان بیشتر از دیگر افراد دیده می شود، عارضه ای است که در آن قوزک های پا از یکدیگر فاصله گرفته و زانو ها بهم نزدیک می شوند و درنتیجه پاها در حالت ایستاده به شکل ضربدر در می آیند. روش های درمانی که برای درمان زانوی ضربدری در نظر گرفته می شود، شامل استفاده از کفی و بریس، انجام تمرینات و ورزش های اصلاحی، ماساژدرمانی، عمل جراحی و... است و در صورت عدم درمان یا استفاده از درمان نادرست ممکن است بیماران دچار عوارض بسیار جدی شوند.