ISO 27001 یکی از استانداردهای بین المللی قابل ممیزی است که الزامات سیستم مدیریت امنیت اطلاعات را تعیین کرده و انتخاب کنترل های امنیتی مناسب را تضمین می کند. این استاندارد به سازمان کمک می کند تا اطلاعات خود را محافظت کند و اعتماد ذینفعان، به ویژه مشتریان را جلب نماید. همچنین، برای تهیه، پیاده سازی، اجرا، نظارت، بررسی، نگهداری و ارتقا سیستم مدیریت امنیت اطلاعات، رویکردی فرآیندی فراهم می کند.
این استاندارد که شامل کنترل ها و چک لیست های امنیتی پیشنهادی است، برای استفاده همزمان با استاندارد ISO/IEC 27002 و به منظور صدور گواهینامه تدوین شده است. لازم به ذکر است که دریافت گواهینامه ISO 27001 هنوز به اختیار سازمان ها و ارگان ها وابسته است و ممکن است اجرا نشود. با این حال، اجرای این استاندارد در کنار استاندارد ISO 9001 یا IMS می تواند به یکپارچگی و بهبود کیفیت تولیدات و خدمات سازمان ها منجر شود.
گواهینامه ISO 27001 نشان می دهد که یک سیستم مدیریت امنیت اطلاعات بر اساس یک استاندارد برتر گواهی بندی شده است. این گواهینامه که توسط یک مرجع ثبت و صدور گواهینامه شخص ثالث صادر می شود، نشان می دهد که شما پیش بینی های لازم برای حفاظت اطلاعات حساس در برابر دسترسی ها و تغییرات غیرمجاز را انجام داده اید.
استاندارد ISO 27001، از استانداردی به نام BS 7799 شروع می شود. BS 7799 در سال ۱۹۹۵ توسط گروه استانداردهای انگلستان (BSI Group) ایجاد شد. این استاندارد توسط دپارتمان صنعت و تجارت دولت بریتانیا (DTI) نوشته شده است و شامل چندین بخش می باشد. بخش اول، بهترین تجربیات مدیریت امنیت اطلاعات را شامل می شود و در سال ۱۹۹۸ مورد بازبینی قرار گرفت.
بعد از مذاکرات گسترده بین صاحبان استاندارد در سراسر جهان، استاندارد ISO 27001 در سال ۲۰۰۰ توسط بنیاد ISO تحت عنوان ISO/IEC 17799 به توافق رسید. این استاندارد به عنوان "تکنولوژی اطلاعات - کد تجربی مدیریت امنیت اطلاعات" شناخته می شد.
استاندارد ISO/IEC 17799 در ژوئن ۲۰۰۵ مورد بازبینی قرار گرفت و در نهایت در سال ۲۰۰۷، با عنوان ISO/IEC 27002، در سری استانداردهای ISO 27000 منتشر شد. بخش دوم BS 7799 به نام "سیستم های مدیریت امنیت اطلاعات - مشخصات به همراه راهنمای کاربرد"، برای اولین بار در سال ۱۹۹۹ توسط BSI با کد "BS 7799 - قسمت ۲" منتشر شد. BS 7799-2 تمرکز خود را بر روی روش های پیاده سازی یک سیستم مدیریت امنیت اطلاعات (ISMS) متمرکز می کند. این استاندارد بعدها به استاندارد ISO 27001 تبدیل شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر این مقاله را مشاهده کنید.
ISMS یا سیستم مدیریت امنیت اطلاعات، رویکردی جامع برای تضمین محرمانه بودن، یکپارچگی و در دسترس بودن (CIA) دارایی های اطلاعاتی یک سازمان است. استاندارد ISO 27001 شامل سیاست ها، رویه ها و سایر کنترل هایی است که افراد، فرایندها و فناوری را در بر می گیرد.
با استفاده از ارزیابی های منظم ریسک امنیت اطلاعات، ISMS به عنوان یک رویکرد کارآمد، مبتنی بر ریسک و بی طرف، برای حفظ امنیت دارایی های اطلاعاتی شما استفاده می شود.
شما می توانید با استفاده از جعبه ابزار استاندارد ISO 27001، سیستم مدیریت امنیت اطلاعات خود را ایجاد کنید. این جعبه ابزار شامل تمام سیاست ها، رویه ها و الگوهای از پیش نوشته شده لازم برای شما می باشد.
استاندارد BS 7799 در سال ۱۹۹۵ توسط گروه استانداردهای انگلستان (BSI Group) ایجاد شد. این استاندارد شامل چندین بخش بود، و بخش اول آن شامل بهترین تجربیات مدیریت امنیت اطلاعات بود که در سال ۱۹۹۸ بازبینی شد.
پس از بحث و تبادل نظر میان صاحبان استاندارد در سطح جهانی، استاندارد ISO 27001 در سال ۲۰۰۰ توسط بنیاد ISO تحت عنوان ISO/IEC 17799 به توافق رسید. این استاندارد با عنوان "تکنولوژی اطلاعات - کد تجربی مدیریت امنیت اطلاعات" شناخته می شد.
بخشی از الزامات این استاندارد عبارتند از:
- محدوده سیستم مدیریت امنیت اطلاعات
- سیاست و اهداف امنیت اطلاعات
- ارزیابی ریسک و روش های مدیریت ریسک
- بیانیه کاربرد
- طرح های مدیریت ریسک
- ارزیابی و گزارش درمان ریسک
- تعریف نقش ها و مسئولیت های امنیتی
استاندارد ISO 27001 چارچوبی را برای پیاده سازی ISMS ارائه می دهد و به محافظت از دارایی های اطلاعاتی شما کمک می کند. همچنین، مدیریت، اندازه گیری و بهبود فرآیندها را آسان تر می کند. این استاندارد به شما کمک می کند سه بعد امنیت اطلاعات، یعنی محرمانه بودن، صداقت و در دسترس بودن را بررسی کنید.
دامنه کاربرد استاندارد ISO 27001 شامل بخش های گسترده ای از امور مربوط به امنیت اطلاعات می شود. این زمینه ها شامل موارد زیر می باشند:
مزایای استفاده از استاندارد ISO 27001 شامل موارد زیر است:
- تأیید وجود تضمین مستقلی برای کنترل های داخلی و رعایت الزامات دوام تجارت.
- نشان دادن مستقلیت در نظارت و رعایت قوانین اجرایی.
- ایجاد فرصت رقابتی با اطمینان به مشتریان در مورد سطح بالای امنیت اطلاعات.
- نشان دادن اینکه ریسک های سازمانی شناسایی، اندازه گیری و مدیریت شده اند.
- اثبات تعهد مدیریت ارشد نسبت به امنیت اطلاعات.
- ایجاد فرآیند سنجش مداوم که به نظارت پیوسته و بهبود روند کمک می کند.
برای پیاده سازی استاندارد ISO 27001، موارد زیر باید در نظر گرفته شوند:
- تعیین محدوده پروژه به همراه تعهد مدیریت و بودجه.
- شناسایی اشخاص ذی نفع و رعایت الزامات قانونی، مقرراتی و قراردادی.
- انجام ارزیابی ریسک.
- بررسی و اجرای کنترل های لازم.
- توسعه شایستگی داخلی برای مدیریت پروژه.
- تهیه مستندات مناسب و برگزاری دوره های آموزشی برای افزایش آگاهی کارکنان.
- گزارش دهی از طریق بیانیه کاربرد و برنامه های درمان ریسک.
- انجام اندازه گیری، نظارت، بررسی و ممیزی مستمر.
- انجام اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه لازم.
چرخه عمر استاندارد ISO 27001 شامل مراحل زیر است:
با اتمام مرحله اصلاح، چرخه عمر استاندارد ISO 27001 تکرار می شود و سازمان می تواند به مرحله برنامه ریزی برگردد تا اقدامات اصلاحی و بهبودی را برای ISMS خود اعمال کند. این چرخه عمر مداوم است و به عنوان یک فرآیند پیچیده و پیوسته برای بهبود امنیت اطلاعات در سازمان عمل می کند.
با توجه به مزایای فراوان استاندارد ایزو 27001 ، خیلی از سازمان ها به دنبال اخذ و دریافت آن هستند. اگر سازمان شما هم به دنبال اخذ گواهینامه ایزو 27001 است می توانید از طریق این لینک اقدام کنید.