وزارت صمت ابتدای هفته جاری طی نامه ای خطاب به پلتفرم های آگهی آنلاین، دستور حذف قیمت خودرو از آگهی های آنلاین را صادر کرد. در همین زمینه امیرحسن کاکایی، استاد دانشگاه علم و صنعت و کارشناس اقتصاد خودرو، معتقد است که با حذف قیمت از آگهی ها، صرفاً از شفافیت بازار کاسته می شود و تب شایعات افزایش می یابد. او معتقد است که وزارت صمت با این روش ها بازار را هم با خود پایین می کشد.
به گزارش فرصت امروز به نقل از تجارت نیوز، ابتدای هفته جاری وزارت صمت طی نامه ای خطاب به پلتفرم های آگهی آنلاین، دستور حذف قیمت خودرو از آگهی های آنلاین را صادر کرد. این تصمیم برای سومین بار است که اجرا می شود. بر همین اساس برای بررسی تاثیر این موضوع بر شرایط بازار و کسب وکارهای آنلاین در این حوزه، تجارت نیوز گفتگویی با امیرحسن کاکایی، کارشناس اقتصادی حوزه خودرو انجام داده است.
حذف قیمت خودرو از آگهی های اینترنتی جدیدترین مسکّن تزریقی وزارت صمت به بازار است. پیش از این نیز وزارت صمت چنین تصمیمی را به اجرا گذاشت که در آن مقطع شفافیت نرخ ها به حداقل رسید. آیا اکنون مسئله بازار خودروی ایران قیمت گذاری خودرو در آگهی هاست؟
شفافیت در بازار حق مردم است، در حال حاضر در دوره ای از تاریخ زندگی می کنیم که با استفاده از اینترنت و نرم افزارهای مختلف، سردرگمی مردم کمتر و دسترسی به اطلاعات راحت تر شده است. به کمک این ابزار، مردم زندگی راحت تری دارند. درواقع تعریف بازار همین است. بازار جایی است که عرضه کننده قیمت مورد نظر خود را اعلام می کند و در ادامه این متقاضی است که قیمت را تعیین می کند.
در صورتی که قیمت اعلام شده توسط عرضه کننده بالا باشد، متقاضی آن را نفی کرده و نمی خرد و عرضه کننده مجبور به کاهش قیمت می شود. اما در صورتی که چنین بازاری حذف شود، شفافیت از بین رفته و فضا برای دلالان باز می شود.
در صورتی که دسترسی به قیمت از طریق سایت های خرید و فروش و آگهی گذار از بین برود، متقاضی مجبور می شود برای به دست آوردن قیمت مناسب از روش های دیگر استفاده کند. در واقع با حذف قیمت ها در پلتفرم های آنلاین، بازار متوقف نمی شود و به مسیر خود ادامه می دهد؛ تنها با این تفاوت که دیگر شفافیتی وجود ندارد.
همان طور که در سال های گذشته که این طرح اجرا شد، بازار متوقف نشد و مردم همچنان به خرید و فروش خود ادامه دادند. بازار مسیر خود را می رود و منتظر نمی ماند، همانطور که در دو مرتبه گذشته آن را دیدیم. مردم در همان شرایط هم به خرید و فروش خود ادامه دادند و تنها تفاوت آن خرید و فروش در فضای پر ابهام بازار بوده است.
یعنی در همان زمان هم نه تنها اتفاق مثبتی رخ نداد، بلکه ابهام در بازار بیشتر شد و شفافیت از بین رفت و با از بین رفتن شفافیت، بازار شایعات و التهاب نیز بیشتر می شود.
آیا در حال حاضر قیمت گذاری اصلی بازار خودرو در سایت های خرید و فروش صورت می گیرد. برخی از پلتفرم ها حتی مدعی اند که روی دیگر ماجرا اتفاق می افتد آن ها با ایجاد بازار رقابتی به ضربه گیری برای جهش قیمت ها تبدیل شده اند؛ نظر شما در این باره چیست؟
طبیعتاً در همه کشورهای جهان فعالیت پلتفرم های آنلاین باعث ایجاد بازار رقابتی و آزاد می شود. در این بازار این عرضه کننده و متقاضی هستند که در ارتباط با یکدیگر قیمت را تعیین می کنند و در صورتی که بازار متمایل به پایین باشد، قیمت ها کاهشی می شوند و در صورتی که متمایل به بالا باشد، قیمت ها افزایش پیدا می کنند.
این مفهوم واقعی بازار است که امروزه در تمام دنیا اجرا می شود. واقعیت این است که وزارت صمت به جای بررسی واقع گرایانه ی مشکلات وناتوانی های خود و تغییر روش برای حل این مشکلات، تصمیم دارد دیگر سیستم ها را نیز با خود به پایین بکشد.
مشکل امروز اقتصاد ایران قیمت گذاری ها در بازار نیست. بلکه مشکل در بایسته های اقتصاد است. زمانی که حال اقتصاد یک کشور خوب باشد، قیمت ها کاهشی می شوند و بالعکس زمانی که اقتصاد یک کشور بیمار باشد، قیمت ها افزایش می یابند.
وزارت صمت در نامه مذکور تأکید کرده است که «تا اطلاع ثانوی» قیمت ها به صورت توافقی نمایش داده شوند. معنای این اطلاع ثانوی چیست؟ آیا اتفاق خاصی قرار است رخ دهد که دوباره قیمت ها به نمایش درآیند؟
پیش از طرح این سوال، باید پرسید که آیا با نامه ی وزارت صمت، مشکل بازار خودرو حل می شود؟ یا اگر قرار است مشکلی را حل کند، چه مدت زمانی طول می کشد تا حل شود؟ معیار این تصمیم چیست؟ این اطلاع ثانوی چه مدت زمانی را شامل می شود؟
وقتی زمان و معیاری برای این موضوع تعریف نشده است، چطور انتظار تغییر براساس این تصمیم داریم؟ این تصمیم گیری باعث تعجب می شود و عدم اعلام زمان دقیق، خودش به تنهایی ضد شفافیت است.
همانطور که در دو مرتبه گذشته مشاهده کردیم، این تصمیم گیری تغییری در بازار ایجاد نمی کند. در حال حاضر تصمیمات اقتصادی در کشور بر اساس سوسیالیسم دولتی گرفته می شود؛ این یعنی دولت تصمیم دارد که بازار خودرو قیمت گذاری آن را در اختیار خود درآورد.
اخیراً زمزمه هایی به گوش می رسد که حاکی از آن است که حتی قیمت گذاری خودروهای وارداتی دسته دوم را هم دولت تصمیم دارد انجام دهد. این در کلام اقتصادی به معنای حذف بازار است. سوالی که به وجود می آید این است که کجای دنیا با حذف بازار، مشکل بازار برطرف شده است؟ چنین چیزی امکان پذیر نیست و اشتباه است.
آیا می توان گفت که با تصمیم جدید وزارت صمت بازار خودرو ملتهب تر از گذشته می شود؟
با تصمیمات این چنینی سردرگمی و نگرانی مردم بیشتر شده و همین موضوع موجب التهاب در بازار می شود. در نتیجه، همه این ها ظرفیت، اجحاف در حق مردم را افزایش می دهد. بیشتر افرادی که در این بازار حضور دارند، مردم عادی هستند که خرید و فروش می کنند، حال شما فکر کنید که یک فروشنده خودرو هستید، با حذف قیمت ها در این پلتفرم ها چطور می توانید قیمت مناسب را پیدا کنید؟ کجا را مرجع خود برای قیمت گذاری قرار می دهید؟
در صورت فعالیت چنین پلتفرم هایی، افراد برای فروش خودرو یا کالای خود قیمتی را تعریف می کنند. این قیمت اگر متناسب با باقی بازار باشد، محصول مورد نظر فروش می رود و درصورتی که قیمت بالاتر باشد، خودبه خود با عدم فروش، اصلاح شده و پایین تر می آید.
حالا تصور کنیم چنین شفافیتی نباشد! سردرگمی و هرج و مرج در بازار بیشتر شده و قیمت ها غیرواقعی می شوند. جدا از این مسئله فردی که تصمیم به فروش خودرو خود دارد، بدون اطلاع از قیمت بازار، قیمت خودرو خود را پایین تر از بازار می فروشد. شما فکر می کنید این پایین آمدن با بالا رفتن قیمت درست است؟ به نفع مردم است؟ نخیر، این اجحاف در حق فروشنده و خریدار است.
در واقع رویکرد به این صورت است که می خواهیم به زور، مشکلات اقتصادی حوزه خودرو را در کشور برطرف کنیم، این ابهام را بیشتر کرده و هیچ اتفاق مثبتی را برای اقتصاد و بازار خودرو رقم نخواهد زد.
نکته ی مهمی که دولت و وزارت صمت نمی خواهند آن را بپذیرند، وجود بازار آزاد است. تصور دولت این است که چیزی به نام بازار آزاد وجود ندارد و این یک معنا دارد و آن هم این است که نمی خواهند بازار آزاد وجود داشته باشد. نبود بازار آزاد به نفع اقتصاد است یا به ضرر آن؟
پاسخ آن بسیار واضح است؛ این تصمیم به زیان اقتصاد و بازارهایی مانند خودروست. این حرکت به معنای کنترل قیمت در بازار خودرو نیست، بلکه تنها هدف، حذف و سرکوب بازار آزاد است. این سرکوب بازار باعث می شود که در ادامه با چالش های بیشتری مواجه شویم، همانطور که نتیجه حذف های قبلی را همین امروز هم شاهد هستیم. با حذف بازار رقابتی و آزاد، بازار انحصاری ایجاد می شود و با انحصاری شدن بازار، رانت خواری ترویج پیدا کرده و فساد صورت می گیرد. این به ضرر مردم است.
از زمانی که پلتفرم های دیجیتالی و آنلاین راه اندازی شده اند، کار مردم راحت تر شده است، نه تنها درباره بازار خودرو، بلکه در تمامی زمینه ها این صدق می کند. هر فردی برای خرید با استفاده از این پلتفرم ها قیمت ها را مقایسه می کنند و براساس مقایسه خود، خریدشان را انجام می دهند.
حالا با چنین تصمیم هایی و تغییر ماهیت این پلتفرم ها، چرا با راحتی مردم باید مقابله کرد؟ اگر وزارت صمت بعد از هربار تصمیم گیری، نتیجه آن را بررسی کند، تصمیم های اشتباه گذشته را تکرار نمی کند.