شنبه, ۲۲ دی(۱۰) ۱۴۰۳ / Sat, 11 Jan(1) 2025 /
           
فرصت امروز
دو سناریو برای زمان عرضه خودروهای وارداتی

قیمت خودروهای مونتاژی و وارداتی زیر سایه چالش واردات

1 سال پیش ( 1402/2/27 )
 

بیش از ۱۴ماه از دستور رئیس جمهور مبنی بر رفع موانع قانونی و اجرایی واردات خودرو می گذرد. با این حال به نظر می رسد عرضه وارداتی ها به بازار، مسیری طولانی در پیش دارد. در این بین از تامین ارز و تایید استاندارد خارجی ها، به عنوان دو سرعت گیر ورود خودرو یاد می شود. با استناد به اظهارات برخی واردکنندگان دو سناریو برای زمان عرضه وارداتی ها مطرح است. دسته ای، از تیرماه به عنوان ماه ورود خارجی ها یاد می کنند. حال آنکه برخی دیگر معتقدند طلسم عرضه به این زودی شکسته نخواهد شد.

به گزارش فرصت امروز به نقل از دنیای اقتصاد، ۱۵ اسفند سال ۱۴۰۰ بود که رئیس جمهور در دیداری سرزده از شرکت ایران خودرو، فرامین هشت گانه ای برای بهبود وضعیت صنعت خودرو کشور صادر کرد. در یکی از این فرامین تاکید شده بود مسوولان وزارت صمت باید در خردادماه ۱۴۰۱ موانع واردات خودرو را برطرف و نسبت به ورود محصولات خارجی اقدام کنند. حالا اما بیش از ۱۴ ماه از صدور این فرامین می گذرد و هنوز چالش های واردات خودرو به قوت خود باقی است.

شاید بتوان اساسی ترین این چالش ها را کمبود تامین ارز برای واردات خودرو دانست. طرح همین موضوع موجب ممنوعیت واردات خودرو از سال ۹۷ شده و هنوز هم نقش اصلی را در وارد نشدن خودروهای جدید به رغم وعده های پیاپی ایفا می کند. علاوه بر این، اصرار بر رعایت استانداردهای ۸۵گانه برای خودروهای وارداتی می تواند یکی از چالش هایی باشد که ورود خودروهای خارجی به کشور را با کندی مواجه کرده است. سازمان ملی استاندارد و سازمان حفاظت از محیط زیست هر یک استانداردهای مختص به خود را در مورد خودروهای وارداتی دارند که کار را برای واردات سخت کرده است.

در این بین سیاستگذار به جای حل این مشکلات، آدرس غلط واردات خودروهای کارکرده را می دهد. گرچه واردات خودروهای دست دوم ارزبری کمتری دارد و در شرایط فعلی می تواند تا حدودی به ساماندهی بازار کمک کند، اما زمانی که متولی صنعت خودرو در تهیه ارز لازم برای واردات خودروهای نو که پیش از این مصوب شده ناکام مانده و نتوانسته به وعده های خود در این زمینه جامه عمل بپوشاند، کمی عجیب به نظر می رسد که طرح جدیدی برای واردات ارائه داده و این بار بخواهد خودروهای کارکرده را در دستور کار خود قرار دهد. در واقع اگر سیاستگذار ارز لازم برای واردات را دارد چرا برنامه سال گذشته خود را که مجوز واردات ۱۰۰هزار دستگاه محصول وارداتی را داشته و حتی متقاضیان اقدام به ثبت نام نیز کرده اند اجرایی نمی کند؟ البته که وعده ها همچنان در وزارت صمت حرف اول را می زنند؛ به طوری که۱۳ اردیبهشت ماه مهدی ضیغمی، مجری طرح واردات خودروی این وزارتخانه، ضمن اعلام اینکه مسائل و موانع واردات خودرو حل شده است، وعده داده بود که «به زودی واردات و ترخیص خودرو ها سرعت می گیرد». همانطور که اشاره شد اصلی ترین دلیل کندی واردات خودرو به گفته بسیاری از دست اندرکاران بازار وارداتی ها، کمبود ارز است. البته بعد از آنکه دولت از عزم خود برای آزادسازی واردات خبر داد، وعده هایی در مورد تامین ارز وجود داشت. بعد از آنکه آیین نامه واردات خودرو سقف یک میلیارد دلار را برای واردات خودرو در نظر گرفت، بانک مرکزی اعلام کرد که این ارز را تامین خواهد کرد؛ اما هرچه گذشت به نظر می رسید که بانک مرکزی در این وعده خود دچار تزلزل شده است.

در نهایت اواخر سال گذشته امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت، خبر داد که ۱۰۰هزار خودرو وارد کشور خواهند شد که منشأ ارز آن باید خارج از کشور باشد. این بدان معنا بود که در نهایت بانک مرکزی حتی یک دلار به واردات خودرو تخصیص نداده است. هنوز هم بعد از گذشت ماه ها و در حالی که با شرایط تورمی حاکم بر کشور، ۵۰۰میلیون تومان در حساب متقاضیان خودرو بلوکه شده، اما همچنان این کمبود ارز است که نقش اصلی را در تاخیر واردات خودرو ایفا می کند. اما گویا مسوولان وزارت صمت مشکل تامین استانداردها را پررنگ تر می بینند و البته می گویند این مشکل پشت سر گذاشته شده است.

مهدی ضیغمی پیش از این در این رابطه گفته بود: «کندی ترخیص خودرو های وارداتی مربوط به یک سری مشکلات بوده که به کمک دستگاه های مختلف حل شده است که از جمله آنها می توان به تایید استاندارد خودرو های وارداتی اشاره کرد که با مصوبه اخیر دولت در این خصوص بسیاری از موانع بر سر واردات و ترخیص خودروها رفع و واردات تسهیل شده است.» وی تاکید کرده که «ما خودرو هایی را که سفارش کشور های حوزه خلیج فارس است وارد کرده ایم که این کشور ها استاندارد های موردنظر خود را دارند؛ لذا عدم تطابق استاندارد ها تا حدودی کار ترخیص خودرو ها را با مشکلاتی مواجه کرده بود که همان طور که اشاره شد با مصوبه اخیر بسیاری از مشکلات حل و حتی لزوم داشتن استاندارد ایمارک برای خودرو های وارداتی نیز برداشته شده است.» پیش از هیات وزیران در مصوبه ای لزوم رعایت استاندارد یورو۶ و یورو ۵ را برای خودروهای وارداتی حذف کرده بود. با توجه به چالش های مذکور، این پرسش جدی مطرح است که در آینده ای نزدیک آیا شاهد ورود خودروهای وارداتی خواهیم بود؟

در بررسی های «دنیای اقتصاد» دو رویکرد اصلی در پاسخ به این پرسش مطرح است. در رویکرد اول به اظهارات برخی از دست اندرکاران و واردکنندگان استناد شده؛ به طوری که این دسته تاکید دارند که گرچه هنوز خودرویی به دست مشتریان نرسیده اما گام های مهمی در این جهت برداشته شده است. به اعتقاد این عده در شش ماه گذشته اقداماتی برای ثبت سفارش و تامین ارز خودروهای وارداتی انجام شده است، به طوری که پیش بینی هایی وجود دارد مبنی بر اینکه با توجه به گام های برداشته شده، احتمالا تا تیرماه آینده شاهد ورود وارداتی ها به بازار کشور خواهیم بود. با این حال موضع همه نسبت به ورود وارداتی ها تا این اندازه مثبت اندیشانه نیست. به طوری که برخی دیگر اعتقاد دارند زور چالش ها به اقدامات انجام شده می چربد و امیدی نیست که دست کم در آینده نزدیک طلسم واردات خودرو شکسته شود. این افراد برای ادعای خود سه دلیل محوری عنوان می کنند. یکی اینکه هنوز مکانیزم قیمت گذاری خودروهای وارداتی مشخص نیست و با توجه به زمان زیادی که در شورای رقابت برای قیمت گذاری خودروهای داخلی و مونتاژی صرف شد، حتی اگر همین امروز هم کار قیمت گذاری و تعیین شیوه و مکانیزم آن کلید بخورد احتمالا فرآیند زمان بری خواهد بود و در آینده نزدیک قرار نیست خودروی وارداتی به دست مشتریان برسد.

دلیل دیگر این گروه این است که با وجود عرضه این خودروها در سامانه یکپارچه و قرعه کشی اولویت بندی متقاضیان، هنوز سازوکار دریافت خودرو مشخص نیست. برای مثال تاکنون فقط این خودروی چانگان بوده که توانسته از سد واردات عبور کند، اما همه متقاضیانی که با انگیزه خرید خودروی خارجی ۵۰۰میلیون تومان آن ها بلوکه شده، به دنبال خرید چانگان نیستند. بنابراین چگونه قرار است عرضه انجام شود که این افراد متضرر نشده و به خودروی مدنظر خود برسند؟

اما دلیل آخر با تکیه بر رفتارشناسی سیاستگذار است. حدود یک هفته پیش بود که شورای رقابت از قیمت خودروهای مونتاژی پرده برداشت. سخنگوی این شورا پس از اعلام قیمت های جدید در مصاحبه ای تلویزیونی اعلام کرد که اگر واردات خودرو انجام شود با رقابتی شدن بازار، شورای رقابت از قیمت گذاری خودروهای مونتاژی خارج خواهد شد. اگر سیاستگذار مطمئن بود که به زودی واردات خودرو انجام خواهد شد، دیگر نیازی به این نمی دید که وارد حوزه قیمت گذاری خودروهای مونتاژی شود تا بلافاصله واردات انجام شده و مجبور به خروج شود. اینکه شورای رقابت تصمیم گرفته قیمت های خودروهای مونتاژی را اعلام کند و حتی یک گام جلوتر بگوید که قیمت گذاری بعدی سه ماه دیگر انجام خواهد شد، نشان می دهد که این شورا نیز به واردات خودرو در کوتاه مدت امیدوار نیست.

جدول کامل قیمت خودروهای داخلی و وارداتی

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/ih7KaQCz
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
حامدسپاهی گرو :
1 سال پیش
خوب است حالا است که زیباست
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
سفارش سئو سایتقیمت ورق گالوانیزهخرید از چینخرید فالوور فیکدوره رایگان Network+MEXCتبلیغات در گوگلقصه صوتیریل جرثقیلخرید لایک اینستاگرامواردات و صادرات تجارتگرامچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانلوازم یدکی تویوتاتولید کننده پالت پلاستیکیهارد باکسقرص لاغری پلاتینirspeedyیاراپلاس پلتفرم تبلیغات در تلگرام و اینستاگرامگیفت کارت استیم اوکراینمحصول ارگانیکبهترین وکیل شیرازخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلقیمت ملک در قبرس شمالیچوب پلاستضد یخ پارس سهندخرید آیفون 15 پرو مکسمشاور مالیاتیقیمت تترمشاوره منابع انسانیخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختاکستریم VXدانلود آهنگ جدیدلمبهخرید جم فری فایرتخت خواب دو نفرهکابینت و کمد دیواری اقساطیکفپوش پی وی سیتماشای سریال زخم کاری 4تخت خوابقیمت کمد دیواریکاشت ابرو طبیعیتاسیس کلینیک زیباییریفرال مارکتینگ چیست؟ماشین ظرفشویی بوشکوچینگ چیستتور سنگاپورخرید PS5مبلمان اداریقیمت طلای آبشدهنرم افزار ارسال صورتحساب الکترونیکیکوچینگ فراکوچ
تبلیغات
  • تبلیغات بنری : 09031706847 (واتس آپ)
  • رپرتاژ و بک لینک: 09945612833

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه