بازار خودرو طی دو ماه اخیر روزهای پرتلاطمی را تجربه کرد و قیمت خودروهای داخلی به صورت نجومی در حال افزایش بود، به طوری که قیمت پراید۱۳۱ به حدود ۳۰۰ میلیون تومان نیز رسید. این درحالی است که ۳۰۰ میلیون تومان در سال۹۶، قیمت خرید یک خودروی بنز بود.
این جهش قیمت خودرو در حالی صورت گرفته که هیچ تغییری در کیفیت خودروهای داخلی به وجود نیامده و تنها نوسانات ارزی در کنار کاهش عرضه خودرو این جایگاه را برای خودروهای بی کیفیت ایرانی رقم زد.
حفظ ارزش ریال با خرید خودرو
بسیاری از کارشناسان معتقدند که با کاهش ارزش ریال، بسیاری از مردم برای حفظ ارزش دارایی خود اقدام به خرید کالای بادوام می کنند. بازارهای موازی مانند ارزدیجیتال، سکه و مسکن از مواردی هستند که می توانند بخشی از سرمایه های سرگردان را جذب کنند اما ریزش قیمت ارزهای دیجیتال در کنار قیمت های سنگین مسکن، بسیاری را به سمت بازار خودرو سوق داده و با وجود این که خودرو یک کالای مصرفی است اما به دلیل سقوط ریال بسیاری از مردم برای خرید خودرو اقدام کردند. این افزایش تقاضا در سایه عرضه قطره چکانی باعث شد قیمت خودروهای داخلی سر به فلک بکشد. البته خودروهای خارجی نیز از این قافله عقب نماندند. بررسی میدانی جام جم از بازار خودرو حکایت از افزایش ۵۰ تا ۲۰۰میلیون تومانی خودروهای داخلی در دو ماه اخیر دارد و قیمت خودروهای خارجی نیز بین ۱۰۰میلیون تا یک میلیارد تومان افزایش قیمت را تجربه کرده است.
عقب نشینی خودرو
قیمت دلار را می توان به عنوان یکی از سنجه های مهم در اقتصاد ایران تعریف کرد و کاهش ۲۰۰۰ تومانی دلار به سرعت خود را در قیمت نهایی خودرو نشان داد به طوری که قیمت خودروهای داخلی کاهش پنج تا ۲۰میلیون تومانی را تجربه کردند. در همین خصوص سعید موتمنی رئیس اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودرو ضمن اشاره به این که با کاهش قیمت ارز، از روز گذشته قیمت خودرو تا حدود زیادی کاهش یافته اما قیمت ها به قیمت های یک ماه ونیم قبل یعنی پیش از گرانی ارز بازنگشته است، می گوید: بارها گفته ایم که مشکل خودرو، میزان عرضه آن است. عرضه قطره چکانی خودرو و نابرابری عرضه و تقاضا موجب افزایش قیمت خودرو می شود ضمن این که در این شرایط عوامل مختلف ازجمله افزایش قیمت ارز نیز روی قیمت خودرو تأثیر می گذارد. به گفته وی، خودرو به غلط به یک کالای سرمایه ای تبدیل شده و بنابراین نوسانات نرخ ارز در قیمت خودرو اثرگذار است و لذا افزایش قیمت ارز در یک ماه گذشته تأثیر بسزایی در افزایش قیمت خودرو داشته است.
کمبود عرضه خودرو
درحالی که رئیس اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودرو از کمبود عرضه اعلام نارضایتی می کند، خودروسازان و وزارت صمت از رکوردشکنی تولید خودرو خبر می دهند اما در بازار اثری از این افزایش دیده نمی شود. البته باید گفت که این رکوردشکنی هنوز فاصله بسیار زیادی با پیک تولیدات خودرو در سال های گذشته دارد و این ثبت رکورد تنها در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ثبت شده است و با نیاز بازار همخوانی ندارد.
همراهی خودروسازان با بازار
با توجه به افزایش زیان انباشت خودروسازان، وزارت صمت موافقت خود را برای فروش خودرو در بورس کالا اعلام کرد. فروش خودرو در بورس کالا بدون اعمال فشار از سوی شورای رقابت و سازمان حمایت از مصرف کنندگان، بهترین خبر برای خودروسازان بود. قیمت خودرو در بورس کالا از بازارتبعیت می کند. به طورمثال خودروی پژو۲۰۷ اتومات در بورس ۱۰میلیون پایین تر از بازار معامله شد. باید اذعان کرد که کاهش قیمت خودرو در بازار مقطعی است و درصورتی که میزان عرضه خود را به میزان تقاضا نرساند، بازهم شاهد دررفتن فنر قیمت خودرو خواهیم بود.