دبیر سازمان نظام صنفی یارانه ای استان تهران در یادداشتی به تحلیل اثرات محدودیت و قطعی اینترنت بر اقتصاد کشور پرداخت و اعلام کرد که 48 درصد شرکت ها در پی اختلالات، فیلترینگ و قطعی اینترنت 50 درصد کاهش فروش داشته اند.
به گزارش فرصت امروز به نقل از دیجیاتو ، علیرضا کشاورز جمشیدیان، دبیر این سازمان در یادداشتی نوشت: «بر اساس نظرسنجی انجام شده توسط نصر تهران، 48 درصد شرکت ها اعلام کردند بیش از 50 درصد کاهش فروش داشتند.»
به باور کشاورز جمشیدیان آنچه در این مدت شاهد بودیم این بود که از طریق برخی اپراتورها دسترسی به اینترنت وجود داشت و از طریق برخی دیگر مانند اپراتورهای همراه این امکان مهیا نبود. از سوی دیگر، با محدودیت هایی نیز از سمت ارائه دهندگان اینترنت بر بستر ثابت که ما به آنها می گوییم FCP ها، مثل مخابرات، شاتل، آسیاتک و... روبه رو بودیم. اینکه برخی مسئولان می گویند که قطعی اینترنت برای آنچه اتفاق افتاده واژه درستی نیست، قابل فهم است.
به گفته دبیر سازمان نظام صنفی یارانه ای استان تهران آمارهای مطرح شده بر اساس پرسش نامه ای استخراج شده که 104 شرکت عضو نصر تهران از تاریخ 7 مهر تا 10 مهر پاسخ داده اند. در واقع اگر اعداد را رند کنیم، نصف شرکت های نظرسنجی ما نصف فروش خود را از دست داده اند.
کشاورز جمشیدیان در ادامه توضیحات خود درباره ضرر و زیان شرکت ها نوشت: «نکته دیگر این است که حدود نصف کسب و کارهای ما اعلام کردند روزانه بالای 50 میلیون تومان ضرر داشته اند که ناشی از کاهش فروش بوده است. چیزی حدود یک پنجم اعلام کردند که بین 100 میلیون تا 500 میلیون متضرر شده اند.»
در ادامه توضیحات او با تأکید بر اینکه کمتر از یک دهم شرکت ها گفته اند روزی در حدود نیم میلیارد تومان از این محدودیت ها متضرر شده اند، نوشت: «این اعداد را در تعداد شرکت های این اکوسیستم ضرب کنید تا متوجه ابعاد ضرر و زیان شرکت ها شوید.»
این بخش از یادداشت او صرفاً بر خسارت مستقیمی که کسب و کارها تجربه کردند، تمرکز داشته و در بخش دیگری، کشاورز به بررسی ضرر و زیان غیر مستقیم کسب و کارها پرداخته است.
خسارات غیر مستقیم
دبیر نصر تهران در بخش دیگری از توضیحات خود در این یادداشت به بررسی خسارات غیر مستقیم قطعی اینترنت پرداخته و نوشت: «خسارات غیر مستقیم از جنس اعتماد عمومی از دست رفته است. من نمی دانم اصلاً قابل جبران است یا نه و اگر جبران پذیر است چقدر زمان می برد تا اعتماد مردم ترمیم شود. سرمایه گذار، تولیدکننده داخلی، یک توسعه دهنده نرم افزار یا تجار از این وضع آسیب دیده اند.»
او در همین بخش به جذب سرمایه دشوار کسب و کارها اشاره کرد و نوشت: «یک صاحب کسب و کار را در نظر بگیرید که با بدبختی از کشورهای اطراف مثل ترکیه و دوبی جذب سرمایه کرده است. وقتی سرمایه گذار، حتی برای ارتباط با تولیدکننده داخلی ساده ترین ابزار را ندارد و نمی تواند ارتباط بگیرد ترس برش می دارد. می گوید محصول من بر پایه اینترنت باید فروش برود و وقتی اینترنت ایران قطع است، چطور سرمایه ام را به تولیدکننده ایرانی بسپارم. این موارد وجود دارد و نمی دانم چطور باید اندازه گیری شوند.»
او همچنین درباره قطعی کامل اینترنت نوشت: «بله شاید به نوعی قطعی کامل نداشته ایم اما وضعیت رخ داده، شرایطی را ایجاد کرد که کسب و کارها به مشکل خوردند. گرچه قطعی اینترنت به صورت کامل رخ نداده، اما در ساعت ها و مکان های خاصی، کاربر از طریق تلفن همراهش نمی تواند به اینترنت وصل شود. لذا منظور ما از آسیب های این چندوقته صرفاً، بر پایه قطعی کامل اینترنت نیست، بلکه منظور محدودیت است.»
کشاورز همچنین نوشت: «علاوه بر قطع و محدود شدن ها با فیلتر شدن هم روبه رو شدیم. ممکن است این روزها قطعی اینترنت نداشته باشیم، اما محدود شدن از طریق فیلترینگ ایجاد شده است. به طور مثال پیام رسان واتس اپ و اینستاگرام که فیلتر می شود، امکان دسترسی به آنها از بین می رود. در این میان افرادی که کسب و کار خانگی بر بستر اینستاگرام داشتند به دلیل اینکه این اپلیکیشن ها فیلتر هستند، با مشکل روبه رو می شوند؛ چراکه دسترسی به آنها قطع شده است. توجه داشته باشید در اینجا اینترنت قطع نشده؛ اما دسترسی خریدار به آن محصول و تولیدکننده از بین رفته است.»
او به پلتفرم هایی که فیلتر نیستند اشاره کرد و نوشت: «عده ای می گویند؛ همه پلتفرم ها و اپلیکیشن ها که فیلتر نیستند؛ مثل تخفیفان، نت برگ و... اما فراموش نکنید که اگر بر فرض شما کاربر این مجموعه ها هستید و آن سرویس دهنده هم فیلتر نیست. بنابراین ساعاتی از روز که در منزل یا محل کار نیستید، به دلیل قطع سرویس اپراتورهای همراه، به اینترنت دسترسی ندارید، پس این محدودیت باز دسترسی شما را از بین برده است. همچنین می دانیم که خیلی از افرادی که از سرویس خاصی استفاده می کنند، لزوماً آن را به شکل اپلیکیشن روی گوشی خود ندارند و آدرس سرویس دهنده را نیز نمی دانند؛ پس سرویس مورد نظر را در گوگل سرچ می کنند.»
دبیر نصر تهران به مشکلاتی که به دلیل عدم دسترسی به گوگل برای کسب و کارها ایجاد می شود، اشاره کرد و نوشت: «حالا حتی اگر گوگل فیلتر نباشد و دسترسی شما به اینترنت (ترافیک بین الملل) قطع شود، شما نمی توانید آن سرویس دهنده را در گوگل سرچ کنید. بنابراین فروش آن سرویس دهنده در آن ساعت به شدت افت می کند. این موضوعات، منظر دیگری از محدودیت های اعمال شده هفته های اخیر است. آن مسئولانی که می فرمایند اینترنت که در این ساعات یا در این مکان قطع نیست یا فلان سرویس یا فلان پلتفرم که فیلتر نیست، باید این بعد ماجرا را هم ببینند.»
دولت و جبران زیان
کشاورز در بخش دیگری از یادداشت خود، به پیشنهادهای ارئه شده به دولت اشاره کرد و چنین نوشت: «همگی به یاد داریم در شورای اقتصاد زمانی که به شرکت ها تکلیف می کردند که محصولاتشان را به قیمت تکلیفی بفروشند، به آنها مابه التفاوت و جبران زیان می دادند. سازمان حمایت از تولیدکنندگان این مابه التفاوت را حساب می کرد و به تولیدکننده بازمی گرداند.»
او در ادامه ارائه تسهیلات را یک راهکار عنوان کرد و نوشت: «الان هم می شود این جبران زیان ها را محاسبه کرد و به تولیدکنندگان بازگرداند یا حتی تسهیلاتی داد. به عنوان نمونه، با توجه به آخرین مهلت تسلیم اظهارنامه های مالیات بر ارزش افزوده فصل تابستان که 20 مهرماه است، ما مکاتبه ای با سازمان امور مالیاتی انجام دادیم که حداقل یک ماه به این مهلت اضافه کنند و تخفیف 50 درصدی هم بدهند. این قدم صفر است و نمی گویم قدم اول جبران خسارات است. فقط می گویم دولت به اصطلاح برادری اش را ثابت کند.»