حسین پناهیان، رییس بورس کالای ایران در تالار صادراتی بورس کالا در کیش گفت: در سال 94 بورس کالای ایران مانند دو سال گذشته براساس یک سند راهبردی، استراتژیهای خود را تعیین و در این باره به برنامهریزی میپردازد. براساس همین سند راهبردی بود که در سال 93 بورس کالا عضو اتحادیه الکترونیکی بین بورسی (IEU) شد. این اتحادیه متشکل از هشت بورس کالایی از هشت کشور جهان است که ایران هم از جمله آنهاست. به گزارش «فرصت امروز» پناهیان ادامه داد: براساس توافقات صورت گرفته با IEUکالاهای ایرانی تا سه ماهه پایانی سال 2015 باید در این اتحادیه مورد معامله قرار گیرند.
وی افزود: بورس کالای ایران در سالجاری با عضویت و میزبانی اجلاس اتحادیه الکترونیکی بین بورسی نخستین گام را برای بینالمللیکردن بورس کالای ایران برداشته است. علاوه بر این در تلاش هستیم با گسترش سطح روابط با کشورهای عضو اتحادیه مانند بلاروس و روسیه، از پتانسیلهای آنها برای توسعه بینالمللی بورس کالای ایران بهره ببریم. البته ظرفیت فعالیتهای بینالمللی بورس کالای ایران فقط به IEUمحدود نمیشود و درصدد شناسایی اتحادیههای بینالمللی دیگر برای عضویت و ارتقای سطح همکاری هستیم.
پناهیان در مورد عرضه خودرو در بورس کالای ایران گفت: بورس کالا تمایلی به عرضه خودرو ندارد. برای عرضه خودرو در بورس کالا باید بحث انحصاری بودن این کالا شفاف و روشن شود. درصورتیکه پذیرفته شود این کالا غیرانحصاری است و بتوان آن را در بورس کالا کشف قیمت کرد، عرضه آن بلا مانع است. وی در مورد راهاندازی بورس ارز گفت: ما از سال 91 محدودیتهایی را در این زمینه به وجود آوردهایم و تاکنون هم وارد بحث معاملات ارز نشدهایم.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: گسترش زمان معاملات بورس کالا در دستور کار ماست. در این زمینه در نظر داریم که با توجه به سیاستها و اولویتهای خود و به منظور جذب و پذیرش مشتریان کوچک، در سالجاری طرحی مبنی بر خریدوفروش مشتریان حقیقی و حقوقی کوچک از بورس کالای ایران را به سازمان بورس اوراق بهادار ارائه دادیم که خوشبختانه مورد موافقت قرار گرفت. براساس این طرح مشتریان خُرد حقیقی و حقوقی میتوانند محصولات فولادی، کشاورزی، پتروشیمی و فرآوردههای پایین دستی نفت و سایر محصولات قابل معامله در بورس کالا را مستقیما خریداری کنند. همچنین این امکان برای عرضهکنندگان کوچک نیز فراهم شده تا به عرضه محصولات خود در یکی از بازارهای اصلی یا فرعی بورس کالا با توجه به شرایط بازار اقدام کنند.
مدیرعامل بورس کالا درخصوص وضعیت بورس کالای ایران در سال ۹۴ اظهارداشت: با توجه به اینکه بورس کالای ایران آیینه تمام نمای بخش واقعی و کالایی کشور است، از اینرو حجم معاملات بورس در درجه نخست به شرایط کلی اقتصادی کشور وابسته است. برای سال آینده مطابق سند بودجه دولت، نرخ رشد 5/2 درصدی پیشبینی شده است، بنابراین درصورت تحقق این نرخ در بخشهای مولد کشور باید شاهد گسترش معاملات بورس کالا باشیم. بودجه عمرانی سال آینده دولت نیز یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر حجم معاملات بورس کالا خواهد بود که در صورت تحقق آن تاثیر مثبتی بر معاملات خواهد داشت. وی خاطرنشان کرد: متاسفانه یکی از نگرانیهای اصلی سال آینده کشور، کسری بودجه دولت است که در این صورت مطمئنا از حجم بودجه عمرانی کشور کاسته خواهد شد. در نهایت اینکه حجم معاملات بورس کالا به تحقق برنامههای این شرکت در بخشهای مختلفی نظیر بخش کشاورزی که اقدامات مناسبی برای توسعه آن در سال آینده طراحی شده و همچنین بازار فرعی و معاملات مشتقه شامل قراردادهای آتی، قراردادهای اختیار معامله و قراردادهای سلف موازی استاندارد وابسته است.
حسین پناهیان در این کنفرانس خبری با اشاره به استفاده از مکانیسم بورس کالا برای ساماندهی بازار کالاها، به تشریح مهمترین اقدامات توسعهای این بورس در سالجاری، رویکردها و اولویتهای اصلی آن در سال آینده پرداخت. حسین پناهیان با بیان اینکه در سال 93 بازار معاملات مشتقه بورس کالای ایران همگام با بورسهای جهانی، شاهد تحولات بزرگی بود، گفت: در طی این سال ما توانستیم بعد از گذشت شش سال از راهاندازی معاملات قراردادهای آتی در بورس کالای ایران روی سکه بهار آزادی، این معاملات را روی زیره سبز بهعنوان نخستین محصول از گروه محصولات کشاورزی راهاندازی کنیم. وی در ادامه با اشاره به راهاندازی معاملات اوراق سلف موازی استاندارد بهعنوان دومین قرارداد مشتقه پس از قراردادهای آتی زیره در سالجاری گفت: ارزش معاملات اوراق سلف موازی استاندارد در دوره مذکور به 1. 9 هزار میلیارد ریال بالغ شد. مدیرعامل بورس کالای ایران راهاندازی معاملات برخط قراردادهای آتی را بهعنوان یکی از مهمترین دستاوردهای بورس کالای ایران در سالجاری مطرح کرد و گفت: معاملات برخط قراردادهای آتی میتواند با ایجاد دسترسی سهلتر فعالان به این بازار، تحول بزرگی را در معاملات این بازار ایجاد کند.
وی در ادامه درخصوص وضعیت بورس کالای ایران در سال 94 گفت: با توجه به اینکه بورس کالای ایران آیینه تمام نمای بخش واقعی و کالایی کشور است از اینرو حجم معاملات بورس در درجه نخست به شرایط کلی اقتصادی کشور وابسته است. برای سال آینده مطابق سند بودجه دولت، نرخ رشد 5/2درصدی پیشبینی شده است، بنابراین درصورت تحقق این نرخ در بخشهای مولد کشور باید شاهد گسترش معاملات بورس کالا باشیم. بودجه عمرانی سال آینده دولت نیز یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر حجم معاملات بورس کالا خواهد بود که در صورت تحقق آن تاثیر مثبتی بر معاملات خواهد داشت. وی سپس خاطرنشان کرد: متاسفانه یکی از نگرانیهای اصلی سال آینده کشور، کسری بودجه دولت است که در این صورت مطمئنا از حجم بودجه عمرانی کشور کاسته خواهد شد.