مدیرکل دفتر مدیریت بههمپیوسته حوضههای آبریز خلیجفارس و دریای عمان شرکت مدیریت منابع آب ایران از کاهش 60 درصدی حجم برخی سدها در این حوضه خبر داد. به گزارش ایلنا، ارسلان هاشمی اظهار داشت: حوضه آبریز خلیجفارس و دریای عمان در ماههای گذشته با افت بارش شدید مواجه بوده و باعث کمبود جدی منابع آب در برخی حوضههای درجه دو شده است. وی ادامه داد: براساس گزارش مراجع رسمی اعلام بارشها همچون سازمان هواشناسی حدود 24 درصد کاهش بارش در این حوضه ثبت شده که در اثر این کاهش ذخیره سدها دارای کمبود بوده و در برخی سدها تا 60 درصد کاهش حجم مخزن گزارش شده است. هاشمی با بیان اینکه بهطور میانگین میزان ورودی سدهای این حوضه در مقایسه با سال گذشته 27 درصد کاهش داشتهایم، افزود: براین اساس حجم مخازن سدها نیز از ابتدای سال آبی جاری تاکنون حدود 12 نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است، این در حالی است که در کل کشور کاهش میزان ورودیها 15 درصد و کاهش حجم مخازن 4درصد است و همین امر اقدام اساسی برای کنترل مصارف را طلب میکند.
وی درباره اقدامهای انجام شده برای مدیریت منابع آب در این حوضه گفت: در این راستا از ابتدای سال 93 موضوع تشکیل شورای هماهنگی کرخه که جزو زیرحوضههای بزرگ حوضه خلیجفارس و دریای عمان محسوب میشود در دستور کار قرار گرفت و خوشبختانه با موافقت شورای عالی آب کشور، نخستین نشست این شورا با حضور استانداران، نماینده ارگانهای دولتی و ذینفعان این حوضه در آغازین روزهای اردیبهشت تشکیل شد. هاشمی افزود: نخستین نشست این شورا مصوبات بسیار خوبی را درخصوص اولویتبندی مصارف و شاخصهای منابع آب و محیطزیستی این حوضه به همراه داشت، اما اجرایی شدن کامل این مصوبهها نیازمند مشارکت جدی ذینفعان و ذیمدخلان است تا بتوانیم چالشهای این حوضه را به حداقل برسانیم.
مدیرکل دفتر مدیریت بههم پیوسته حوضههای آبریز خلیجفارس و دریای عمان تصریح کرد: نتیجه این نشستها اعطای نقش محوری به ذینفعان این حوضه و حضور جدی مردم و استانهاست و موضوع حقابهها و تخصیصها و بهینهسازی مصارف با مشارکت و همفکری مسئولان استانها و نمایندگان تشکلهای مردم انجام خواهد گرفت. وی در زمینه تامین آب شرب استانهای این حوضه در تابستان امسال گفت: در زمان حاضر در استان هرمزگان از نظر تامین آب شرب با مشکل مواجه هستیم و در بقیه حوضهها از نظر تامین آب شرب مشکل خاصی نداریم اما در زمینه آب کشاورزی نیازمند همکاری و مشارکت کشاورزان هستیم، البته برای هرکدام از سدهای این حوضه برنامهای در دست تدوین است تا تخصیص آب بهصورت کنترل شده انجام گیرد.
پیش از این رضا راعیعزآبادی، مدیرکل دفتر مطالعات پایه شرکت مدیریت منابع آب ایران از اجرای طرح مطالعه شناسایی چشمههای بزرگ آب شیرین در سواحل خلیجفارس و دریای عمان خبر داد. او با بیان اینکه این طرح هماکنون به معاونت آب و آبفای وزارت نیرو ارجاع شده است، گفته بود: در این سواحل شواهدی وجود دارد که چشمههایی در زیر ساحل و در کنار دریا، آب شیرین وارد خلیجفارس و دریای عمان شده و این آب شیرین با کیفیت بالا وارد دریا شده و شور میشود. مطالعههای اولیه این پروژه در زمان حاضر انجام شده است و با تایید وزارت نیرو وارد مرحله مطالعه و اجرا میشود. وی گفت: در سال 1371 گزارش اولیه در دفتر مطالعههای پایه منابع آب کشور در زمینه وجود این چشمهها در خلیجفارس ارائه شد و طبق مطالعه تاریخی و مصاحبههایی که در این سواحل انجام شده است، مردم منطقه گفتهاند که پدرانشان هنگام غواصی به این چشمهها برخورد کرده بودند. طبق اعلام آنان، سرعت خروج آب شیرین در برخی چشمهها چنان بوده که مسیر غواصان را عوض میکرده یا دهانه خروجی برخی از آنها چند متر بوده است و با توجه به این مطالعههای تاریخی، اسناد موجود و مطالعه فنی اولیه این طرح در دستورکار قرار گرفته است. در این مطالعهها قرار است میزان خروجی آب و آبدهی این چشمهها اندازهگیری و برنامه لازم برای بهرهبرداری از این آبها انجام شود.