چین در سال گذشته میلادی و در راستای سیاست تنوع بخشیدن به منابع تامین انرژی خود رکورد واردات نفتخام از روسیه را شکست و این به معنای آن است که سهم عربستان سعودی از بازار برای دومین سال متوالی کاهش یافت. این کاهش در حالی اتفاق میافتد که مقامات سعودی همواره بر حفظ سهمشان از بازار تاکید کرده و دلیل اتخاذ سیاستهای مخرب اخیر خود را که به کاهش شدید قیمت نفت منجر شده است، حفظ سهم این کشور از بازارهای جهانی نفت عنوان کردهاند.
در همین راستا واردات نفتخام چین از همسایه شمالی خود در سال 2014 میلادی براساس اطلاعات ارائه شده از سوی اداره گمرک این کشور با 36 درصد افزایش به 1/33 میلیون تن رسیده. که این میزان معادل روزانه 665 هزار بشکه در روز است. این در حالی است که عربستان سعودی با صادرات روزانه 67/49 میلیون تن معادل 997 هزار بشکه در روز که پایینترین میزان صادرات از سال 2010 به این سو است، همچنان بهعنوان بزرگترین تامینکننده نفت چین باقیمانده است. براساس آمارهای اخیر ارائهشده، خرید نفت خام عربستان توسط چین به 16 درصد رسیده که این میزان نسبت به آمار 19 درصدی سال 2013 سه درصد کاهش نشان میدهد.
کاهش شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی به دلیل وجود حجم قابل توجهی از نفت مازاد در بازار که عمدهترین دلیل آن افزایش استخراج و صادرات نفتخام آمریکا به بازار است، این امکان را برای پکن فراهم کرده تا منابع متعدد و متنوعی را برای تامین انرژی موردنیاز خود در اختیار داشته باشد و نفت را با قیمت بسیار کمتری خریداری کند. گفتنی است قرارداد چین با شرکت روسنفت روسیه در سال 2013 میلادی چین را تا سال 2018 به بزرگترین خریدار نفت روسیه تبدیل خواهد کرد.
در این رابطه، ژائو جیانگ از کارشناسان و تحلیلگران بازار در گفتوگو با خبرگزاری بلومبرگ گفت: افزایش واردات نفتخام از روسیه توسط چین بازتابی از قرارداد دو کشور در سال 2013 میلادی است و حجم واردات نفتخام روسیه از سوی چین در سالها و دهههای پیش رو به تدریج افزایش خواهد یافت. جیانگ افزود: چین از مدتی قبل در حال اجرای برنامه تنوع بخشیدن به منابع تامین انرژی خود بوده و در همین راستا با توجه به پایداری سطح تقاضا برای نفتخام در این کشور، تامینکنندگان سنتی انرژی موردنیاز چین به تدریج جایگاه خود را از دست خواهند داد.
در این میان روسیه با پشت سر گذاشتن عمان در سال گذشته بهعنوان سومین تامینکننده نفتخام چین بدل شده و به طور میانگین هر بشکه نفت خام خود را به قیمت 103 دلار به چین فروخته است. لازم به ذکر است که براساس قرارداد چین با شرکت روسنفت این شرکت روسی قادر خواهد بود از طریق احداث خط لوله شرق سیبری و اقیانوس آرام حجم صادرات نفت خام خود به چین را تا سال 2017میلادی به میزان 20 میلیون تن افزایش دهد که این موضوع احتمالا حجم صادرات نفتخام این شرکت را به سالانه 30 میلیون تن از سال 2018 میلادی به بعد افزایش خواهد داد. در مقابل شرکت روسنفت دو میلیارد دلار وام از بانک توسعه چین اخذ کرده و بخشی از پول نفت صادراتی خود را به چین پیش از تحویل آن دریافت کرده است.
در واکنش به این موضوع، عربستــان سعــودی قیمت نفتخام صادراتی خود را برای مشتریان آسیاییاش کاهش داد که این میزان کاهش بیشترین تخفیف ارائه شده توسط سعودیها از سال 2008 میلادی تاکنون به شمار میرود که به عقیده کارشناسان هدف این اقدام حفظ سهم این کشور از بازار بوده است. براساس اطلاعات منتشر شده از سوی اداره کل گمرک چین، این کشور حجم واردات نفتخام خود از عربستان را در ماه دسامبر سال گذشته میلادی نسبت به ماه پیش از آن 13 درصد افزایش داد که این نخستین افزایش در حجم واردات نفت عربستان از سوی چین از ماه سپتامبر سال گذشته بوده است.
در همین رابطه محمولههای نفتی تحویل شده در ماه دسامبر به قیمت 75 دلار در هر بشکه به فروش رسیدهاند که با در نظر گرفتن میانگین قیمت یک سال کامل هر بشکه نفت صادراتی عربستان به چین به قیمت 101 دلار و 50 سنت به فروش رسیده است. براساس اطلاعات مذکور آنگولا با صادرات 6/40 میلیون تن نفتخام معادل روزانه 816 هزار بشکه در روز به قیمت میانگین 103 دلار و 70 سنت جایگاه خود را بهعنوان دومین صادرکننده نفت خام به چین حفظ کرده است.